Nogomet

Dinamu jesenska kruna

Tomislav Globan • nedjelja, 03.12.2006.

U kolu u kojem su svi klubovi zadržali prošlotjedne pozicije, maksimirski su "modri" pobjedom u derbiju kola postali prvacima polusezone, a Hajduk je slavljem u Varaždinu nastavio vršiti pritisak najvećem rivalu. U Puli je do svog prvog gostujućeg boda stigla Cibalia, dok je Šibenik upečatljivom igrom na najbolji mogući način zaokružio jesen iz snova...

Dinamo - Zagreb 2:1

Konačno pravi gradski derbi u Zagrebu! Iako su u 19 do jučer odigranih maksimirskih utakmica Dinama i Zagreba pjesnici u čak 10 navrata ostali neporaženi, rijetko je kada klub iz Kranjčevićeve ostavio ovako dobar dojam. "Bijeli" su prema vratima Filipa Lončarića uputili čak 17 udaraca, no tek im je taj posljednji 17. donio i radost pogotka.

U znaku broja 17 bio je i najbolji igrač lige Eduardo. Naime, upravo je toliko pogodaka postigao naš reprezentativni napadač u jednako toliko kola. Eduardo se među strijelce posljednji put nije upisao još u 13. kolu u Šibeniku, odnosno Koprivnici kolo ranije, a slučajno ili ne, upravo su to bila i jedina dva kiksa "modrih" u ovoj sezoni.

Dinamo je tako pobjedom osigurao titulu jesenskog prvaka Hrvatske, a prije gotovo tromjesečne stanke čeka ih još gostovanje u Čakovcu iz kojega su se samo Hajduk i Slaven Belupo vraćali s punim plijenom ove sezone. Zagreb zimu može dočekati zadovoljan, držeći poziciju koja bi ga nakon četiri godine mogla vratiti među europsko društvo.

Varteks - Hajduk 0:1

Hajduk je nastavio s tradicionalno dobrim igrama u Varaždinu. Na stadionu na kojem su 2001. godine proslavili svoj četvrti naslov prvaka Hrvatske, u subotu su "bili" došli do 11 pobjede u svom 23. varaždinskom gostovanju i upisali prvu gostujuću pobjedu nakon Šubićevca 14. listopada. Pobjednički pogodak postigao je Mario Carević koji je tako nakon Koprivnice i po drugi put ove sezone svojim pogotkom odlučio utakmicu u korist Hajduka.

Iako su veći dio sezone proveli na trećem mjestu, Varaždinci ipak prezimljavaju dva mjesta niže s četiri boda zaostatka za trećeplasiranim Zagrebom. Međutim, Varteks će, čini se, svoju ključnu utakmicu igrati upravo u vrijeme zimske pauze kada se otvara hrvatski mercato. Već je duže vrijeme poznato kako su i Dinamo i Hajduk zagrijani za najbolje Varteksove igrače i zadržati postojeći kadar bila bi pobjeda koja bi momčadi Zlatka Dalića značila neusporedivo više od tri boda.

Šibenik - Kamen Ingrad 4:1

Kakva polusezona za Šibenik! 30 bodova u 18 utakmica, najmanje po jedan postignut pogodak na svakoj utakmici te na kraju četvrto mjesto sa samo jednim bodom zaostatka za mjestom koje bi moglo voditi u Kup Uefe više je nego što je itko mogao predvidjeti. Bolje je to i od očekivanja onih najoptimističnijih i najfanatičnijih navijača kluba koji je još ove godine igrao u drugoligaškoj konkurenciji.

Pred čak 4.000 gledatelja u subotu na Šubićevcu, Kamen Ingrad nije imao baš nikakvih šansi izbjeći, ove sezone rekordni, osmi uzastopni poraz. Razvikanog Rukavinu ovoga je puta zasjenio Marko Kartelo koji je svojim prvim hat-trickom u karijeri dostigao Lovreka i Vugrinca na devet postignutih pogodaka i tako postao prvim klupskim strijelcem u ovoj sezoni.

Osijek - Rijeka 1:0

Ne tako davno utakmice Rijeke i Osijeka bili su derbiji kola, dvoboji momčadi s vrha ljestvice u borbi za europske pozicije. Danas je, međutim, to borba klubova iz donjeg dijela ljestvice. Riječani su nakon odlične forme i berbe bodova početkom studenog zapali u novu krizu te im igra opet liči na onu za Skočićeva mandata. U srijedu su u Grudama kod trećeligaša jedva izvukli živu glavu, a u subotu su u Gradskom vrtu odigrali jednako beskrvno i anemično te se sasvim zasluženo kući vraćaju bez bodova.

Što se Osijeka tiče, vidljivo je da je Lončarević uspio pokrenuti stvari s mrtve točke te je njegova momčad nakon dugog niza loših rezultata ubilježila i drugu pobjedu u tri kola. Iako će proljeće dočekati na tek devetom mjestu, Osječani ipak mogu biti zadovoljni jer su prije samo 20-ak dana bili na šest bodova od zone ispadanja. U nastavku sezone čekaju ih gostovanja na Poljudu i Maksimiru, dok će u Gradskom vrtu dočekati Slaven Belupo i Varteks.

Slaven Belupo - Međimurje 1:0

I drugi puta ove sezone Podravci su nadigrali Međimurce. Bio je to dvoboj bez prevelikog značaja jer, obzirom na do sad viđeno, teško će Slaven Belupo i Međimurje u ozbiljniju utrku za treće mjesto, a od zone ispadanja odmakli su 14, odnosno 12 bodova. Na proljeće Koprivničani će sasvim sigurno najviše pažnje posvetiti Kup natjecanju preko kojega će tražiti prvi povijesni izlazak u Europu (ne računajući Intertoto kup). Čakovčanima preostaje odraditi još zaostalu utakmicu s Dinamom idućeg vikenda nakon koje se posve mirni mogu posvetiti dvoranskom prvenstvu Hrvatske. Šesto mjesto (čak peto u slučaju pobjede nad Dinamom) sasvim sigurno nikoga u Međimurju neće učiniti nezadovoljnim.

Pula - Cibalia 0:0

Pulinih devet uzastopnih utakmica bez pobjede novi je ovosezonski rekord HNL-a. Ako su se protiv koga nadali prekidu ove crne serije, onda je to sasvim sigurno bila utakmica s Cibalijom na stadionu u Verudi. Naime, Vinkovčani su do jučer bili jedina momčad koja se sa svih gostovanja vratila praznih ruku. Međutim, u devetom pokušaju napokon im se osmjehnula sreća. Vinkovčani se iz Istre kući vraćaju s bodom i čistom mrežom i zimsku će stanku provesti na ugodn(ij)a četiri boda prednosti pred prvim pratiteljima iz Velike. Puljani će, pak, u prvenstvenoj pauzi morati pronaći novog trenera te dobro promisliti što i kako dalje jer nastave li i na proljeće ovakvim tempom "sijati" bodove, niti borba za ostanak neće se činiti tako daleka.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!