arhiva

Može li Ivey prekinuti tradiciju?

Goran Markuš • subota, 07.11.2009.
Može li Ivey prekinuti tradiciju?

Ciljano, točno dvadeset sati prije početka igre za finalnim stolom ovogodišnjeg WSOP-a Aces High vam donosi i drugi dio najave najvećeg poker događaja godine, a osim pregleda "najbogatije" četvorke nešto niže pronaći ćete argumente zbog kojih velika većina javnosti želi upravo već sad legendarnog Phila Iveyja na tronu...

Zašto je Ivey odjednom toliko "poželjan"?

2002. godine dobro znani pokeraš, Carlos Mortensen uspio je odnijeti pobjedu na glavnom turniru tadašnjeg WSOP-a. Međutim, nije imao pojma što će njegovo slavlje točno i značiti. Naime, pobjeda Mortensena posljednja je pobjeda igrača itekako dobro znanog u svijetu pokera. Istini za volju ne smijemo zaboraviti niti na Roberta Varkonyija koji je titulu odnio sljedeće ili pak Josepha Hachema koji je slavio 2005. godine, no nitko od njih nije se tada smještao u kategoriju najvećih poput legendarnog Stua Ungara ili pak uvijek kontroverznog Phila Helmutha.

U to vrijeme gotovo svi su se složili, a statistike gledanosti i praćenosti pokera i dokazale da je to bilo novo uskrsnuće za poker čija je popularnost sa slavljem Chrisa Moneymakera 2003. godine počela eksponencijalno rasti. Naime, nakon što je pobjedom na 40 dolara vrijednom satellite turniru izborio svoje mjesto na WSOP-u kojeg kasnije osvaja Moneymaker je cijeloj javnosti pokazao kako i jedan od nas, dečkiju s "kvarta", može doći do svjetske slave.

Početak "Moneymaker" ere

Bila je to prava filmska priča koju smo od onda još nekoliko puta mogli vidjeti. 2004. godine Greg Raimer stigao je do titule preko 160 dolara vrijednog kvalifikacijskog turnira. 2007. je bila sretna za Jerryja Yanga koji osvaja 8,25 milijuna dolara plasmanom na glavni turnir slavljem na tek 225 dolara vrijednom satellite-u. Točku na "i" stavio je prošlogodišnji pobjednik, Peter Eastgate koji je sa samo 22 navršene godine ujedno postao i najmlađi pobjednik u WSOP-ovoj povijest preuzevši ovu titulu od već ranije spomenutog, no uvijek prisutnog Phila Helmutha.

Međutim, upravo je globalnost WSOP-ovog glavnog turnira "kriva" što iz godine u godinu one najveće zvijezde nikako ne mogu doći do vrha. Turnirska igra, svakom imalo kvalitetnom igraču, dugoročno donosi zaradu, no kratkoročno je potreban i određen postotak onih "sretnih" handova koji vas odvoje od ostatka. Upravo zbog toga mnogi se slažu da je konačno došlo vrijeme da se titula vrati u ruke prave zvijezde, a ako to veliki Phil Ivey nije, tko je?

Što kaže Ivey?

Što drugi kažu?

Za jednog od najvećih poker zvijezda današnjice, Daniela Negreanua nepoznanica nema: "Iako nije najveći favorit uz samo malo sreće posebice u samom startu mislim da bi naslov trebao osvojiti Ivey zbog čega sam već i uložio popriličnu svotu na okladu kako će naš Phil završiti ispred aktualnog chip leadera, Darvina Moona."

Sa Negreanuom se slaže i još jedan poker velikan, Barry Greenstein: "Mislim da će Phil pobijediti. Drugi će igrači pokušati izbjeći direktan sukob sa njime što će Ivey znati iskoristiti, a kad se domogne žetona jednostavno će ostale "istjerati van"."

S gore navedenim dvojcem donekle se složio i Steve Zolotow: "Iako nema iskustva Moon ima pregršt žetona i to je njegov glavni adut. S druge strane Ivey ima daleko najviše znanja, iskustva, ali i strpljivosti i ako ne ispadne među prvima vrlo bi lako mogao preuzeti inicijativu pa i vodstvo, a ako se on domogne vodstva nema tih novaca koje ne bih uložio na njegovu pobjedu."

Kratki razgovor sa mirnim Darvinom Moonom

Iako je riječ o amateru upravo veliko vodstvo u kombinaciji sa ipak iznadprosječnom igrom "kupili" su još mnogo glasova Darvinu Moonu, a jedan od njih nedvojbeno je i onaj legendarnog T. J. Cloutiera: "Moon ima toliko izraženo vodstvo da uistinu ne vidim načina kako bi to mogao upropastiti. Veliki plus je i činjenica da se radi o jednom zaista prijaznom gospodinu."

