Automoto

"Izdržat ćemo"

Borna Rupnik • nedjelja, 19.10.2008.
"Izdržat ćemo"
Foto: Hasan Bratic

Pobjednik Velike nagrade Kine na stazi u Šangaju, i vodeći u ukupnom poretku vozača, Lewis Hamilton, bio je očekivano zadovoljan postignutim. S lijeve i desne strane društvo su mu radili kiseli osmijesi vozača Ferrarija...

Mladi Britanac u McLaren-Mercedesu konferenciju za tisak počeo je zahvalama: "Kao i uvijek, Bog je bio na našoj strani. A dečki su napravili izvrstan posao, bolid je bio fantastičan tijekom cijelog vikenda". Pritom nije mislio samo na mehaničare u boksu: "Dugujem im svima jako puno, i onima kod kuće. San je voziti ovakav bolid. Ovo je momčadski uspjeh".

Razvoj događaja bio je prilično jednoličan, ali Hamilton se sigurno neće buniti: "Utrka je bila vrlo jednostavna. Imali smo jedan od najboljih startova u cijeloj sezoni. Prvi sam zavoj prošao čisto, na sljedećima nisam pretjerivao i od tada sam samo povećavao svoju prednost. Svakim sam krugom bio sve brži".

"Pri kraju utrke sam čuvao gume i štedio motor. Znao sam da će Räikkönen pustiti Massu, ali nije me smetalo, ja sam samo pazio na svoje vodstvo", nastavlja Hamilton. Zna što ga čeka u Brazilu: "Ovo je bio korak prema naslovu. Danas nije bilo bitno pobijediti, nego osvajati bodove. Zato u Brazil idem u drugačijoj situaciji nego prošle godine. Ferrari će nas pritisnuti, ali siguran sam da možemo izdržati", zaključio je vodeći vozač Formule 1.

Brazilac u momčadi Ferrarija, Felipe Massa, nije mogao drugo nego priznati poraz: "Lewis je bio bolji u sva tri dana. Mi smo vozili na granici svojih mogućnosti, ali jednostavno nije bilo izvedivo smanjiti zaostatak. I Kimi je pokušavao, ali danas nismo mogli ništa".

"Nisam dobro startao", požalio se Massa, "Morali smo krenuti na mekšim gumama jer je na tvrđima teško upravljati bolidom". Pretjecanje svog finskog prijatelja opisao je ovako: "To je bilo moje najbolje razdoblje u utrci. Uhvatio sam ga i prestigao, ali ipak smo se trebali boriti s McLarenom, a ne međusobno".

O svojim izgledima u Brazilu nije puno govorio, već se osvrnuo na poredak konstruktora: "Za vozački poredak ovo nije dobar rezultat. Ali momčadski gledano napravili smo dobar posao. Važno je boriti se za taj naslov i treba misliti i o tome".

Kimi Räikkönen vrlo je hladno primio svoje treće mjesto i uputu da propusti momčadskog kolegu. "Znamo što želimo kao momčad i to smo učinilo. Taj je potez normalan u ovakvoj situaciji", diplomatski je zborio Finac. Nije se dao isprovocirati pitanjima o tom događaju: "Znam što momčad očekuje od mene. Nisam imao ništa dobiti ili izgubiti, vozio sam za momčad".

Ujedno je i rekao kako je zadovoljan svojim bolidom. "Nije bilo nikakvih većih problema. Bolid je bio sasvim u redu, samo nažalost nije bio dovoljno brz". Taktika za utrku bila je vrlo jednostavna, kaže Kimi: "Pratili smo Hamiltona u stopu, i na stazi i u bokseve. Međutim, nikako ga nismo mogli uhvatiti, a u jednom me trenutku zadržao promet na stazi. Dali smo sve od sebe i nije bilo dovoljno, nadam se da ćemo sljedeći puta predstavljati veću prijetnju McLarenu".

Španjolac Fernando Alonso u Renaultu ovaj se put nije osladio pobjedom, ali opet je ugodno iznenađen: "Većim smo dijelom utrke mogli pratiti Ferrarije. U prvih sam par krugova čak bio i brži od njih, ali se nisam mogao približiti. Vrlo sam sretan četvrtim mjestom. Kada se ne borite za naslov, nije toliko bitno jeste li šesti, sedmi ili peti".

Robert Kubica je osvajanjem šestog mjesta ispao iz konkurencije za naslov prvaka. "Zadovoljan sam tom pozicijom", kaže Poljak, "pogotovo nakon teških kvalifikacija. Bolid je počeo dobro funkcionirati tek na mekšim gumama. U posljednjoj ću utrci probati obraniti svoje treće mjesto u ukupnom poretku", najavljuje Kubica.

Talijan Jarno Trulli bio je vrlo nezadovoljan postupkom Sebastiana Bourdaisa iz Toro Rossa, kojeg smatra izravnim krivcem za svoje rano odustajanje: "Morao sam se izmaknuti Vettelu jer je imao bolju poziciju za ulazak u zavoj, a tada me Bourdais udario s desne strane i oštetio mi bolid. To je frustrirajuće, tim više što mi je isto to učinio i u Belgiji".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoFormula 1
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!