Nogomet

Može se i protiv Dinama

Tomislav Globan • ponedjeljak, 30.10.2006.

Iako je Dinamo kvalitetom svjetlosnim godinama ispred većine klubova u HNL-u, pobjeđivati se ipak ne može svaki put. Modri su na gostovanju u Koprivnici "prosuli" tek četvrti bod od 33 moguća, što je Hajduku došlo kao naručeno za rođendanski poklon Torcidi. Inače, bilo je to kolo remija...

Koprivnica je tradicionalno neugodan teren, ne samo za Hajduk, već i za maksimirsku momčad. U 12 do sad odigranih ligaških utakmica na Gradskom koprivničkom stadionu, Dinamo je slavio tek u njih pet. Ipak, ne može se reći da gubitak dva boda u Koprivnici nije iznenađenje. Navikli su nas modri u protekloj sezoni i pol da ovakva gostovanja rješavaju bez većih stresova, s nekoliko uraganskih perioda u utakmici kojima bi rješavali pitanje pobjednika.

Slika 1 od 1.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Elvis Scoria znao je da ukoliko njegova momčad ne postigne pogodak, svi planovi o osvajanju boda protiv Dinama postaju iluzija. Naime, uzdati se i temeljiti svoju strategiju na vjeri da Dinamo neće postići pogodak otprilike je ekvivalentno vjerovanju da neće pasti kiša za oblačnog dana u Londonu. Slaven Belupo je stoga od prve minute krenuo prema vratima Filipa Lončarića, a što su naumili, učinili su u 10. minuti. Pokazalo se da je taj jedan pogodak Bojana Vručine bio dovoljan za prvi remi koprivničke, odnosno prvi kiks modre momčadi u ovoj sezoni.

Posrtanje Dinama u Koprivnici jedva se dočekalo u Splitu. Iako je Međimurje uoči ovog kola bilo četvrta momčad lige, pravog i ozbiljnijeg otpora Hajduku nismo vidjeli. Za 56. Torcidin rođendan Hajduk je svojim navijačima poklonio rutinsku pobjedu nad, za hrvatske prilike, solidnim Međimurcima i zasjeo na vodeće mjesto prvoligaške "karavane". Da li samo privremeno, saznat ćemo u utorak kada se u Maksimiru igra zaostala utakmica 8. kola između Dinama i Rijeke.

Slika 3 od 4.
Foto: Bruno Karadža

Hajduka idućeg vikenda čeka gostovanje kod posljednje Cibalije. Čini se da momčad Ivice Matkovića kakvu-takvu nadu u spas od poraza može tražiti jedino u tradiciji. Naime, u Vinkovcima su od Hajduka izgubili tek četiri puta u 15 do sad odigranih utakmica. Ipak, velika razlika u kvaliteti, što vjerno dokazuje i položaj klubova na ljestvici, čini Splićane još većim favoritom za pobjedu.

Najnovije stradanje Vinkovčana dogodilo se u subotu na Kantridi. Rijeka nastavlja s igrama toplo-hladno i bit će zanimljivo vidjeti mogu li se i kako oduprijeti "plavom stroju" koji ih čeka u utorak. Zanimljivo, Rijeka koja je trenutno desetoplasirana momčad lige u 11 je utakmica postigla čak 22 gola što ih čini drugima po efikasnosti u HNL-u. Ipak, Sharbini, Tonito i društvo ne mogu toliko zabiti koliko riječka obrana može primiti. Tamo zbilja "curi" na sve strane. Uz u prosjeku više od 2 primljena gola po utakmici teško se može bolje od 10. mjesta.

Slika 4 od 5.
Foto: Sandro Donda

Ispadanje iz Kupa te tri uzastopna prvenstvena poraza dovela su trenera Osijeka Miroslava Žitnjaka već nakon mjesec dana rada na rub otkaza. Šibenik, koji je jedini uz Dinamo postigao pogodak na svim prvenstvenim utakmicama, odnio je bod iz Gradskog vrta iako je po prikazanome mogao i sva tri. Tako niti u svom petom pokušaju osječki šef struke nije uspio zabilježiti pobjedu. Brojke najbolje govore same za sebe. Žitnjak je preuzeo momčad u trenutku kada je ona bila na 3. mjestu prvenstvene ljestvice. Danas, četiri kola kasnije, Osijek se nalazi čak šest mjesta niže s tek tri pobjede u 12 utakmica.

Sljedeće kolo Osječanima donosi gostovanje na Verudi kod Pule koja je hrabrom igrom izborila bod kod do subote maksimalno uspješnog domaćina. Ono što nije uspjelo Međimurju, Kamen Ingradu, Rijeci, Osijeku i Šibeniku pošlo je za rukom momčadi Krunoslava Jurčića. Vratar Puljana Vanja Iveša na najbolji se mogući način iskupio za katastrofalne pogreške unazad nekoliko kola te je svojim obranama (između ostalog obranio je i jedanaesterac Šafariću) zaslužio epitet igrača utakmice.

Slika 2 od 2.
Foto: Davor Sajko

Zagrebu su, pak, nakon četiri uzastopna poraza kao melem na ranu u posljednja dva kola u Kranjčevićevu došli Cibalia i Kamen Ingrad. Šest bodova vratilo ih je s osme na četvrtu poziciju, a idućeg vikenda u trećoj utakmici na domaćem terenu zaredom protivnik će im biti Slaven Belupo.

Usput, treba napomenuti da Tomislav Labudović ni u ovom kolu nije propustio zahvaliti Miroslavu Blaževiću što ga u medijima gura među reprezentativni kadar. Naime, umjesto autogola, ovoga puta poklonio mu je - crveni karton.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!