Očekivano, sa svojim kolegama već po treći puta spomenuti Phil Helmuth ipak se ne slaže: "Tek od kad treniram Jeffa uvidio sam koliko je i on sam dobar igrač. Svi ćete se uistinu iznenaditi kad krene lov na titulu svjetskog prvaka."

Za kraj svakako treba spomenuti i anketu službene stranice WSOP-a na kojoj se gotovo 80 posto posjetitelja izjasnilo kako upravo Phila Iveyja vide na tronu dok je njegov prvi pratitelj ujedno i vodeći po broju žetona, Darvin Moon prikupio tek nešto manje od malih sedam posto glasova.


Momci s "viškom"...

Darvin Moon (58.930.000)
WSOP narukvice: 0
WSOP zarada: 0 dolara (0)
Biografija: Drvosječa po danu, amaterski igrač pokera po noći - najkraće moguće upoznavanje sa Darvinom Moonom, velikim chip leaderom uoči održavanja ovogodišnjeg finalnog stola WSOP-a. Koliko je Moon "običan" dokazao je i tijekom brojnih intervjua koje je bio prisiljen odraditi nakon svog plasmana: "Za sad nemam nikakvih planova. Zapravo moj plan je zamijeniti našu kamp kuću sa nekom malo većom. Osim toga u mojem se životu ništa neće promijeniti". Upravo je ova hladnokrvnost pridobila srca mnogih, a želite li znati više Aces High vam toplo preporuča priču američkog Washington Posta o donedavno nepoznatom drvosječi iz Oaklanda koju ćete naći na njihovim službenim stranicama ili klikom OVDJE.

Eric Buchman (34.800.000)
WSOP narukvice: 0
WSOP zarada: 320.893 dolara (9)
Biografija: uz Iveyja i Moona Eric je jedno od najzvučnijih imena ovogodišnjeg finalnog stola WSOP-a. U svijetu turnirskog pokera Buchman se kreće već punih sedam godina i do danas je zaradio gotovo milijun dolara. Iako mu je plasman na finalni stol donio daleko najveću zaradu Eric je već nekoliko puta dobro "omastio brk", a jedan od odličnih primjera je i drugo mjesto na WSOPC-u 2007. godine koje mu je donijelo ogromnih 208 tisuća dolara. Svakako moramo spomenuti niti kako nastup na finalnom stolu WSOP-ovog turnira nije nepoznanica za Buchmana koji je do ovdje već dva puta dogurao, no pobjedu još nije osigurao.

Steven Begleiter (29.885.000)
WSOP narukvice: 0
WSOP zarada: 0 dolara (0)
Biografija: Još jedan poluamater u društvu "najbogatijih". Naime, kao i mnogi i Begleiter je svoje mjesto osvojio pobjedom na satellite turniru, no na njegovu nesreću to ga ujedno i veže da dio svoje dobiti podijeli sa ostatkom igrača sa istog kvalifikacijskog turnira. Iako poker većinom igra na prilično niskim limitima Steven mu pristupa maksimalno ozbiljno, no bez obzira na sve sebe i dalje smatra velikim autsajderom u društvu koje ga za svega nekoliko sati čeka za ovogodišnjim finalnim stolom WSOP-ovog Main eventa.

Jeff Shulman (19.580.000)
WSOP narukvice: 0
WSOP zarada: 289.551 dolar (15)
Biografija: Iako bi ga trebali pamtiti kao jednog od pritajenih favorita ovogodišnjeg WSOP-a Shulman se potrudio da se njegovo ime veže sa pomalo nevjerojatnom izjavom: "Ukoliko pobijedim osvojenu narukvicu ću baciti". Iako se kasnije ispravio i svima dao do znanja da će je se riješiti, no prodajom od koje će zaradu dati u dobrotvorne svrhe, Shulman će u očima mnogih obožavatelja pokera zauvijek ostati onaj koji jednostavno ne cijeni cijelu seriju kao mnogi. Za kraj svakako treba napomenuti i kako je Jeff full time poker igrač koji je sa svojim ocem, Barryjem Shulmanom pokrenuo sad već poker svijetu dobro znan "Card Player Magazine".


Za kraj Aces High vas još jednom podsjeća kako za svega dvadeset sati kreće okršaj "odabrane" devetorice da bi se dvojica najboljih nakon dana odmora ponovno srela u ponedjeljak kada će u heads-up borbi odlučiti kome će pripasti prestižna titula novog svjetskog prvaka. Samo dan kasnije snimku sa finalnog stola na male ekrane (čitaj: monitore) donijet će nam svima dobro znani ESPN.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

arhivaZbrda zdolaVideo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!