Ostali sportovi

Blanka skače po olimpijsku slavu

Maja Giljanović • subota, 23.08.2008.
Blanka skače po olimpijsku slavu

U 13 sati po srednjoeuropskom vremenu svjetska prvakinja Blanka Vlašić kreće po, mnogi kažu, "njeno" olimpijsko zlato i ostvarenje svih snova...

Slaže se s našim prognozama i svjetska rekorderka (koliko još dugo?) Stefka Kostadinova - legendarna Bugarka, naime, "ne vidi koja bi je od preostalih 14 finalistica uopće mogla izazvati, a kamoli je pobijediti".

Vrijeme devetog dana natjecanja u velebnom "Ptičjem gnijezdu" - nije nevažno - je idealno. Biblijski potop iz kvalifikacija preživjele su sve koje su trebale, a s više odnosno manje muke: u prvom je redu kalvariju proživljavala Blankina najozbiljnija rivalka, braniteljica naslova iz Atene Jelena Šlesarenko kojoj se letvica na samo 193cm rušila dvaput, a treći put se nakon Ruskinjinog skoka tresla još dobru minutu-dvije.

Organizatori su potom prekinuli natjecanje i svih 15 visašica s visinom dva centimetra manjom od prvotno predviđene norme - propustili u finale. Splićanki će se stoga suprotstaviti redom: Ruth Beitia, Vita Palamar, Romana Dubnova - Blanka skače četvrta - Ariane Friedrich, Ana Čičerova, Svetlana Školina, Šlesarenko, Iva Strakova, Vita Stjopina, Antonietta di Martino, Tia Hellebaut, Emma Green, Chaunte Howard i Marina Aitova.

Opasnost, pak, prijeti ponajviše od Šlesarenko, ruske prvakinje i svjetske viceprvakinje Čičerove i Njemice koja se ove sezone strelovito probila u sam vrh visa Friedrich.

Postolju se imaju pravo nadati još i Beitia, Palamar i Hellebaut - 201 odnosno 200cm daju im legitimno pravo vrebati na kiks gore spomenutih koje u 2008. imaju preskočenih sve tri 203 centimetra.

Blanka je, pak, suvišno je i spominjati, u Peking stigla s nizom od 34 uzastopne pobjede koji traje još od lipnja prošle godine, ove sezone je ubilježila 12 od 12 na mitinzima od primjerice splitskog na Gripama do 206 na Europskom kupu u Istanbulu.

24-godišnjakinja i ekipa joj - trener i otac Joško odnosno Bojan Marinović uvjereni su da je "nikad bolja i da bi se ovogodišnja Blanka dobro nosila s onom prošlogodišnjom, svjetskom prvakinjom iz Osake".

Ne bježe od uloge favorita, a eminentni svjetski mediji prizivaju je da 206 iz Osake lani nadmaši za četiri centimetra te s 210cm pošalje u povijest 11 godina starih 209 Kostadinove i nakon Bolta triput, Gulnare Galkine-Samitove i Jelene Isinbajeve postavi šesti svjetski rekord veličanstvenih 10 dana atletskih natjecanja OI.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!