Juriš

Hajdukov europski križni put

Bernard Jurišić • utorak, 27.07.2010.
Hajdukov europski križni put
Foto: Bruno Karadža

11 je ljeta prošlo od jedne europske utakmice koju velik broj navijača Hajduka više ni ne pamti. Splitski klub je u ljeto 1999. ždrijeb tadašnjeg Kupa Uefe namjerio na bugarski Levski. Protivnika po mjeri, protivnika kojeg se može, čak i mora proći. Nakon prve utakmice bez pogodaka, "trica" u Sofiji djelovala je kao hladan tuš na klupski ponos i autoritet. Od Levskog ispasti? Uh, što li se sve promijenilo u ovih 11 ljeta...

Nakon slavne i sjajne 1995. godine (ne samo na sportskom planu) i vremena kad je Hajduk zadnji put živio europsko proljeće, kao da se neko prokletstvo uvuklo u europske ambicije splitskog kluba. Kluba koji je navikao otvarati europske šampanjce, koji je navikao stizati do četvrtfinala i polufinala Kupa prvaka, Kupa pobjednika kupova, Kupa Uefe, koji je tjerao mnoštvo europskih klupskih giganata da strahuju od dolaska u Split.

Puno klinaca koji danas razvijaju Hajdukove zastave zapravo ni ne znaju kakav je klub (bio) Hajduk. Tko više čita knjige, tko se više sjeća dana ponosa i slave, tko danas može reći "Opet ćemo mi tako" i iskreno u to vjerovati? Što se to dogodilo s "europskim Hajdukom"?

O razlozima ovog puta nećemo, nego se samo podsjetiti "europskog križnog puta" kojeg Hajduk prolazi u posljednjih desetljeće i pol. Baš od one sezone kad su na Poljud u Ligi prvaka stizali Legia, Benfica, Anderlecht, Steaua i u to vrijeme najjača europska momčad - amsterdamski Ajax.

Hajduk je u proljeće 1995. bio na krovu svijeta. Ulazak među 8 najboljih klubova Europe i domaća nula s budućim prvakom Starog kontinenta djelovali su nestvarno. Konsolidirani klub koji je jesen prije u svoje odaje vratio Štimca, Asanovića, Vučevića, Gabrića i postigao ekspresni uspjeh ulaskom u skupinu Lige prvaka djelovao je kao organizacija koja je osigurala sezone vladavine domaćim natjecanjima. I financijski i kvalitetom Hajduk je bio ispred svih. Iz današnje perspektive se vidi da je nedostajala jedna komponenta. Nažalost, jako važna. Strateško planiranje budućnosti. Bio je to "instant-uspjeh" za jednu sezonu.

Naredne sezone Hajduka je UEFA iz Splita preselila u Rijeku zbog "ratnih opasnosti", a sve što je izgrađeno u sezoni prije srušilo se kao kula od karata nakon nes(p)retnog ispadanja od grčkog Panathinaikosa. Glavni igrači su otišli, novac se potrošio, a klub nije osigurao stabilnost poslovanja u narednim sezonama. S obzirom da je zagrebačka Croatia preuzela monopol nad domaćim natjecanjima, Hajduk je narednih sezona bio daleko od pokušaja za novi ulazak u Ligu prvaka, a europske ambicije završavale su u ogledima s moskovskim Torpedom, braniteljem Kupa Uefe Schalkeom i Batistutinom Fiorentinom.

Hajdukova europska kataklizma krenula je od sezone 1999/2000 i spomenute priče s bugarskim Levskim. Kroz svoju europsku povijest Hajduk nije gubio utakmice s "takvim" protivnicima. A onda su se u samo desetak godina na Splićanima izredali Bugari, Mađari, Poljaci, Irci, Slovaci.

Hajduk ozbiljnijeg protivnika u europskim natjecanjima nije izbacio još od sezone 2003/04, kad je s dva remija uspio proći Petrićev Grasshopper i otići na megdan Romi. Medgan koji bi možda također završio dobro da nije bilo onog fatalnog nesporazuma Miladina i Zlatka Runje pred kraj utakmice, kojeg je Cassano pretvorio u prolaz Rome.

Nakon toga Hajduk je tek dvaput uspio proći svoje europske prepreke, jedva protiv crnogorske Budućnosti i nešto uvjerljivije protiv malteške Birkirkare, a period između ljeta 2004. i ljeta 2005. većina Hajdukovaca najradije bi izrezala iz klupskih povijesnih knjiga. Ne treba reći više od dvije riječi: Shelbourne i Debrecen.

