Vodeni sportovi

Grčki šamar bez težih posljedica

Hrvoje Vuković • utorak, 08.07.2008.
Grčki šamar bez težih posljedica
Foto: Sandro Donda

Hrvatska vaterpolska reprezentacija nije odigrala utakmicu za pamćenje u posljednjem kolu skupine A Europskog prvenstva. Izabranici Ratka Rudića iščupali su bod protiv Grčke u posljednjim sekundama i tako izgubili sve izglede za prvo mjesto te će vrlo vjerojatno s treće pozicije u četvrtfinale...

Hrvatska - Grčka 10:10 (0:1, 3:2, 3:3, 4:4)

Europsko prvenstvo, skupina A, 5.kolo, 8.7., Malaga

Hrvatska: Vićan, Burić 1, Bušlje, Vrdoljak, Kunac, Joković 1, Smodlaka 2, Đogaš, Marković 1, Barač 2, Hinić 1, Bošković 2, Sukno, trener: Ratko Rudić

Grčka: Deligiannis, Schizas 3, Mazis, Kokkinakis, Thomakos, Theodoropoulos 2, Ch. Afroudakis 1, Ntoskas 2, G. Afroudakis 1, Miteloudis, Vlontakis 1, Mylonakis, Reppas, trener: Alessandro Campagna

Suci: Sadekov (Rus), Koryzna (Polj)

Nakon što jutros Crnogorci nisu uspjeli s dovoljno velikom razlikom svladati Slovačku, postalo je jasno kako pobjeda nad Grčkom osigurava Hrvatskoj minimalno drugo mjesto i Njemačku za protivnika u četvrtfinalu. No, naši su očito imali drugačije ideje. Kao i Grci, koji su praktički igrali za prestiž, jer više od petog mjesta nisu mogli. Hrvatska je ušla u utakmicu bez želje i žara, dok su se Grci došli nadigravati i zasluženo poveli golom Shizasa.

U tih prvih osam minuta nismo odigrali niti jedan pošteni napad, pa čak ni opasnije zaprijetili grčkom golmanu, dok su daleko aktivniji Grci mogli na odmor i s par golova viška. Umor, već osigurano četrvrtfinale ili nešto treće odrazili su se na igri naših koji su djelovali kao razbijena vojska u tim trenucima, bez glave i repa.

Ipak, dobra reakcija Burića na stativi s igračem više donijela nam je izjednačenje, no Vlontakis ubrzo uzvraća za 1:2. Novo izjednačenje donosi nam Pavo Marković, ali vrlo dobri Schizas hvata Vićana na spavanju i u prvi kut nisko sprema loptu za 2:3. Na poluvrijeme se ipak otišlo s nulom, budući da je Hinić s dva metra spustio loptu u mrežu za 3:3.

U nastavku gosti ponovno vode preko Ntoskasa, no Joković iz peterca i Bošković s igračem više po prvi puta dovode Hrvatsku do prednosti (5:4). Slijede dva gola Grka, a potom drugi put zaredom Bošković zabija za 6:6 uoči posljednje četvrtine. I ponovno bolje otvaraju Grci. Christos Afroudakis gađa prelijepim udarcem u desni gornji kut, a sve na početak po tko zna koji put vraća Barač s krila.

I kako se bližio kraj, pogodak Ntoskasa za 7:8 kilometrima nas je udaljio od pobjede, ali potom stižu prva dva pogotka iz igre naših - oba mala remek djela Mile Smodlake za povratak iz mrtvih. Ipak, nismo izdržali. Theodoropoulos je uzvratio Mili također sa dva gola i 15 sekundi prije kraja bili smo na rubu poraza. Unatoč kriminalnoj igri, u zadnjem smo napadu zaradili igrača više, a Barač je tri sekunde prije kraja pogodio za 10:10 i donio nam bod koji nam neće biti od nikakve važnosti.

Ukoliko Mađarska danas svlada Španjolsku, Crnogorci će zauzeti prvo mjesto, Mađarska drugo, a mi ćemo bit treći te ćemo u četvrtfinalu ići na poraženog iz susreta Italija - Srbija. Ukoliko Španjolci pobijede, redoslijed u skupini A će biti sljedeći: 1. Crna Gora, 2. Hrvatska, 3. Mađarska. U tom slučaju išli bi na Nijemce u četvrtfinalu. No, s ovakvom igrom teško da se imamo čemu nadati.

Europsko prvenstvo, skupina A, 5.kolo, 8.7.:
Hrvatska - Grčka 10:10 (0:1, 3:2, 3:3, 4:4)

EP 08., skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Slovačka4:13Crna Gora
Grčka10:10Hrvatska
Mađarska8:7Španjolska
1Mađarska 554:32+2212
2Crna Gora 548:37+1112
3Hrvatska 552:38+1410
4Španjolska 542:38+46
5Grčka 542:41+14
6Slovačka 519:71-520

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!