Automoto

Konačan rasplet ponovno odgođen

Borna Rupnik • nedjelja, 19.10.2008.
Konačan rasplet ponovno odgođen
Foto: EPA

U vrlo mirnoj utrci na Shanghaiju Lewis Hamilton je stigao do nove pobjede i uoči posljednje utrke u Brazilu osigurao velikih sedam bodova "viška" ispred drugoplasiranog Felipea Masse…

Prvi krug ponovno je donio uzbuđenja. Fernando Alonso i Heikki Kovalainen dugo su vodili borbu za četvrto mjesto, a za njega se naposljetku izborio Španjolac. Izvrsno su startali i vozači BMW-a, Nick Heidfeld se uspeo do šestog, a Robert Kubica do osmog mjesta. Najveći gubitnici gužve u prvom zavoju bili su Sebastian Bourdais, koji je pao na začelje poretka, te Jarno Trulli koji je morao odustati.

Među vodećom trojkom nije bilo promjena. Lewis Hamilton je na čelu utrke počeo graditi svoju prednost, dok su ga slijedili Kimi Räikkönen i Felipe Massa, a Alonso se svom trkaćem inženjeru pohvalio kako može uspješno pratiti Ferrarije. U poretku se uspinjao i Mark Webber, koji je vozeći bolid s manje goriva od svojih suparnika sa 16. mjesta stigao do devetog.

Vezane vijesti

Ferrarijeve mekše gume proradile su u desetom krugu i na trenutak su počeli hvatati Hamiltona, no Britanac u 13. krugu ponovno vozi najbrži krug i vraća svoju prednost na nešto više od četiri sekunde. Massa je prvi među vodećima odradio ulazak u boks, a i tamo ga je u stopu pratio Alonso. Odmah u sljedećem krugu svoja su prva zaustavljanja odradili i Hamilton i Räikkönen, te se na vrhu poretka privremeno našao McLarenov Finac.

Nakon što su se vozači izredali u boksevima, na čelo se vratio Hamilton i povećao razmak pred ostatkom društva - od brazilskog konkurenta za naslov bio je brži sedam desetinki po krugu. Kiša spomenuta na početku utrke nije počela padati. Kubica prvi put u boks odlazi tek u 25. krugu i pomalo iznenađujuće ne mijenja prednje gume, a trojac Vettel, Nakajima i Webber vodio je izjednačenu borbu za 11. mjesto.

Ostatak utrke nije obilovao značajnijim događajima. Räikkönen uz silan trud uspijeva održavati korak s Hamiltonom, ali svo nadoknađeno vrijeme izgubio je zaobilazeći Giancarla Fisichellu za cijeli krug. Jedan od ljepših poteza bio je onaj Francuza Bourdaisa, koji je na stazi prošao Davida Coultharda. Nijemac Timo Glock iz Toyote u borbi za poneki bod odlučio se na taktiku jednog zaustavljanja u boksu.

U 35. krugu Kovalainenu puca prednja desna guma, te se nakon mučenja do boksa vraća na 17. mjesto. Drugi odlasci u bokseve također nisu donijeli nikakve probleme ili uzbuđenja, a vodeća se trojka vratila na svoje položaje. Hamilton je i dalje bez ikakvih problema i bezgrešnom vožnjom čuvao svoju sigurnu prednost ispred dva Ferrarija - 15 krugova prije kraja ta je prednost iznosila 12 sekundi.

Massa je pri kraju počeo voziti brže krugove od svog momčadskog kolege, no upitno je koliko je to Finčeva zasluga. Čini se, naime, kako je Räikkönen usporio da bi mogao propustiti Brazilca na drugo mjesto i osigurati mu dodatna dva boda u bitci za naslov svjetskog prvaka. Taj se potez dogodio sedam krugova prije završetka utrke, kada Massa na ravnom dijelu "napada" Kimija i bez problema ga obilazi.

Lewis Hamilton mirno je dovezao svoj bolid do cilja i petom ovosezonskom pobjedom povećao svoju prednost na sedam bodova. Drugi McLaren, onaj Heikkija Kovalainena, na kraju ipak nije završio utrku - šest krugova prije kraja parkirao je svoj bolid u boks. Ferrari je drugim i trećim mjestom ipak povećao prednost u poretku konstruktora (Ferrari 156 - McLaren 145 bodova).

Fernando Alonso ovaj puta nije mogao napasti prvo mjesto, ali nema sumnje da će biti zadovoljan i sigurnim četvrtim mjestom. Heidfeld i Kubica završili su jedan do drugog, što BMW nakon situacije u startnom poretku definitivno može okarakterizirati kao uspjeh. Bodove su još osvojili Glock i Nelson Piquet u drugom Renaultu. Osim Trullija i Kovalainena, utrku nije završio niti Adrian Sutil.

U Brazilu se tako 2. studenog očekuje konačan rasplet ove sezone, a to bi trebalo jamčiti uzbuđenja - no teško je povjerovati da bi ih i bez napete situacije na vrhu ukupnog poretka moglo biti manje nego danas u Shanghaiju.

Rezultati utrke:
1. L. Hamilton (VBR/McLaren) – 1:38.774 (56 krugova)
2. F. Massa (BRA/Ferrari) + 14.9 sec
3. K. Räikkönen (FIN/Ferrari) + 16.4 sec
4. F. Alonso (ŠPA/Renault) + 18.3 sec
5. N. Heidfeld (NJE/BMW) + 28.9 sec
6. R. Kubica (POL/BMW) + 33.2 sec
7. T. Glock (NJE/Toyota) + 41.7 sec
8. N. Piquet (BRA/Renault) + 56.6 sec
9. S. Vettel (NJE/Toro Rosso) + 64.3 sec
10. D. Coulthard (VBR/Red Bull) + 74.8 sec
11. R. Barrichello (BRA/Honda) + 85.0 sec
12. K. Nakajima (JAP/Williams) + 90.8 sec
13. S. Bourdais (FRA/Toro Rosso) + 91.4 sec
14. M. Webber (AUS/Red Bull) + 92.4 sec
15. N. Rosberg (NJE/Williams) + 1 krug
16. J. Button (VBR/Honda) + 1 krug
17. G. Fisichella (ITA/Force India) + 1 krug

Nisu završili:
H. Kovalainen (FIN/McLaren) – odustao
A. Sutil (NJE/Force India) – odustao
J. Trulli (ITA/Toyota) – odustao

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoFormula 1
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!