SP 2006., Kvalifikacije, Skupina 8, 07.09.2005., La Valletta, stadion Ta Quali, gledatelja: 3.000
Suci: Athanassios Briakos, Dalas, Tsortanidis (svi Grčka)
Malta
Malta
Stephen Wellmann 74'
1:1(0:1) Hrvatska
Niko Kranjčar 19'
Hrvatska

Malta - Hrvatska: Dva boda poklonjena Švedskoj

Bernard Jurišić, Tomislav Pacak • srijeda, 07.09.2005.

Malta
Hrvatska
1
Justin Haber
2
Roderick Briffa
3
Brian Said
4
Stephen Wellmann
5
Kenneth Scicluma
(do 46')
6
Claude Mattocks
(do 72')
7
Gilbert Agius
8
Peter Pullicino
9
Ivan Woods
10
Andrew Cohen
(do 90')
11
Orosco Anonam
Pričuvni igrači
17
Kevin Sammut
46'
13
Ian Ciantor
72'
16
Massimo Grimma
90'
Trener
Horst Hesse
7
(do 80')
20
(do 68')
21
(do 68')
Pričuvni igrači
Trener
Zlatko Kranjčar

Čini se da niti jedna hrvatska reprezentacija nije pošteđena kikseva tamo gdje se to najmanje očekuje - Kranjčareva momčad, koja je do sada tako suvereno gurala u kvalifikacijama, nije uspjela svladati jednu od najslabijih europskih reprezentaciju te je tako kompromitirala sve dobro što je do sad učinjeno. Maltežani su tako napravili jedan od najvećih rezultata u svojoj povijesti, uspjeli su napraviti ono što nisu mogli Šveđani, Bugari i Islanđani - osvojiti bod kod kuće protiv Hrvatske.

Slika 2 od 2.
Foto: Dražen Patarčić

Što je najtragičnije, Hrvatska na Malti zaista nije zaslužila pobjedu; mlakom, anemičnom i neagresivnom igrom, "kockasti" su podsjetili na prvo poluvrijeme na Islandu, s time da su sada tako odigrali cijeli susret. Sparno vrijeme, vremenska i temperaturna razlika u odnosu na Island, teška utakmica prije nekoliko dana - sve to mogu donekle biti isprike za zaista slabu igru, no isprike za izostanak htijenja - nema. Odlazak na SP više nije sigurna oklada, Šveđani će u Zagrebu moći igrati i na remi.

Da dojam bude još gori, kraj utakmice donio je zaista groznu situaciju na tribinama - malteški i hrvatski navijači počeli su se "natjecati" u trganju i bacanju stolica, čak se i malteška policija pridružila u bacanju stolica, uništena je gotovo cijela tribina, a taj obračun trajao je i dugo nakon utakmice. Sigurno je da kazne očekuju i domaćina, ali i hrvatske navijače. U sivilo cijelog malteškog izleta uklopio se i sudac Briakos, koji je, iako nije direktno utjecao na rezultat, sudio - katastrofalno.

Slika 4 od 4.
Foto: Dražen Patarčić

Već je sam početak utakmice pokazao da "kockasti" nisu na pravi način ušli u dvoboj, nije bilo dovoljno agresije ni na jednom dijelu terena, a gotovo svi igrači bili su indisponirani za igru. Pršo, Balaban, Kranjčar, Babić, Šerić pa čak ni Srna jednostavno nisu bili na razini koja se od njih očekuje, a rezultat toga bio je izostanak prave igre, pa tako i prilika. U 12. minuti po prvi je puta zamirisalo na opasnost, Niko Kranjčar je fino uposlio Balabana, no junak islandske pobjede previše je petljao u šesnaestercu pa mu je malteška obrana uspjela uzeti loptu.

Sedam minuta kasnije Hrvatska je došla do vodstva - konačno je odigrana lijepa akcija, Šerić je prebacio loptu na Srninu stranu, njegov udarac je blokiran, ali lopta se kao savršena "rolica" odbila Kranjčaru na 15-ak metara, a Niko preciznim udarcem neobranjivo gađa donji lijevi kut malteškog gola za 1:0. Činilo se tada da će Malta pasti lakše nego Island, a nažalost, većina reprezentativaca pomislila je da će to biti dovoljno za pobjedu.

