Vodeni sportovi

Srbija kiksala, Talijani neumoljivi

Hrvoje Vuković, Tea Lokas, Vedran Babić • nedjelja, 06.07.2008.
Srbija kiksala, Talijani neumoljivi
Foto: Sandro Donda

Trećeg dana Europskog vaterpolskog prvenstva Makedonci su propustili nanijeti i treći poraz Rusima te su se morali zadovoljiti samo s jednim bodom, Srbija je potpuno neočekivano remizirala sa slabašnim Rumunjima, dok su Mađari i Talijani uvjerljivo slavili protiv Grka odnosno Nijemaca...

Rusija - Makedonija

Kako govori i rezultat, tako je bilo i u bazenu. Makedonci su "kolo vodili" u prvoj i trećoj četvrtini, dok je Rusima pripala druga i četvrta četvrtina. Rusi su se na kraju izvlačili i jedinim pogotkom u zadnjoj dionici utakmice uspjeli skupiti prvi bod na prvenstvu. Iako će se nakon natjecanja po skupinama vjerojatno pakirati, Rusi su u ovoj utakmici uspjeli parirati debitantima koji su pokazali da znaju igrati vaterpolo u pobjedi protiv Rumunja.

U riječima makedonskog izbornika Ljubiše Mečkića iščitava se lagano razočaranje: "Nismo mi danas osvojili jedan bod, izgubili smo dva. Tijekom cijele utakmice smo vodili i u posljednjoj četvrtini smo to samo trebali zadržati. Mogli smo osvojiti sva tri boda."

Europsko prvenstvo, skupina B, 6.7.:
Rusija - Makedonija 9:9 (1:2, 4:2, 3:5, 1:0)

Srbija – Rumunjska

Apsolutno ništa nije ukazivalo na ovakav rasplet utakmice između branitelja naslova i autsajdera. Srbija je u prve dvije utakmice ostvarila dvije uvjerljive pobjede s gol razlikom 40:11, dok su Rumunji bez većeg otpora poraženi od Makedonije i Italije. Ipak, glavni favoriti prvenstva kao da su se raspucali u prva dva kola, pa im više nije ostalo municije za pobjedu protiv osrednje reprezentacije Rumunjske. Malo su vodili Srbi, malo Rumunji, no u konačnici je ovaj rezultat najrealniji.

Nezadovoljan s razlogom bio je izbornik Dejan Udovičić: ''Iako smo stalno vodili, nismo uspjeli pronaći svoj ritam i povećati vodstvo. To nas je prilično iziritiralo. Ovo nije bila naša dobra utakmica, dok je s druge strane Rumunjska igrala s 200 posto svojih mogućnosti.'' Mnogo sretniji, pak, konačnim ishodom bio je selektor Rumunjske, Corneliu Rusu: ''Igrali smo loše prve dvije utakmice, ali sam ja i dalje vjerovao svojim igračima. Danas smo čak mogli i pobijediti Srbiju, što me čini jako ponosnim.''

Europsko prvenstvo, skupina B, 3. kolo, 6. 7.: Srbija – Rumunjska 6:6 (1:2, 2:1, 2:2, 1:1)

Mađarska - Grčka

Mađari su se u prve dvije četvrtine držali na laganoj distanci, na poluvrijeme tako otišavši s prednošću od dva pogotka. Razliku su do kraja trećeg dijela povisili za jedan pogodak, a u posljednjih osam minuta potvrdili pobjedu s još dva pogotka. Za to vrijeme, od odmora do kraja, Grci nisu uspjeli nijednom pogoditi mrežu mađarskog vratara.

Unatoč uvjerljivoj pobjedi Mađara, izbornik Denes Kemeny nije bio naročito zadovoljan igrom svojih igrača, naglasivši kako su bili prilično spori: Ovakvu atmosferu u utakmici obično igrači naprave u jutarnjim utakmicama, bili su prespori i imali su previše grešaka. U ovo doba dana jako je svijetlo i nikako nije lako igrati vani. Obrana je funkcionirala dobro, ali moramo poraditi na ostalim linijama."

Europsko prvenstvo, skupina A, 6.7.:
Mađarska - Grčka 8:3 (3:2, 2:1, 1:0, 2:0)

Italija - Njemačka

Talijani su ostvarili i treću pobjedu na EP-u koja im je osigurala četvrtfinale. Nijemci su se držali do poluvremena, bili u minimalnom zaostatku, no presudila je treća četvrtina koju su naši zapadni susjedi dobili sa 5:2 i u posljednjih osam minuta ušli s nedostižnih plus četiri (8:4). Do kraja su Talijani samo rutinski odradili posao i slavili sa 12:6, a najraspoloženiji u redovima pobjednika bio je Valentino Gallo sa četiri pogotka.

"Ovo je bila prva prava utakmica na Prvenstvu, budući da su Rusi i Rumunji ipak nešto slabiji i ne spadaju u sam vrh trenutno. Ključ naše pobjede protiv Nijemaca bila je momčadska igra - odigrali smo jedan za drugoga i u obrani i u napadu", izjavio je talijanski izbornik Malara. Calcaterra je dodao kako im pobjeda protiv Nijemaca puno znači, budući da će se ponovno susresti i u grupi na OI te da ih u četvrtfinalu očekuju ipak nešto bolje momčadi od njih samih. Hagen Stamm, njemački izbornik, požalio se na količinu gluposti u igri njegovih pulena i naglasio da je glavni razlog poraza bila katastrofalna realizacija igrača više.

Europsko prvenstvo, skupina B, 3.kolo, 6.7.:
Italija - Njemačka 12:6 (2:1, 1:1, 5:2, 4:2)

Slovačka - Španjolska

Demoralizirani Španjolci, svjesni kako će vrlo vjerojatno ostati bez plasmana u četvrtfinale pred svojom publikom, nisu dobro krenuli u susret protiv autsajdera Slovaka. Očito je nedostajalo želje i motiva, što se osjetilo i na rezultatu - minimalna prednost (3:2) nakon prve četvrtine te plus dva na poluvremenu proti jedne od najslabijih ekipa na turniru. Muka je nastavljena i u trećoj četvrtini koju su također Španjolci dobili s jedan razlike, ali sveukupno je prije konačnih osam minuta, prihvatljivih 7:4 za Španjolsku. Krvna slika i opći dojam ipak su popravljeni u posljednjoj dionici kada domaćini prebacuju u višu brzinu i na kraju slave sa 12:4.

"Ovo je bila važna pobjeda za nas. Nakon dva poraza konačno smo pokazali našim navijačima za što smo sposobni. Sad smo ponovno u igri za četvrtfinale i nadamo se da ćemo uspjeti pobijediti u preostale dvije utakmice u skupini", izjavio je pomoćni trener Španjolaca, Quim Colet. Slovaci su razlog svog poraza pronašli u slaboj realizaciji igrača više, a njihov trener nije bio zadovoljan ni određenim sudačkim odlukama.

Europsko prvenstvo, skupina A, 3.kolo, 6.7.:
Slovačka - Španjolska 4:12 (2:3, 1:2, 1:2, 0:5)

EP 08., skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Mađarska8:3Grčka
Hrvatska7:6Crna Gora
Slovačka4:12Španjolska
1Mađarska 554:32+2212
2Crna Gora 548:37+1112
3Hrvatska 552:38+1410
4Španjolska 542:38+46
5Grčka 542:41+14
6Slovačka 519:71-520

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!