Vodeni sportovi

Mađari poraženi od sjajne Crne Gore

Ivor Krapac, Tea Lokas, Vedran Babić • ponedjeljak, 07.07.2008.
Mađari poraženi od sjajne Crne Gore
Foto: Kristijan Komarica

Za najveće iznenađenje četvrtog kola Europskog prvenstva pobrinula se momčad Crne Gore, koja je u pogocima bogatoj posljednjoj četvrtini uzela sva tri boda protiv svjetskih viceprvaka Mađara. Ostali dvoboji dana nisu pružili neočekivane rezultate. Nijemci su osigurali treće mjesto u skupini B pobjedom nad Rumunjskom, dok su Talijani i Srbi opravdali uloge favorita. Španjolci su zadržali izglede za prolaz u četvrtfinale...

Rumunjska - Njemačka

Njemačka je upisala i drugu pobjedu na prvenstvu. Iako su Rumunji igrali sasvim solidno prvih 16 minuta, ključna je bila treća četvrtina koja je pripala Nijemcima s 3:0.

Tu je bio kraj nadanjima izabranicima Corneliua Rusua, koji je tijekom utakmice toliko promukao da nije bio u stanju govoriti na konferenciji za novinare. Njemačka je ovom pobjedom gotovo sigurno treća u skupini, jer je teško za očekivati od Makedonaca da danas iznenade Talijane, pa da sutra pobijede upravo Nijemce.

Tobias Kreuzmann bio je najbolji strijelac utakmice s tri pogotka: "Ostali smo dosljedni svom stilu igre: jedna dobra, pa jedna loša utakmica. Proanalizirali smo pogreške iz utakmice s Italijom i danas ih nismo ponovili. Da ovako igramo stalno, sigurno bismo bili među prvih šest u Europi."

Europsko prvenstvo, skupina B, 4. kolo, 7.7.:
Rumunjska – Njemačka 4:8 (1:2, 2:1, 0:3, 1:2)

Makedonija - Italija

Čelnu poziciju za sada drže Talijani, no za petama su im Srbi s kojima će se sukobiti u posljednjem kolu prvog dijela prvenstva. Danas su talijanski vaterpolisti nadigrali Makedonce rezultatom 11:5. Jurišem u prvoj (4:1) i posljednoj (3:1) četvrtini Talijani su uz Mađare najučinkovitija momčad dosadašnjeg dijela prvenstva.

Na utakmici se najviše istaknuo kapetan talijanske reprezentacije, Alessandro Calcaterra, s ubačena četiri pogotka. Suigrač koji mu se pridružio s jednim pogotkom, Maurizio Felugo, dao je izjavu nakon susreta: "Ovo je bila lagana utakmica, mi smo već zaokupljeni sutrašnjom utakmicom protiv Srbije koja će biti jako zahtjevna."

Europsko prvenstvo, skupina B, 4.kolo, 7.7.:
Makedonija - Italija 5:11 (1:4, 2:2, 1:2, 1:3)

Srbija - Rusija

Unatoč nešto slabijem učinku u napadu danas, Srbima je, baš kao i Talijanima, današnja utakmica poslužila kao rutinska pred sutrašnji međusobni dvoboj za prvo mjesto u skupini. Srpski vaterpolisti, koji ovdje brane naslov, krenuli su agresivno u prvoj četvrtini, a do kraja tek potvrđivali vodstvo, čak se malo opustivši u drugom dijelu. Rusi su se uspjeli oduprijeti u drugoj četvrtini pokazavši zube s nekoliko dobrih napada, no Srbi su preiskusna momčad da bi dopustili Rusima bilo kakvo iznenađenje.

Najbolji igrač bio je Aleksandar Šapić sa četiri pogotka, a evo kako na cjelokupno prvenstvo gleda izbornik Srbije, Dejan Udovičić: "Trenutno je potrebno učiniti dvije stvari: igrati na ovom prvenstvu i spremiti se za Olimpijske igre. Naš glavni cilj je Peking, gdje igramo u dvorani. Ovdje igramo na vanjskom bazenu i to je jedan od naših problema. Naravno da i ovdje želimo pobijediti, no neće biti lako."

Europsko prvenstvo, skupina B, 4.kolo, 7.7.:
Srbija - Rusija 11:6 (5:1, 1:2, 2:1, 3:2)

Mađarska – Crna Gora

U neizvjesnoj utakmici mlada selekcija crnogorskih vaterpolista nadjačala je iskusnu i moćnu Mađarsku, čime su se u svom debitantskom nastupu na Europskom prvenstvu neočekivano ubacili u borbu za polufinale, možda i za medalje. Mađari su, doduše, rutinirano držali minimalno vodstvo u prvom dijelu, čak i poveli 6:4 početkom treće četvrtine, da bi tada krenula munjevita završnica. Crna Gora niže tri pogotka i dolazi do 7:6, zatim Mađari izjednačuju, da bi naši susjedi odjurili na 9:7. Međutim, baš kada smo mislili otpisati Mađarsku, oni su se vratili i dvama pogocima poravnali rezultat. Ipak, pogotkom u jednom od posljednjih napada Crna Gora stiže do zaslužene pobjede.

Petar Porobić bio je ponosan na svoje igrače: ’’Nakon što smo izgubili od Hrvatske jučer, današnja pobjeda je bila pravi odgovor. Mađarska je jedna od najboljih momčadi na svijetu, ali unatoč tome uspjeli smo ih pobijediti.’’ Iako se nije upisao u strijelce, Aleksandar Ivović istaknuo je jedinstvo i momčadski duh kao dva glavna faktora njihove pobjede nad favoriziranim Mađarima.

Europsko prvenstvo, skupina A, 4. kolo, 7. 7.: Mađarska – Crna Gora 9:10 (2:2, 3:2, 1:2, 3:4)

Španjolska – Grčka

S obzirom da u posljednjem kolu moraju na danas ranjene Mađare, nada im nije velika, no domaći reprezentativci ipak su zadržali izglede za jedno od prva tri mjesta skupine A i prolazak u četvrtfinale. Španjolci su do svoje druge pobjede stigli s 9:7 protiv Grka, koji su time ispali iz konkurencije za proboj među posljednjih šest.

Grčki vaterpolisti držali su se vrlo dobro praktički cijelu utakmicu. Domaćini su do završna dva pogotka prednosti došli u posljednjoj četvrtini, a na putu do pobjede najefikasniji su bili dvostruki strijelci Guillermo Molina i Xavier Garcia. Grci su imali sedam različitih strijelaca.

"Naravno da smo vrlo sretni zbog pobjede", kazao je španjolski vratar Inaki Aguilar: "Sada nam sve ovisi o sutrašnjoj utakmici protiv Mađara, treba nam nešto sreće u napadu i dobra obrana."

Europsko prvenstvo, skupina A, 4. kolo, 7. 7.:
Španjolska – Grčka 9:7 (2:2, 2:1, 2:2, 3:2)

EP 08., skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

4. kolo

Hrvatska15:5Slovačka
Mađarska9:10Crna Gora
Španjolska9:7Grčka
1Mađarska 554:32+2212
2Crna Gora 548:37+1112
3Hrvatska 552:38+1410
4Španjolska 542:38+46
5Grčka 542:41+14
6Slovačka 519:71-520

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!