Na krilima pogotka Hrvatska je ubrzo stvorila još dvije prilike. Prvo je lijepu kombinaciju Srne i Balabana lošim udarcem glavom završio Pršo, a u 25. minuti Kranjčar pokušava s 25 metara, no lopta je fijuknula pored gola. Uslijedilo je dugačko zatišje, sve dok Maltežani nisu shvatili da Hrvatska nije "prava" pa su se i sami okuražili zaprijetiti Pletikosi. U 42. minuti Anonam je uspio uputiti udarac s vrha šesnaesterca, no, srećom, lopta je otišla pored gola.

Slika 3 od 3.
Foto: Dražen Patarčić

Ta prilika nakratko je probudila goste, pa prije odmora dva puta opasno prijetimo. U 45. minuti domaći vratar Haber katastrofalno griješi, ispada mu lopta koju kupi Balaban, no loše dodaje Prši pa prilika odlazi u nepovrat. Minutu kasnije Pršo je ostao sam s lijeve strane u odličnoj situaciji, no Haber njegov udarac odbija u korner. U svlačionice se tako otišlo s prednošću od 1:0, pa je lošu igru "pokrio" rezultat. No bilo je jasno da mnogo toga ne štima...

Ovoga puta Cico nije uspio probuditi momčad u poluvremenu, prvih 15 minuta nastavka donijelo je "uspavanku", Hrvatska je nastavila s pasivnom igrom, bez presinga i bez "krvi". U 62. minuti "kockasti" su imali match-loptu - Šerić je ostao sam s lijeve strane, ubacio nisko u sredinu, a Balaban sa samo pet metara puca pored gola. Kazna je stigla u 74. minuti, kao grom iz vedra neba Maltežani su izjednačili. Wellman se namjestio izvesti slobodan udarac s 20-ak metara s desne strane, a Pletikosa nije na pravi način posložio "živi zid" - malteški branič dobro je pucao, lopta je prošla kroz "zid" i kroz Pletikosine ruke, domaći su ni krivi ni dužni stigli do 1:1.

Slika 1 od 1.
Foto: Dražen Patarčić

Naravno, Kranjčar je sve karte bacio u napad, Klasnić je zamijenio Šimića, no "kockasti" su prekasno ubacili u višu brzinu, u 15 minuta nisu mogli nadoknaditi 75 minuta loše igre. Maltežani su, naravno, maksimalno odugovlačili, a pomogao je i sudac Briakos svojim katastrofalnim vođenjem utakmice. U 77. minuti Srna iz slobodnog udarca gađa Pršu, no napadač Rangersa večeras nije bio na očekivanoj razini, glavom puca iznad gola.

Da su malo kvalitetniji, Maltežani su otvaranje Hrvatske mogli iskoristiti i za pobjednički pogodak, imali su nekoliko dobrih prilika za egzekuciju. U 82. minuti, Ciantar je pucao preko gola, a u prvoj minuti sudačke nadoknade Anonam je sebičan u kontri "4 na 2", puca iskosa s 20-ak metara u Pletikosu. Najbolju priliku za pobjedu Hrvatske propustio je Babić koji je ostao sam s lijeve strane, ali sa 6-7 metara puca u Habera. Proslaviti se mogao i Klasnić u posljednjim sekundama, no sa samo nekoliko metara puca u vanjski dio mreže.

U to vrijeme već su započeli neredi na tribinama, a kada je sudac označio kraj susreta većina hrvatskih igrača završila je na travnjaku; nažalost, ne od umora već zato jer su svjesni da su na Malti pokvarili puno toga lijepog što su do sada učinili. Njemačka se više ne čini tako blizu, u okršaj sa odličnim Šveđanima ulazimo s pritiskom pobjede. A nakon Islanda i Malte, jasno je da se još dosta toga u igri Hrvatske treba popraviti, s time da je u ovim utakmicama ponajviše zakazao - pristup. A to od ove "repke" nismo očekivali...

SP 2006. - Kvalifikacije - Skupina 8

  • Rezultati
  • Ljestvica
12.10.2005.
Mađarska0:0Hrvatska
08.10.2005.
Hrvatska1:0Švedska
07.09.2005.
Malta1:1Hrvatska
03.09.2005.
Island1:3Hrvatska
04.06.2005.
Bugarska1:3Hrvatska
30.03.2005.
Hrvatska3:0Malta
26.03.2005.
Hrvatska4:0Island
09.10.2004.
Hrvatska2:2Bugarska
08.09.2004.
Švedska0:1Hrvatska
04.09.2004.
Hrvatska3:0Mađarska
1Hrvatska 1021:5+1624
2Bugarska 23:5-21
3Malta 21:4-31
4Mađarska 20:3-31
5Švedska 20:2-20
6Island 21:7-60

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometSkrol
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!