Ivan Katalinić i Miroslav Blažević potpisali su dva najsramotnija europska poraza u povijesti Hajduka. Posebno je užasan bio ukupni skor od 0:8 protiv mađarskih prvaka, uoči kojih je Ćiro grmio onu znamenitu rečenicu "Dajte mi Liverpool!". Zanimljivo, uoči tog debakla Hajdukovci s Nikom Kranjčarom također su gromovito ušli u prvenstvo, potopivši Osijek sa 6:0. Ispalo je da su bili "presamouvjereni" i Hajdukov se naum o prolasku do Manchester Uniteda koji je čekao u narednoj rundi rasprsnuo kao balon od sapunice.

Sjećamo se i prošlogodišnjeg stiskanja šake i čestitanja tadašnjeg trenera Ante Miše i sportskog direktora Ivana Buljana kad su Uefine kuglice Hajduku od nekoliko mogućih zvučnih protivnika dale slovačku Žilinu. A završilo se tako da Miše nije ni dočekao uzvrat na klupi Hajduka, koji je pao od jedne sasvim prosječne, nimalo talentirane, ali disciplinirane i čvrste momčadi.

A takav protivnik Hajduka čeka i ovog puta. Dinamo iz Bukurešta neodoljivo podsjeća na tu Žilinu, uz opasku da su još bolja momčad od onih Slovaka koje i Torcida pamti po lošem iskustvu. Hajdukovce očekuje 180 minuta "ratovanja" protiv disciplinirane i čvrste, tjelesno moćne momčadi, koja nikoga ne osvaja ljepotom, ali drži svoj raspored i trči do iznemoglosti.

Žalosno je konstatirati da i rumunjski klupski nogomet danas izgleda daleko modernije i discipliniranije od hrvatskog. Dok smo u prošlosti dominirali svojim talentom i kvalitetom, u današnjem nogometu izgubili smo prednost jer se talenat i kvaliteta razbijaju o hridi moći i discipline. A mi još uvijek nismo naučili da bez trke nema ni pobjede, još uvijek nismo naučili da se utakmice igraju 90 ili 100, a ne 60 minuta. Još uvijek nismo naučili da talenat u modernom nogometu više ne dobiva utakmice.

Od Levskog 1999. do Dinama 2010. Hajduk, a i hrvatski nogomet, sunovratili su se do dna i prošli put od "Zar ćemo ispadati od Bugara?", do "Pokušat ćemo parirati Rumunjima". Danas bi Hajdukov prolaz protiv Dinama iz Bukurešta bio veliko iznenađenje. A ta činjenica boli više nego bilo kakav poraz doživljen na terenu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.08.2010. u 10:37
    SG pun mi vas je kokot, gdje ti u ovom članku vidiš da netko spominje zvezdu? Čovjek sasvim ok piše o zadnjih 15 godina hajdukove euro-frustracije. Covjece danas klinci od 20-25 godina pojma nemaju za zvezdu, partizan, ... Koga zaboli nos za vas, barem do regionalne lige. A ako ceš iskreno ekipa... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.07.2010. u 13:15
    Oš redom: Rapid Vienna,Vfb Stuttgart,pa Metz,Torino-to je bilo iste sezone,dvaput zaredom eliminirali klub iz lige Petice(u 80tima su bili jaki klubovi,prije legendarnog Bosmanovog pravila,i sad je nažalost slika nogometne Europe bitno drugačija),pa 1994/95 Anderlecht i Steauu Bucaresti. Skidan... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Bogomdani29.07.2010. u 11:38
    O čemu ti?!?!?!
    Bogomdani
  • Obrisan korisnik28.07.2010. u 23:15
    dinamo hajduk i zrinjski hr klubovi u europi sretno pozzz UM 94
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.07.2010. u 13:26
    Legendarna 1980-a, Hajduk izbacio Trabzona pa zatim danski Vejle i u 1/4 ispao od HSV-a. Legendarno zaista. To su bila vremena kada se u 1/4 dolazilo posle 2 kola, Zvezda ima desetak takvih cetvrtfinala, to niko i ne broji pod nesto veliko. Dovoljno je reci da Hajduk nijednom u svojoj istoriji nije... [više na forumu]
    Obrisan korisnik