Nogomet

Dinamo - Hajduk: Pobjeda nagrada za nikad modriji Maksimir

Tomislav Pacak, Natalija Malekinušić • subota, 13.05.2006.

Dinamo je protiv Osijeka prošli tjedan dostojno proslavio teoretsko osvajanje prvenstva, no prava fešta sačuvana je za sam kraj 1. HNL - Dinamo je pred prepunim plavim tribinama pobijedio Hajduk s 1:0, a da je bilo malo više preciznosti - Splićani su mogli i puno teže stradati. Lišeni imperativa rezultata, Modri su pružili odličan nogomet svojim navijačima, no iz ove utakmice najviše će se pamtiti dekor na Maksimiru i velika proslava naslova prvaka, najdojmljivija otkad je samostalne HNL.

Slika 5 od 6.
Foto: Davor Sajko

Sama utakmica nije ponudila dvoboj za pamćenje, prije svega krivnjom Hajduka koji Dinamu nije bio dorastao suparnik. Splićani su odigrali najlošiji derbi ove sezone i još jednom potvrdili kako u svojoj momčadi imaju niz igrača koji kvalitetom, ali ni srcem ne zaslužuju "bili" dres. Dinamo je s druge strane odigrao kao prvak, zatvorio je sve prilaze golu, a u napadu je bio itekako opasan. Nedostajala je tek realizacija, no i pogodak Modrića u startu utakmice bio je dovoljan Dinamu da feštu učini još veselijom.

Slika 4 od 5.
Foto: Davor Sajko

Odmah su Modri krenuli ofenzivno, Mamić je dva puta bio neprecizan u startu, potom je Eduardo zagrijao Pletikosu. O igri Hajduka dovoljno govori da je Pletikosa bio daleko najbolji igrač gostiju, u niz navrata spasio je svoj gol i sačuvao Hajduk katastrofe na Maksimiru. Ipak, ni Plete nije mogao ništa u 11. minuti - Buljat je izveo skraćeni korner za Modrića koji ulazi u šesnaesterac i topovskim udarcem para mrežu Pletikose za 1:0 i erupciju oduševljenja na maksimirskim tribinama.

Slika 6 od 7.
Foto: Davor Sajko

Dinamo je i dalje gospodario travnjakom, redao prilike. Od boljih treba izdvojiti sjajan udarac Bošnjaka u 30. minuti, Pletikosa je loptu izvadio iz gornjeg desnog kuta. Potom je i Eduardo testirao do krajnosti Pletikosine mogućnosti, sjajno cilja s vrha šesnaesterca, ali splitski vratar opet je raspoložen za dobru paradu. Sve je štimalo u Dinamovoj igri u prvom dijelu - kvalitetna obrana, raspoloženi Modrić, probojni Etto, kvalitetni Buljat i izuzetno motivirani napadači, Bošnjak i Eduardo. Brazilski Hrvat kao da je htio dokazati izborniku da je pogriješio sastavivši popis igrača za SP bez njega...

Slika 3 od 4.
Foto: Davor Sajko

Drugi dio nije donio ništa novo, Dinamo i dalje napada, stvara prilike, a Hajduk je apsolutno nevidljiv. Čale je u 51. minuti probio lijevu stranu, Modrić ulazi u šesnaesterac, ali ovoga puta udarac nije tako precizan. Dinamo je morao zabiti u 55. minuti - Eduardo je poveo kontru 3 na 1, dao Bošnjaku kojem Pletikosa brani udarac, a odbijenu loptu Eduardo šalje u braniča Hajduka a crti. Buljat i Etto su u 57. minuti minijaturama izigrali obranu Hajduka, Brazilac je ubacio u sredinu, a Modrićev udarac brani Pletikosa.

Slika 2 od 3.
Foto: Davor Sajko

Pokušao je opet Eduardo nakon dobre kombinacije s Chagom, no ponovno je pobjednik Pletikosa. Chagu inače treba pohvaliti i zbog sjajne igre u obrani, bio je policajac na Niki Kranjčaru koji se pored Kamerunca nije naigrao. U 72. minuti Josip Kuže radi pravi potez - iz igre izlaze Bošnjak i Eduardo i zasluženo dobivaju ovacije prepunih tribina, dva najbolja strijelca Prvenstva vodili su Dinamo do ove krune.

Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

Ništa se do kraja nije promijenilo, Dinamo je stvorio još nekoliko izglednih prilika, no rezultat se nije mijenjao. Maksimir je počeo ključati već 10-ak minuta prije kraja, a nakon posljednjeg Širićevog zvižduka pravo slavlje tek je započelo. Uz sjajan vatromet i snažno navijanje s tribina, uz taktove pjesme "Nebo se plavi, bijeli se Zagreb grad", Zoran Mamić podignuo je pehar namijenjen najboljoj momčadi prvenstva. Apsolutno zasluženo, a slavlje će trajati do dugo u noć...

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!