arhiva

Potraga za svjetskim prvakom

Goran Markuš • petak, 30.10.2009.
Potraga za svjetskim prvakom

Adrenalin udara, ruke se tresu - finalna borba za prestižnu titulu svjetskog prvaka u pokeru kuca na vrata! U prvom izdanju dvobrojne najave ovogodišnjeg "velikog finala" Aces High vam donosi kratki pregled povijesti cijele serije kao i osnovne informacije o "slabijoj" petorki devetorice "odabranih" koji će se već sedmog studenog ponovno naći za istim poker stolom u borbi za megalomanskih 8,5 milijuna dolara...

Kako je sve krenulo...

Iako je prvi WSOP odigran 1970. godine čak niti kratka priča o povijesti ove serije ne može pobjeći od idejnog početka cijelog projekta koji se desio u ljeto 1949. godine u glavi okorjelog kockara, Nicholasa Dandolosa poznatijeg kao "The Greek". Naime, on je već tada preporučio ogled najboljih na nekom javnom mjestu da bi svima nam dobro znani Benny Binion gotovo odmah organizirao poker maraton između "The Greeka" i legendarnog Johnnyja Mossa.

Bitka je trajala punih pet mjeseci tijekom kojih su ova dva igrača zaigrala svaku uopće zamislivu verziju pokera. Na kraju svega Moss je uzeo pobjedu u "najvećem okršaju u povijesti" te nagradu od oko dva milijuna dolara, na što je Dandolos smireno izjavio: "Gospodine Moss, ja Vas sada moram napustiti."

40 godina WSOP-a (prvi dio)

Zainteresiranost publike koja se iz dana u dan pojavljivala uz javni stol za vrijeme okršaja legendarnog dvojca dala je bistrom Binionu ideju o osnivanju velike seriju, no tek 21 godinu kasnije po prvi puta u povijesti Benny se odlučio na pokretanje World Series of Poker (engl. Svjetsko prvenstvo u pokeru) kako bi se i javno iz godine u godinu najbolji na "terenu" borili za prestižnu titulu svjetskog prvaka.

Međutim, dok je prve godine pobjednik odlučen glasovanjem posjetitelja (izabran je Johnny Moss koji je za vrijeme serije nekim "slučajem" ujedno i najviše zaradio) od naredne, 1971. godine krenulo se sa freezeout turnirom čiji pobjednik osvaja prestižnu titulu svjetskog prvaka. "Nekim slučajem" Moss se ponovno našao na samom vrhu da bi ga tek sljedeće godine od tamo skinuo kasnije legendarni Thomas "Amarillo Slim" Preston. Nakon toga WSOP-ova popularnost počela je rasti neočekivanom brzinom.

40 godina WSOP-a (drugi dio)

"Prvu smo godinu imali sedam, a drugu 13 igrača stoga se nadam da ćemo već ove godine proći brojku od dvadeset prijavljenih natjecatelja", tada je izjavio Binion čija serija naglo eksplodira u osamdesetima kada mudri Benny pokreće niz satellite turnira preko kojih su i nešto neiskusniji i siromašniji igrači mogli izboriti svoj nastup na WSOP-u.

Danas, WSOP slovi za najstarije, najveće i najprestižnije poker natjecanje u povijesti kockarskih igara. Koliko je WSOP danas cijenjen potvrđuju i brojke. Naime, ovogodišnji glavni turnir privukao je 6.494 igrača (nešto manje od najvećeg, prošlogodišnjeg eventa na kojem se pojavilo 350 igrača više) koji su izgradili pomalo nevjerojatan nagradni fond od 61.043.600 dolara. Kolika je razlika možemo zaključiti i usporedbom zarade pobjednika - 1971. godine Moss je prvim mjestom zaradio "mizernih" trideset tisuća dolara dok će pobjednik WSOP-a 2009. godine zaraditi megalomanskih 8,5 milijuna dolara.

Tko će biti sretnik koji će se kući vratiti sa osam puta većom zaradom od one koju je osvojio samim plasmanom na finalni stol saznat ćemo vrlo brzo. Naime, sedmog studenog devetorica "odabranih" ponovno će sjesti za stol s kojeg se neće maknuti dva dana jer upravo je za deveti studeni predviđen sukob najboljeg dvojca koji će u mano-a-mano okršaju odlučiti tko će kući otići sa prestižnom titulom svjetskog prvaka.

40 godina WSOP-a (treći dio)

Igru sa finalnog stola na male ekrane (čitaj: monitore) svega dan kasnije donijet će nam svima dobro znani ESPN, glavni medijski pokrovitelj cijele serije.


Povratak iz zaleđa...

