Nogomet

Varteks - Međimurje: Nadmoć Varaždinaca u lokalnom derbiju

Marko Kljaić • subota, 05.08.2006.

Na otvaranju sezone pred domaćom publikom Krojači su nadigrali sjeverne susjede i pobijedili rezultatom 3:1. Momčad Međimurja nije pokazala niti dio od onoga što su pokazali u prvom kolu na domaćem terenu protiv Hajduka...

Pola sata prije utakmice ispred stadiona je počela kružiti priča da je Nedimu Haliloviću istekao ugovor 31.7. i da uprava s igračem nije potpisala novi ugovor. Halilović nije imao novi ugovor, a samim tim, s obzirom na to da je strani državljanin, ni potrebnu radnu dozvolu. Još jedan propust uprave NK Varteks. Prije prvog pretkola kupa UEFA-e protiv Tirane, odugovlačilo se s potpisivanjem ugovora s Papom i Mađarićem i njih dvojica nisu mogli kandidirati za ta dva susreta. Danas je Varteks imao više sreće i bez Halilovića je porazio NK Međimurje. Bez obzira na krajnji rezultat, zbog ovakvog neprofesionalnog ponašanja odgovorni bi morali priznati svoju grešku i početi raditi u korist kluba.

Druga zanimljiva stvar na ovoj utakmici je bila to što su red na stadionu osiguravali članovi navijačke skupine White Stones umjesto zaštitarske tvrtke koja je taj posao obavljala zadnjih nekoliko godina. Tako je južna tribina varteksovog stadiona ostala potpuno prazna.

Što se tiče same utakmice, Varaždinci su od početka kontrolirali igru i u svim segmentima bili bolji suparnik od Međimuraca. U prvih dvadeset minuta domaći igrači drže loptu u nogama i stvaraju nekoliko poluprilika. Prvu pravu priliku imali su u 22. minuti i odmah je iskoristili. Nakon kornera s lijeve strane Jertec ubacuje oštru loptu u kazneni prostor gostiju. Tu je najspretniji usamljeni Marko Bašić i nogom lako svladava nemoćnog Banovića. Prvi pogodak Bašića u varteksovom dresu. U slijedećih deset minuta Varaždinci imaju još tri izgledne prilike, no zamalo su bili neprecizni Begović u 27. minuti, kapetan Šafarić u 28. i Novinić u 32. U tom razdoblju najbolji na terenu su bili bočni igrači domaće momčadi Drago Papa i Nikola Melnjak. Igrači Međimurja nisu našli način kako bi zaustavili njihove brze kontre.

Do kraja prvih 45 minuta vidjeli smo još nekoliko prilika domaćih i dvije gostiju pred sam kraj poluvremena. Nakon kornera odličnog Melnjaka, Bašić glavom sa pet metara gađa ravno u Banovića. U 40. mrtva šansa za Karduma. Ponovno Melnjak ubacuje u šesnaesterac gostiju, obrana griješi, a Kardum potpuno sam sa 11 metara puca neprecizno pored gola. Gosti prvi puta pucaju u protivnički okvir gola u 43. minuti, no udarac Piškora Mađarić brani. Minutu kasnije isti igrač puca iz slobodnog udarca preko gola.

U drugom dijelu Dalić uvodi u igru Golika umjesto Begovića, dok trener gostiju Stanko Mršić vadi Celišćaka i ubacuje Maria Raca. Varaždinci i dalje kontroliraju igru i puno su bolji od gostiju.

Nakon pet minuta u nastavku Bumbari povećavaju svoju prednost. S desne strane napada Papa ubacuje oštru loptu na otprilike osam metara gdje usamljeni Enes Novinić glavom postiže svoj prvi pogodak na utakmici. Svoj drugi pogodak i ovaj puta glavom Novinić postiže u 58. minuti. Korner s lijeve strane izvodi Golik, a loptu u protivničku mrežu šalje Novinić. Varteks vodi 3:0. Momčad Međimurja je u tom trenutku bila potpuno razbijena.

Prvi puta u nastavku Međimurci prijete minutu nakon primljenog trećeg pogotka. Jozo Pletikosić puca snažno iz slobodnog udarca, ali Mađarić hvata loptu. Pletikosić ponovno prijeti u 19. minuti nastavka. Puca snažno iz daljine, ali su ga centimetri dijelili od pogotka.

U 71. minuti dogodio se jedini ružan trenutak na susretu. Varteks je imao kontranapad, obrambeni igrač gostiju Andre Silva Batista ruši na centru kao posljednji igrač Gordana Vuka i nakon toga ga udara rukom. Maldi i neiskusni Vuk uzvrača mu udarac i sudac Pristovnik pokazuje mu crveni karton. Ostao je dojam da je Batista također zaslužio crveni karton, ako ne već zbog prekršaja "zadnjeg igrča", onda zbog udaranja varaždinskog napadača.

Do kraja utakmice gosti iz Čakovca nisu pokazali volju ni znanje da opasnije ugroze vodstvo domaćih, tek su u sudačkoj nadoknadi postigli počasni pogodak preko Maria Raca. Minutu prije toga Golik je u dva navrata potpuno sam pred čakovečkim golmanom, no oba puta je neprecizan.

Nakon utakmice oba trenera su zaključili da je Varteks bio puno bolja momčad od Međimurja i da su zasluženo pobijedili rezultatom 3:1. Dalić je na kraju naglasio da su čak petorica igrača od onih koji su danas nastupili 86. ili 87. godište, te da bi ova momčad mogla imati sjajnu budućnost ako se zadrži na okupu.

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!