Nogomet

Hajduk - Dinamo: 60 prekršaja i četiri gola

Bernard Jurišić, Tomislav Pacak • nedjelja, 01.10.2006.

Hajduk i Dinamo odigrali su još jedan derbi u kojem su dominirali nervoza i borbenost, naspram kvaliteti i lijepom nogometu. Veliki "kum" ovakvom derbiju je i jako loši sudac Kovačić, kojemu bi prema prikazanom znanju i osjećaju za nogomet, ovo trebao biti posljednji ovakav spektakl u karijeri. Pred 35.000 bučnih gledatelja, u izuzetnoj atmosferi, rivali su podijelili bodove...

Odavno se jedan derbi nije s ovoliko žara čekao u Splitu. Nije pretjerano reći, da je splitski stadion imao dvostruko veći kapacitet, tribine bi bile popunjene. 35.000 ljudi natiskalo se u "školjku", mnogi su još ostali su pred vratima.

Slika 4 od 4.
Foto: Nikola Movrić

Prikazani nogomet u najvećem hrvatskom derbiju opet nije bio dostojan dekora na tribinama. Previše nervoze, oštrine, previše prekršaja i prekida i jako, jako loš sudac. Draženko Kovačić obilježio je ovaj derbi svojim lošim odlukama, krivim procjenama pri davanju kartona i suđenju prekršaja, propuštajući isključiti barem još trojicu igrača i dosudivši tri jedanaesterca od kojih su barem dva bila u najmanju ruku dvojbena.

Iako je najavljivao, Hajduk nije uspio pritisnuti Dinamo u prvih dvadesetak minuta. Štoviše, prvu prijetnju kreirali su gosti, nakon što je Modrić oduzeo loptu Damjanoviću i zaprijetio udarcem s dvadesetak metara. Hajduk uzvraća u 10. minuti, Musa izvodi slobodan udarac, a Živković je malo prenizak u skoku u petercu.

U 18. minuti krenule su "muke po Kovačiću". Naguravanje na centru završilo je Ćorlukinim udaranjem Carevića, a Kovačićeva odluka da već tada ne podijeli jedan ili oba crvena kartona, najterale su ga da kasnije radi grešku za greškom, kompenzaciju za kompenzacijom.

Slika 2 od 2.
Foto: Nikola Movrić

Prva je došla u 30. minuti, kad je nakon ubačaja Bartolovića, ocijenio da je Cvitanović u šesnaestercu povukao Jelavića, koji je jedva dočekao ispružiti se unutar kaznenog prostora. Mario Carević zakucao je s bijele točke loptu pod gredu gostiju za 1:0 i eksploziju oduševljena ogromnog dijela navijača.

Dinamo uzvraća preko Vugrinca u 35. minuti, no Dinamov napadač puca neprecizno s ulaza u šesnaesterac. Izjednačenje stiže u 39. minuti.

Hajduk gubi loptu u Dinamovom šesnaestercu, a Etto povlači munjevitu kontru po desnoj strani i dostavlja je Da Silvi. Reprezentativni napadač "valja" trojicu Hajdukovaca i uspijeva ući u šesnaesterac i pasti pored Živkovića, dovoljno da Kovačić još jednom pokaže na bijelu točku. Eduardo da Silva sam se prihvatio posla i lako matirao Balića za 1:1.

Slika 3 od 3.
Foto: Nikola Movrić

Pred kraj prvog dijela Jelavić je izašao zbog ozljede, zamijenio ga je budući strijelac Munhoz, a možda i najbolju šansu na utakmici, izuzemo li jedanaesterce, Hajduk je propustio u 45. minuti. Carević je ubacio iz kornera na drugu vratnicu, Damjanović puca glavom i vara Lončarića, ali s gol-linije novo vodstvo Hajduka sprječava Etto.

U 57. minuti Hajduk ostaje s igračem manje. Drugi žuti karton nervoznom Careviću bilo je lako predvidjeti, iako je dojam da je situacija u kojoj ga je dobio, prekršaj nad Agićem na centru terena, mogla biti i uvjerljivija. No, Carević je svojim ponašanjem takav rasplet najavio već u prvom poluvremenu.

Tri minute trebalo je Dinamo da brojčanu premoć konkretizira opasnošću pred Balićem. Vugrinec ubacuje iz slobodnog udarca s desne strane, lopta dolazi do Carlosa nekoliko metara od Hajdukovih vratiju, no Brazilac loše reagira i puca pored gola.

Slika 5 od 6.
Foto: Bruno Karadža

Ipak, Dinamo do preokreta dolazi u 69. minuti. Modrić daje loptu Ćorluki, koji iznenada ostaje sam u Hajdukovom šesnaestercu, vidi i upošljava usamljenog Vugrinca ispred Hajdukove mreže, kojem preostaje lagan posao, ubaciti loptu u preznu mrežu za 1:2.

Činilo se da je Hajduk dotučen, s igračem i pogotkom manje, no domaćini uzvraćaju najprije opasnim udarcem Muse nakon kornera u 74. minuti. Sedam minuta prije kraja lopta dolazi do Jurice Vučka, koji pada u šesnaestercu Dinama u kontaktu s Drpićem, što je bila nova prigoda za Kovačića da pokaže na bijelu točku. Jedanaesterac realizira Pablo Munhoz i postavlja "mirnih" 2:2.

Do kraja je još Anderson stigao pogoditi gredu lijepim udarcem s 18 metara. Završilo je podjelom bodova uz prilično nedefiniranu igru obje momčadi, kojima je večeras nedostajalo svega osim borbenosti i srčanosti. Barem nešto, jer u europskim utakmicama ne pokazuju ni to.

Slika 1 od 1.
Foto: Nikola Movrić

Ambijent fantastičan, daleko iznad razine prikazane na travnjaku. Ali da bi jednadžba dala pozitivnu ocjenu derbija, pozitivne bi trebale biti i preostale dvije varijable, kvaliteta igre i sudačka "neprimjetnost".

Na kraju svega, tri sumnjiva jedanaesterca, samo jedan crveni karton (a moglo ih je biti barem četiri), devet žutih i 60 prekršaja. A samo po jedna prava šanse na svakoj strani u 90 minuta...

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometSkrolHNL
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!