Vodeni sportovi

Hrvatska na Talijane, Srbi i Crnogorci odmaraju

Ivor Krapac, Hrvoje Vuković, Ante Pažanin, Vedran Babić • utorak, 08.07.2008.
Hrvatska na Talijane, Srbi i Crnogorci odmaraju
Foto: Kristijan Komarica

U posljednjem kolu faze po skupinama Europskog prvenstva Crnogorci su rutinski nadvisili Slovačku s 13:4, a ta pobjeda osigurala im je prvo mjesto skupine A i odmor u četvrtfinalu. Mađari su u toj grupi završili na drugom mjestu, a Hrvatska je treća i u četvrtfinalu ide na Talijane. Što se skupine B tiče, Nijemci su porazili Makedoniju, Rumunjska Rusiju, dok su Srbi zahvaljujući sjajnom drugom poluvremenu nanijeli Italiji prvi poraz...

Slovačka - Crna Gora

Naši susjedi lako su se obračunali s autsajderima skupine A Slovacima. U prve dvije četvrtine Slovaci su se još dobro i držali, da bi u drugom dijelu Crnogorci pokazali tko je jači. Crna Gora je krenula furiozno s 3:0 u prvoj četvrtini, u drugoj su Slovaci smanjili na podnošljivih i povoljnih 4:2. Ipak u druge dvije četvrtine Crnogorci su s osam golova naspram tri gola svojih protivnika mirno priveli svoju utakmicu kraju. Najefikasniji u redovima pobjednika bili su Zloković i Gojković, oba dvojica s po tri pogotka, dok su Brguljan i Jokić dodali po dva komada. Tako je Crna Gora, ako naše Barakude danas pobijede Grčku, sigurno treća, jer im je za bilo kakve izglede za drugo mjesto trebala pobjeda od barem 13 golova razlike.

Trener Crne Gore Petar Porobić bio je zadovoljan izvedbom svojih pulena: "Bilo je to dosta opušteno jutro danas, s obzirom da smo svoje utakmice do sada pobjeđivali ili gubili s jednim pogotkom razlike. Svi misle da ćemo sada igrati protiv Italije, ali spremni smo i za Srbiju."

Europsko prvenstvo, skupina A, 5. kolo, 8.7.: Slovačka - Crna Gora 4:13 (0:3, 2:1, 2:4, 1:4)

Njemačka - Makedonija

Nijemci i Makedonci vodili su borbu za treće mjesto u skupini i plasman u četvrtfinale. Makedoncima je igrala samo pobjeda i dobro su se držali, da bi na kraju ipak prevagnula njemačka kvaliteta. Vidjeli smo tijesnu utakmicu koja je počela s po golom s obje strane u prvoj četvrtini. U drugoj su Nijemci poveli s 3:2, da bi u trećoj ponovno gledali težak i napet dvoboj s jednim golom oba takmaca. Ipak na kraju, u zadnjoj četvrtini, Nijemci su poveli 6:3 i riješili utakmicu, a Makedoncima je uspjelo samo ublažiti poraz. Nijemci će najvjerojatnije biti naši protivnici u daljnjem tijeku natjecanja.

Najefikasniji kod Njemačke bili su Savić i Schwertwitis, svaki s po dva pogotka. Trener pobjednika Hagen Stamm zadovoljan je s onim što je njegova momčad do sada postigla: "S ovom pobjedom nad Makedonijom, Europsko prvenstvo je došlo za nas do sretnog završetka. Često finala nisu dobre utakmice i ovo je bilo finale za nas, završili smo među prvih šest i, čini se, kvalificirali se za sljedeće Europsko kao i Svjetsko prvenstvo. Bilo što bolje i više od postignutog do sada za nas će biti bonus."

Europsko prvenstvo, skupina B, 5. kolo, 8.7.: Njemačka - Makedonija 7:5 (1:1, 2:1, 1:1, 3:2)

Rusija - Rumunjska

U borbi za pretposljednje mjesto u skupini B, Rumunji su tu čast ipak prepustili Rusima. Iako na poluvremenu ništa nije vodilo prema takvom rawspletu. Naime, mladi i neiskusni Rusi održavali su prednost nad Rumunjskom i nakon prve dvije četvrtine rezultat je glasio 8:6 za majčicu Rusiju. No, u trećoj četvrtini pravi potop. Rusi su nestali iz bazena, a Rumunji serijom 6:1 preokrenuli rezultat i došli nadomak prve pobjede na Prvenstvu. U posljednjoj četvrtini samo su zadržali prednost i tako osigurali peto mjesto u grupi.

