Ostali sportovi

Bez motiva i pobjede

Antonija Pavlić • nedjelja, 24.08.2008.
Bez motiva i pobjede
Foto: Sandro Donda

Nakon poraza u četvrtfinalnom dvoboju s Crnom Gorom, hrvatska vaterpolska reprezentacija nije uspjela pronaći motiva i upisati pobjedu u utakmici za peto mjesto. Španjolci su ih nadigrali s 11:9. Bez Vrdoljaka, Smodlake i Boškovića Hrvatska se nije mogla nositi sa Španjolcima...

Hrvatske su trupe danas imale još jedan popravni ispit. Od njih se najviše očekivalo, oni su najmanje napravili. Ne trebamo ih kriviti, šesto mjesto na olimpijskim igrama je odličan rezultat, ali ne možemo se ipak oteti dojmu da smo mogli bolje - da su svjetski prvaci mogli bolje.

Rudić je iz sastava izostavio Smodlaku, Vrdoljaka i Boškovića. Nakon poraza od Amerikanaca u skupini, a zatim i Crnogoraca u četvrtfinalu nacionalni interes za vaterpolsku reprezentaciju je splasnuo i, možemo reći, Brkovi više nisu u modi. Dokazala je to i nacionalna televizija koja je odlučila prenositi - odbojku.

U prvu smo četvrtinu ušli dobro, obrana je funkcionirala, a i napad je došao na svoje. Ono što nas je cijelog turnira mučilo, realizacija, ni danas se nažalost nije popravila. I dalje smo pucali, promašivali, pogađali vratnice... Ispromašivali smo se i u prvoj četvrtini, Barać je gađao kao top, ali lopta nije ulazila u mrežu. Nakon što je Hinić probio led i prvi put probušio Aguilara, na svoje je došao i Samir Barać, upisao je svoj prvi pogodak - od pet pokušaja.

I kad se činilo da se Hrvatska budi i diže iz pepela u utakmici za peto mjesto, Španjolci su nas glatko prizemljili i ubrzo izjednačili. Hrvatska je ponovno promašivala, obrana je radila svoj posao, Vićan je briljirao na golu, ali napad nas nije išao. Kao da su momci zaboravili kako se to radi - kako se zabija. Tri pogotka Bušlja, Jokovića i Markovića za Hrvatsku, tri za Marca Minguella i po jedan za Garciu i Molinu za španjolskih 3:5 u drugoj četvrtini. Vidjelo se već da Hrvatska ne može, da Hrvatska nije ona prava.

I tada je došla treća četvrtina. Četvrtina koju ćemo pokušati, kao i cijeli ovaj turnir, što prije zaboraviti. Španjolci su se naljutili, potpuno preuzeli inicijativu i igra Rudićevih Barakuda polako se raspadala Zabio je Andro Bušlje u trećoj četvrtini jedini hrvatski pogodak, svoj drugi od tri pokušaja, ali nitko mu se nije pridružio. Šutirao je Kunac, nije ga išlo. 0/2. Pucali su i Barać, Marković, Joković, Burić..Ništa. Hrvatska nula. Obrana je bila u rasulu, dopuštali smo nerezonske šuteve, pucao bi i sudac da je bio malo bliže. Dokazao je to najbolje Javier Garcia, jedan od najopasnijih španjolskih igrača kojem smo dopustili čak 13 šuteva! Pogodio je njih četiri. Perrone i Minguell su pucali po šest puta, Molina četiri, Perez tri...I lopte su samo ulazile. Vićan nije mogao sam.

Kada su u posljednjoj četvrtini Španjolci poveli sa 11:6, Hrvati kao da su se predali. Više se nije plivalo po pekinškom bazenu, ruku su bile teške, suze u očima. Ovaj ćemo turnir pokušati što prije zaboraviti. Izabrali smo europsko prvenstvo kao pripremni turnir, na jednom on najtežih vaterpolskih natjecanja, natjecanju težem i od svjetskog prvenstva, na natjecanju na kojem su nastupale i Mađarska, Srbija i Crna Gora, Hrvatska je igrala u prvoj, Hrvatska se čuvala, čuvala za što? Ništa. Idemo dalje. I Amerikanci i Crnogorci i Španjolci su, ruku na srce, bili bolji od nas. Rudić će morati djelovati, i to brzo, jer ovakve se stvari svjetskim prvacima jednostavno ne smiju događati.

OI, vaterpolo, za peto mjesto:
Hrvatska - Španjolska 9:11 (2:0, 3:5, 1:3, 3:3).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!