arhiva

Joe Cada, novi svjetski prvak!

Goran Markuš • subota, 28.11.2009.
Joe Cada, novi svjetski prvak!

Nakon što je dotaknuo samo dno sjajnom igrom i uz malo sreće Joe Cada vratio se na vrh i nakon heads-up okršaja sa senzacijom iz Marylanda, Darvinom Moonom, postao najmlađi svjetski prvak u 40-godišnjoj WSOP-ovoj povijesti...

Trećeg lipnja 6.494 igrača na istu hrpu "bacilo" je po deset tisuća dolara ne bi li se upravo oni dokopali svog dijela tako prikupljenih nešto više od astronomskih 61 milijuna dolara. Svega osam dana igre kasnije devetorica najboljih izborila su svoj nastup na final table-u koji se suprotno svim očekivanjima pokazao drugim najdužim finalnim stolom (najduljim finalnim stolom jednog Main Event-a) u bogatoj povijesti pokera.

Prije nego se "odabrana devetorka" ponovno našla za istim pokeraškim stolom kod velikog broja vjernih poker obožavatelja sjajan Phil Ivey bio je daleko najveći favorit za osvajanje svoje prve titule svjetskog prvaka (čak 70 posto sudeći po anketi na službenim stranicama WSOP-a). Na njegovu žalost stvari nisu završile kao što su to mnogi očekivali, no krenimo od samog početka...

Kraljičin "veto" ipak nedovoljan

Već prilikom uvodne "prozivke" bilo je jasno kako "najsiromašnijem" igraču za stolom, Britancu Jamesu Akenheadu, podrške s gledališta neće nedostajati, no na njegovu žalost čak niti to nije pomoglo. Naime, već od samog početka Akenhead se mučio s manjkom žetona i nakon što je ušao All-in s K-Q protiv Buchmanovih A-K činilo se da je kraj stigao. Ipak, "kraljica" na riveru spašava londonskog građana barem ga još nakratko ostavivši u igri za astronomskih 8,5 milijuna dolara.

Krećemo...

Na njegovu žalost vrlo brzo James je ponovno dominiran. Naime, ušavši All-in s parom trojki protiv Schaffelovog para devetki Akenheadove su šanse ponovno minorne, no ovog puta nije bilo spasonosne "dame" i nakon što se nova devetka pojavljuje na riveru odličan Britanac pozdravio se s društvom i kao prvi igrač napustio "odabranu" devetorku.

Međutim, svega 20 minuta kasnije i Akenheadov krvnik, Kevin Schaffel, pridružio se svom britanskom prijatelju. Naime, iako je ušavši All-in preflop s parom aseva protiv Buchmanovog para kraljeva Kevin zapravo napravio fantastičan potez flop donosi novog kralja i potpuno neočekivano Eric preuzima prednost. Točku na "i" stavio je turn koji nam donosi i četvrtog kralja i Schaffel napušta stol s nešto više od 1,3 milijuna dolara dobitka.

Kako najveći podnose poraz? Pitajte Iveyja...

Usprkos malom broju žetona veliki Phil Ivey za mnoge je bio daleko najveći favorit uoči odigravanja ovogodišnjeg finalnog stola WSOP-ovog Main Event-a. Međutim, iako se prilično dugo vrlo dobro držao nekoliko puta uhvativši sasvim solidne pot-ove niti jedan igrač nije bio spreman previše riskirati protiv čovjeka koji sa svakim novim žetonom postaje sve veća opasnost ostatku društva za stolom. Ipak, točku na "i" stavio je čovjek koji u niti jednom trenutku nije skrivao svoje poštovanje prema velikom Iveyju, Darvin Moon.

Naime, kako je vrijeme odmicalo manjak žetona ispred Iveyja bio je sve očitiji stoga All-in s odličnim A-K zapravo uopće ne čudi. Međutim, ono što možda pomalo šokira odgovor je Moona koji s A-Q preflop prati ulog najcjenjenije osobe za stolom. Ipak, dama se ponovno pokazala i to već na flopu, a nakon što turn i river ne pomažu niti jednom igraču Ivey ustaje, pristojno pozdravlja preostalih šest igrača i publiku i napušta finalni stol.

Oproštaj velikog Phila Iveyja

Odbijanje intervjua prilikom izlaska mnogi su pripisali očekivanoj frustraciji, no svega trideset minuta kasnije Ivey je uhvaćen za dva online stola igrajući Stud Hi/Low s blindovima od dvije i četiri tisuće dolara. "Klin se klinom izbija" ili barem tako to rade najveći.

Nezaustavljiv Moon

Iako čak niti nakon izbacivanja velikog Iveyja na Darvinovom licu emocije nisu bile vidljive Moon se ubrzo ponovno našao u prilici izbaciti još jednog igrača. Riječ je o Stevenu Begleiteru čiji se par dama sjajno držao sve do samog kraja, no as na riveru pred Darvina donosi novu, oku prilično ugodnu količinu žetona.