Joseph Cada (13.215.000)
WSOP narukvice: 0
WSOP zarada: 28.214 dolara (2)
Biografija: Cada je pravi primjer tipičnog uspješnog mladog igrača pokera. Poznatiji kao "jcada99" većinu svoje zarade Joseph je osvojio online gdje je najviše prikupio pobjedom na "dobro znanom" Sunday Milliganu (50 tisuća dolara). Međutim, zarada mu nije nepoznata niti u live okršajima, a najbolji je primjer ovogodišnji WSOP gdje je i prije samog glavnog turnira u čak dva navrata zaradio značajniju svotu novaca. "Malo sam umoran od silnog pokera koji sam odigrao u posljednjih mjesec dana, no nakon ljeta bit ću potpuno spreman za finalni okršaj u studenom", nakon što se plasirao među devet najboljih poručio je mladi Cada.

Kevin Schaffel (12.390.000)
WSOP narukvice: 0
WSOP zarada: 92.166 dolara (2)
Biografija: Na korak do ostvarenja svojih snova stigao je i Schaffel, 51-godišnji otac dvoje prilično živahne djece koji je oduvijek htio osvojiti najprestižniji titulu u svijetu pokera. Još prilično davne 1994. Kevin je ostvario svoj najveći dosadašnji uspjeh na WSOP-u. Naime, osvojivši sjajno 42. mjesto na glavnom turniru zaradio je nešto više od odličnih šezdeset tisuća dolara što mu je omogućilo ozbiljnije bavljenje pokerom. Plasmanom na ovogodišnji finalni stol Schaffel ipak nije samo osvojio pozamašnu svotu koja će mu omogućiti više uživanja u omiljenom mu rumu i golfu već će dobiti priliku ozbiljno se sukobiti sa svojim najvećim idolom u kartaškom svijetu - igračem od kojeg kreće sa nešto manje od čak tri milijuna žetona više ispred sebe...

Phil Ivey (9.765.000)
WSOP narukvice: 7
WSOP zarada: 3.843.018 dolara (38)
Biografija: Ovaj 33-godišnji američki profesionalni igrač pokera zasigurno je najveće ime među ovogodišnjim finalistima WSOP-a, no o pravom značenju eventualne pobjede Iveyja više ćemo raspravljati u narednom izdanju Aces High-a. Trenutno, Phil ima nevjerojatnih sedam osvojenih WSOP narukvica te jednu titulu pobjednika vrlo cijenjenog WPT-a. Uz činjenicu da je treći na ljestvici zarade u povijesti pokera (iza vodećeg Daniela Negreanua i Jamieja Golda) svakako treba istaknuti kako većina kompetitivnih ljudi iz svijeta pokera upravo Iveyja ističe kao najboljeg all-around igrača današnjice.

Antoine Saout (9.500.000)
WSOP narukvice: 0
WSOP zarada: 0 dolara (0)
Biografija: Ovaj 25-godišnji Francuz porijeklom iz Saint Martin des Champs tek je jedan od dva Europljana koji će sjediti za finalnim stolom ovosezonskog WSOP-a. Za razliku od nekolicine ostalih Saout je više/manje pravi amater. Naime, ozbiljniji poker zaigrao je prvi puta prije nekih 18 mjeseci i to online gdje je ujedno i preko satellite turnira za svega pedeset dolara dobio priliku uopće zaigrati na glavnom turniru ovogodišnjeg WSOP-a gdje je već plasmanom u finale već osigurao više od milijun dolara - to se zove dobar ulog. Spomenimo i kako Antoine do ovog WSOP-a nije imao niti jednu dokumentiranu zaradu u live pokeru.

James Akenhead (6.800.000)
WSOP narukvice: 0
WSOP zarada: 525.867 dolara (2)
Biografija: Rođen 1983. mladi profesionalni igrač pokera iz Londona bit će jedini Britanac kad devet "odabranih" sjedne za ovogodišnji finalni stol WSOP-a. Nažalost po Veliku Britaniju njihov jedini predstavnik u borbu za prestižnu titulu svjetskog poker prvaka kreće sa značajno najmanje žetona za stolom, no što je najvažnije - još uvijek je u igri. Kad spomenemo Akenheada ne možemo, a da ne spomenemo njegovu najveću zaradu. Bilo je to na prošlogodišnjem WSOP-u (Event 2, 1.200 dolara No Limit Hold'em) gdje je James poražen tek u konačnom duelu sa Grantom Hillom nakon što je ušao all-in sa asom i kraljem protiv desetke i četvorke da bi flop donio šokantan par desetki i jednu četvorku. Mladog Jamesa taj je poraz stajao pobjede, no donio mu je solidnu zaradu od 520 tisuća dolara.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

arhivaZbrda zdolaVideo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!