Nogomet

Sjaj i bijeda Lige 16

Branimir Korać • nedjelja, 15.08.2010.
Sjaj i bijeda Lige 16
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Četvrto kolo Prve HNL ponudilo je uistinu puno toga. Možemo ići iz krajnosti u krajnost i spominjati kako nam je ponudilo sav sjaj, ali i svu bijedu naše lige. Viđeno je nekoliko prekrasnih poteza, zanimljivih utakmica, no isto tako i serija tragikomičnih promašaja, poteza i što je najgore - (polu)prazne tribine...

Naši prvoligaši u nogama imaju četiri odigrana kola. Poslije ovog kola što se tiče ljestvice neke stvari postaju sve očitije. Ekipe koje će se žestoko boriti za ostanak i dalje pokazuju sve svoje slabosti dok se polako i kristalizira situacija na vrhu ljestvice. Istina, to je tek četvrto kolo i ne treba prerano izvlačiti zaključke, no upravo dvoboj vodećeg Hajduka i posljednjeplasiranog Intera je najbolji pokazatelj koliko kvalitativnih razreda imamo u našem prvoligaškom nogometu.

Splićani su protutnjali Zaprešićem i ubilježili vrlo visoku pobjedu, a da se nisu pošteno oznojili. S druge strane reakcije Interove obrane bile su manje-više upravo onakve kakve i inače jesu kod posljednjeplasiranih ekipa. Pred Ilijom Lončarevićem je ogroman posao da iz malo pravih sastojaka složi jestiv kolač i ostane u društvu prvoligaša.

O sjaju i bijedi možemo govoriti i u maksimirskom kontekstu. Nekoliko stotina gledatelja došlo je podržati Dinamo ili Karlovac, a to na stadionu koji prima preko 30 tisuća gledatelja izgleda jezovito. I u takvoj atmosferi nekoliko bljeskova prvenstveno Sammira i Špišića ipak su podsjetili da se ovdje igra prvoligaški nogomet.

S druge strane oni koji su došli u Stanove na dvoboj Zadra i Cibalije morat će se dobro potruditi da pronađu elemente prvoligaškog nogometa. Siromašna predstava s u biti jednom jedinom pravom prilikom definitivno ne pomaže u propagiranju nogometa. Posebna propaganda nogometa nije bila niti u Kranjčevićevoj gdje su u vaterpolskim uvjetima igrali oni s dna ljestvice Hrvatski dragovoljac i Istra 1961. Puljani su najavljivali pobjedu, ali mogu biti itekako sretni i s ovim bodom do kojeg su došli u posljednjim trenucima susreta kada je Stupić kraj promatrača iz domaće obrane pogodio mrežu za 1:1.

Zagreb i dalje uživa u odličnom ulasku u prvenstvo, u Šibeniku su slavili minimalno, ali dovoljno. Domaćin pokazuje i dalje kako je "spremno" ušao u sezonu i iz kola u kolo se tek sada pojačava stoga ipak treba očekivati njegov napredak na ljestvici.

Sretni mogu biti i Splićani i Lokosi, Splićani igrom i pobjedom protiv Slaven Belupa, a Lokosi što imaju Kelavu. Mladi vratar je bio odličan u Gradskom vrtu, obranio niz teških udaraca i zaslužuje sve pohvale. Pohvale idu i momčadi Samira Toplaka koja je uzela vrijedan bod na Kantridi gdje su domaćini vodili većim dijelom susreta bitku i sa sucima smatrajući kako odluke nisu dobre.

Igrač kola

Najuvjerljivi u ovom kolu bio je splitski Hajduk, a u demoliranju Intera istaknuo se mladi reprezentativac Ante Vukušić. "Vuk" je zabio dva gola, ali njegovo djelo je i onaj koji se piše Duji Čopu, što je sasvim dovoljno da se Vukušiću, koji je tako na kontu upisao "tri boda", dodijeli titula igrača kola.

Pogodak kola

Dugo će se još pričati o pogotku koji je Anas Sharbini postigao Interu. Odlično primanje lopte, slanje Jančetića "po ćevape", a onda bomba u suprotnih "90" za vodstvo 1:0. Taj pogodak je pokrenuo Hajduk, a posve paralizirao Inter koji je u narednim minutama imao punu mrežu, a da se u biti i nije snašao.