Nešto manje od 400 tisuća dolara više od Begleitera petim mjestom osigurao je "zloglasni" Jeff Schulman. Naime, njegovim egzekutorom pokazao se Antoine Saout koji s A-9 prati Jeffov All-in (7-7). Flop donosi jednu devetku i nakon što niti turn niti river ne pomažu nijednom od igrača Schulman se oprostio od društva i stol napustio još jednom mahnuvši publici u prolazu.

Međutim, za čovjeka koji je za finalni stol sjeo kao tek osmi po broju žetona izbacivanje Schulmana bio je tek početak. Naime, nakon što gubi oko deset milijuna žetona s Top parom protiv Buchmanovog para aseva svega nekoliko handova kasnije udvostručio je svoj stack i postao naš novi cheap leader.

Naime, Eric Buchman, tada vodeći čovjek za stolom, očekivano se nasmijao kad je pred sobom ugledao A-Q, no već preflop dizanja "natjerala" su ga na veliki "All-in" ubacivši nešto više od astronomskih 40 milijuna u vatru. Sve bi dobro završilo da je Saout odustao, no nakon podužeg razmišljanja odlučio se na praćenje Ericovog uloga i već prilikom otkrivanja svojeg A-K bilo je jasno da ga od vodstva za stolom dijeli tek malo sreće. Kralj na flopu potvrdio je vodstvo, a nakon što turn i river ne donose dečka koji bi upotpunio Ericovu skalu Antoine se samo slatko nasmijao.

S izuzetno malo žetona ispred sebe Buchman se tako vrlo brzo ponovno našao All-in ovog puta protiv Moona koji najprije gubi da bi nekoliko handova kasnije isti dvojac ponovio scenarij. Na Ericovu nesreću Darvinov kralj i dečko ovog se puta pokazao snažnijim od njegovog asa i petica i tada najiskusniji pokeraš za stolom odlazi kao četvrti s nešto više od 2,5 milijuna dolara dobitka.

Propast Erica Buchmana

Početak predstave Josepha (Joe) Cade

Iako je mladi Cada već do konačnog trija nekoliko puta preživio nemoguće činilo se kako mu ovog puta sreća ipak neće biti nasmiješena. Naime, nakon što ga vodeći Saout reraisea Joe se s parom dvojki odlučio na All-in. Na njegovu žalost Antoine je u ruci držao par dama i potpuno opravdano i očekivano prihvaća izazov mladog online profesionalca. Međutim, događa se tek prvo u nizu čuda sjajnog Cade. Naime, flop donosi dvojku da bi nakon dvije prazne karte Joe i Saout zamijenili pozicije. Vjerovali ili ne, ali niti to nije sve!

Samo jedno dijeljenje kasnije ovog puta Antoine s parom osmica ulazi All-in da bi ga upravo Joe pratio s odličnim asom i kraljem u ruci. Nakon tek nekoliko trenutaka na stolu smo imali par petica, četvorku i desetku bez mogućnosti boje za ijednog igrača i činilo se kako je Saout ponovno na pravom putu prema samom vrhu. Međutim, river donosi kralja i s nešto više od 135 tisuća žetona Cada osigurava heads-up s ipak mnogo neiskusnijim Darvinom Moonom (nešto manje od 59 milijuna).

Heads-up za povijest

Nakon zasluženog dana odmora (izbacivanje sedmorice igrača trajalo je nešto više od 14 sati i završilo oko šest sati ujutro) Cada i Moon vratili su se za isti stol ne bi li izborili toliko priželjkivan naslov prvaka. Svakako treba spomenuti kako je Joe bio ogroman favorit uoči njihovog dvoboja i to ne samo zbog dvostruko više žetona ispred sebe već i zbog činjenice da šest od sedam dana u tjednu igra online heads-up partije dok je do odlučujućeg dana Darvin jedan na jedan igrao tek nekoliko puta u životu.

Uzevši sve argumente u obzir ono što se događalo u sljedećih nešto više od dva sata bilo je prilično šokantno. Naime, iz ruke u ruku, flopa u flop Moon je bio taj koji se pokazao agresivnijim i boljim igračem za stolom. "Treba prihvatiti mušku igru i vidjeti kamo će te odvesti", zaključio je Darvin. Ovog puta činilo se kako će se njemu isplatiti.

Prvi dio ESPN-ove snimke heads-upa s ovogodišnjeg WSOP-ovog Main Eventa

Naime, bez obzira na karte gotovo svaki preflop raise Moon bi tri puta uvećavao, a kad ga je i Cada pratio Darvin ne usporava i čistom agresivnošću u jednom trenutku igrači čak zamjenjuju pozicije. Kako će to sve izgledati sjajno je najavljeno već u prvom handu kada s parom devetki Joe diže početni ulog na tri i pol milijuna, a Moon samo prati. Flop donosi 3-K-2 i Cada ponovno diže za nova tri i pol milijuna. Darvin vraća s reraiseom na deset milijuna što ovog puta Cada prilično brzo tek prati. Turn nam donosi asa, Cada propušta, a Moon ponovno diže za novih deset milijuna. Joe prati i nakon što se na riveru pojavljuje još jedan kralj obojica igrača checkiraju i Moon odnosi ogroman uvodni pot.