Ruski trener Vjačeslav Sobčenko bio je zadovoljan igrom u prvom dijelu, no druge dvije četvrtine bile su za zaborav. Sobčenko je također dodao kako njegova momčad mora još puno napredovati želi li se vratiti u vrh svjetskog vaterpola. Niti rumunjski izbornik nije bio pretjerano zadovoljan, unatoč pobjedi. "Danas smo očito odigrali bolje nego u prošlim susretima. Unatoč pobjedi, nadali smo se puno boljem plasmanu na ovom Europskom prvenstvu".

Europsko prvenstvo, skupina B, 5.kolo, 8.7.:
Rusija - Rumunjska 10:14 (4:3, 4:3, 1:6, 1:2)

Italija – Srbija

Izravnom pobjedom nad glavnim konkurentima u skupini, Srbija je osigurala prvo mjesto i direktan plasman u polufinale, premda nije sve išlo po planu izbornika Dejana Udovičića od samog početka. Naime, Italija je početkom treće četvrtine imala prednost od 7:4, da bi Srbi do kraja utakmice zatvorili sve prilaze svom golu, pojačali obranu i povećali preciznost u napadu. U narednim minutama postigli su osam, a primili samo tri pogotka. Sve u svemu, dvije četvrtine vrlo visokog tempa od strane branitelja naslova bile su dovoljne za njihovu četvrtu pobjedu natjecanja.

Udovičić je i očekivao težak meč: ''Imali smo problema s Talijanima u početku, ali sam sretan kako smo odigrali u drugom dijelu, poglavito u obrani'', dok je talijanski izbornik Paolo Malara unatoč porazu bio zadovoljan: ''Moji igrači su igrali jako dobro, pogotovo ovi mlađi. Tri četvrtine smo bili na nivou Srbije, ali smo sve izgubili u posljednjih osam minuta.''

Europsko prvenstvo, skupina B, 5. kolo, 8. 7.: Italija – Srbija 8:11 (2:2, 3:1, 3:5, 0:3)

Mađarska - Španjolska

Posljednja utakmica prvog kruga donijela je rasplet u skupini A. Mađari su s 8:7 eliminirali domaćine iz borbe za medalje, a sebi osigurali drugo mjesto skupine i četvrtfinalni susret s Njemačkom. Remi Hrvatske protiv Grčke i ovaj ishod značili su da su izabranici Ratka Rudića završili na trećem mjestu u grupi i sutra u 21 sat idu na Talijane, dok su Crnogorci zauzeli prvu poziciju i u četvrtfinalu će mirovati.

Nakon izjednačenog prvog poluvremena, Mađari su slomili domaće reprezentativce tek u trećoj i četvrtoj četvrtini, uz odlazak do vodstva od 8:6 u završnici utakmice, što Španjolci više nisu uspjeli stići. Najefikasniji u pobjedničkoj momčadi je s tri pogotka bio Daniel Varga, a Španjolce je vodio četverostruki strijelac Xavier Garcia.

"Moralo je ovako završiti jer smo zaista očajnički željeli pobjedu. Znali smo da će biti teško, momčad je dobro reagirala nakon jučerašnjeg poraza", kazao je mađarski izbornik Denes Kemeny, prisjetivši se i posrtanja protiv Crnogoraca, što im je odnijelo prvo mjesto skupine i izravan plasman u polufinale.

S druge strane, španjolski strateg Rafael Aguilar je glavni razlog za neuspjeh pred domaćim navijačima pronašao u pripremama za OI u Pekingu, za koje se ionako spremaju svi najjači - no, Aguilar je uvjeren da će u Kini njegova momčad biti bolja.

Europsko prvenstvo, skupina A, 5. kolo, 8. 7.:
Mađarska - Španjolska 8:7 (2:1, 2:3, 2:1, 2:2)

EP 08., skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Slovačka4:13Crna Gora
Grčka10:10Hrvatska
Mađarska8:7Španjolska
1Mađarska 554:32+2212
2Crna Gora 548:37+1112
3Hrvatska 552:38+1410
4Španjolska 542:38+46
5Grčka 542:41+14
6Slovačka 519:71-520

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!