Potez kola

Potez kola povukao je Sreten Ćuk izvadivši iz igre Milana Badelja, a umjesto njega na teren poslavši Andreja Kramarića. Odmah je Kramarić bljesnuo i postigao izjednačujući pogodak, a zatim je asistirao Sammiru koji je Dinamu donio potpuni preokret i spas.

Tragičar kola

Među tragičare kola spada kompletna uža obrana Hrvatskog dragovoljca. U sudačkoj nadoknadi susreta protiv Istre onako dozvoliti Stupiću skok je apsolutno neprihvatljivo. Dragovoljci su tako ostali bez ogromna dva boda, držali su pobjedu u džepu, a na kraju kada su već mislili da je sve gotovo, ostali su bez nje.

Izjava kola

Izjave kola potječu iz najave susreta Dinamo - Karlovac. Igor Pamić je bocnuo s nekoliko izjava usmjerenih prema vodstvu Modrih. "Svi govore o smjeni trenera Dinama, pa Dinamo je smijenio pomoćnog trenera, tamo je još uvijek glavni trener, a sad, tko vodi ekipu ja ne znam, tamo to nitko ne zna, to zna samo dragi Bog. Moram vidjeti što Dinamo sprema, ali mislim da će Morales sad napokon igrati jer je to netko tako rekao. Bit će u Dinamu dosta promjena, napokon je netko došao na svoje", riječi su Pamića, a ne treba biti previše pametan da se shvati na što je aludirao. Na kraju je u Maksimiru ipak morao priznati Dinamu da je bolji.

Promašena prognoza kola

Sudeći prema prognozama kolega Vlahovića i Babića, ovo je bilo kolo iznenađenja. Niti se Osijek probudio i svladao Lokomotivu, niti su nanjušili da će Dragovoljac i Istra remizirati, a još manje da će Zagreb slaviti u Šibeniku te Split u Parku mladeži. No ipak, osim očekivanih pobjeda Hajduka i Dinama, treba čestitati na predviđanju kako će Varaždin Kantridu napustiti neporažen.

Vratar kola

Ivan Kelava. Vratar Lokomotive je obranio niz odličnih prilika Osječana, pokazao sjajne reflekse i kako mu je itekako mjesto među vratnicama starijeg brata Dinama. Ako samo pogledamo kakve je pogotke Dinamo primao ove sezone, onda ovakva misao još više dobiva na snazi.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.08.2010. u 02:32
    Malo sam kasno pročitao članak,ali moram napisati svoje mišljenje.Prvo cijelu raspravu o idealnom brojčanom formatu 1HNL je potaknula rečenica da je susret Intera i Hajduka pokazao nekoliko kvalitativnih razreda u našoj prvoj ligi. I dok su mnogi nabrojili nekoliko sličnih primjera iz najjačih liga... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • cameosis15.08.2010. u 16:20
    koji "stariji brat dinamo"?? pa lokomotiva je tri decenije stariji klub od dinama!!!! ajme meni majko ...
    cameosis
  • Obrisan korisnik15.08.2010. u 16:00
    inter, dragovoljac, istra sigurno nemaju kvalitetu za 1.hnl, a o 4. i 5. koji ispadaju vodit će se bitka između 3-4 kluba. po meni za 1. ligu sa 10 klubova su-dinamo,hajduk,zagreb,osijek,rijeka,slaven,cibalia,lokomotiva,varteks ili split i još jedan iz 2. lige
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.08.2010. u 15:57
    Liga 16 je jednostavno prevelika za malu državu poput naše.Kvaliteta u Ligi 10 će biti bolja i na taj način ćemo lakše stvoriti 5,6 stabilnih jakih klubova koji će nas predstavljati u Europi. Mislim da je svima dosadilo da nam klubovi ispadaju već u prvim pretkolima europskih liga,iz manje lige bi... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • pljoska15.08.2010. u 15:00
    Nadam se da nikada više u Hr neće biti lige 16. Kod nas, tobože, neki klubovi moraju igrati u prvoj ligi. Kada bi u Engleskoj igrali prvu ligu svi koji to zbog nečega zaslužuju, oni bi imali 58 premierligaša. Zato je za nas najbolja liga 10 i gotovo. Pa ako vrijediš, bit ćeš u njoj. Ako ne... [više na forumu]
    pljoska