U tom stilu Moon bez ikakvih kočnica i nastavlja. Još jedan odličan primjer dogodio se tek nekoliko dijeljenja kasnije kada obojica igrača ispred sebe otvaraju dečka i devetku. Međutim, čak niti to nije sprječilo Darvina da čistom agresivnoću pokupi novi, 30 milijuna vrijedan pot i izjednači se sa svojim protivnikom koji niti u narednih tridesetak minuta nikako ne uspjeva zaustaviti "vrućeg" Moona i po povratku s kratkog odmora Darvin je bio taj koji ispred sebe ima dvostruko više žetona od protivnika.

Međutim, ubrzo se budi i prva nada u bolje sutra za mladog Cadu kojemu river donosi sedmicu za skalu čime Joe osvaja sasvim solidan 20 milijuna žetona vrijedan pot. Ipak, ruka koja je promijenila tijek cijele partije tek je bila na pomolu. Naime, s dečkom i devetkom Cada diže početni ulog na tri milijuna da bi s pikovom sedmicom i osmicom Darvin samo pratio svog protivnika. 10-5-9 (bez pika) na flopu Cadi je donijelo srednji par, a Moonu obećavajući open-ended straight draw.

Ipak, iako su dosad obojica dizala i na puno veće "ništa" ovaj hand do turna nitko ne reagira i na stol dolazi još jedna desetka. Ovog puta nakon Darvinovog checka Cada ubacuje nova ti milijuna u "vatru", no tada nakon nekih dvadesetak sekundi razmišljanja potpuno iznenađujuće Moon ulazi All-in. Međutim, još već šok pripremio je Joe koji sjajno čita svog protivnika čiji ulog prati da bi nakon otkrivanja karata svima bilo jasno da samo dečko ili šestica na riveru drvosječi iz Marylanda donose naslov svjetskog prvaka i nova tri i pol milijuna dolara na bankovnom računu.

"Nisam vjerovao da ima desetku, a ništa me drugo nije zabrinjavalo", kasnije je izjavio Cada koji je nakon otkrivanja trojke na riveru ponovno preuzeo inicijativu koju ovog do samog kraja okršaja više ne prepušta. Naime, nakon što mu u ruke stiže par devetki nakon sad već uobičajenog Darvinovog reraisea Cada obznanjuje da je All-in nakon čega pomalo nerazumljivo gotovo instant Moon izgovara sudbonosno: "Pratim".

Zašto sudbonosno - zato što flop donosi 8-2-7, turn kralja i river sedam i simpatični Joe Cada postaje najmlađim svjetskim prvakom u 40 godina WSOP-a. "Odigrao si odličnu partiju", bile su prve riječi iz Cadinih ustiju upućene senzaciji iz Marylanda, Darvinu Moonu. Suze su lijevala iz očiju brojnih obožavatelja, no Cada je ostao priseban: "Od kad sam počeo igrati poker sanjao sam o ovom naslovu stoga ne mogu niti objasniti koliko sam sretan što sam već u svom prvom nastupu uspio."

Drugi dio ESPN-ove snimke heads-upa s ovogodišnjeg WSOP-ovog Main Eventa

Novi najmlađi svjetski prvak

Punih 17 godina veliki Phil Helmuth držao je rekord kao najmlađi pobjednik WSOP-ovog Main Event-a da bi njegov nasljednik, prošlogodišnji prvak Peter Eastgate na tronu ostao tek jednu godinu. Comeback kid polako, ali sigurno postaje nadimak mladog Cade kojeg su kasnije mnogi prozvali najsretnijim dosadašnjim prvakom, no isti ti većinom pokeraši (primjerice već spomenuti Helmuth) slažu se kako je Joe itekako dobar igrač kojega je ovog puta sreća dovela do najprestižnije titule u svijetu pokera.

Bilo kako bilo imamo novog prvaka na čija leđa sada pada teško "breme" svjetske promocije pokera. Iako su zbog njegove mladosti mnogi sumnjali da će se Cada znati s time nositi nekolicina TV pojavljivanja i intervjua već sada polako, ali sigurno Joe izbacuju kao mladu poker zvijezdu koji će u taj čarobni svijet bespogovorno dovesti još mnoge, vjerojatno igrače mlađe generacije, željne uspjeha.

S najavom kratke analize utjecaja ovogodišnjeg WSOP-ovog finalnog stola na svijet pokera i nekolicinom drugih zanimljivosti ovog puta Aces High se oprašta s prekrasnom rečenicom tek jednog od brojnih anonimnih igrača koji svake godine dolaze na WSOP-ov Main Event: "Samo su vam ulaznica i san potrebni!"

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

arhivaZbrda zdolaVideo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.11.2009. u 22:47
    šteta za iveya uz ungara najjači ikad...a kako je ovaj moon mogao callat cadin all in s q i j
    Obrisan korisnik