Košarka

Litavci najslabija karika

Branimir Korać • nedjelja, 13.09.2009.
Litavci najslabija karika
Foto: EPA

Kako pripremne utakmice mogu zavarati. Zorno je to pokazalo ovo Europsko prvenstvo u košarci, Litavci i Španjolci stigli su kao favoriti na osnovu nekoliko odličnih pripremnih predstava, ali i same kvalitete, kad na kraju...

Subota je bila dan kada su padali favorit. U redu, teško je reći kako je ovakva Litva favorit protiv bilo koga osim Bugarske, ali svejedno, uoči Prvenstva puno su bolje kotirali nego Slovenija. Pa čak i nakon prvog kruga mnogi bi stavili ruku u vatru da će Litva biti u najmanju ruku na istom omjeru kao Slovenija. Sada? Teško, morate biti malo "čudni" da to pomislite, barem prema dosad viđenom.

Nakon ove utakmice jasnije je zašto Litavci sve više proklinju svog "Kojaka". Butautas je čudno vodio utakmicu, promjene obrane dolazile su prekasno, minute odmora pozivane su prekasno, a i rotacije nisu donosile pomaka. Pokušavao je u prvom poluvremenu već nešto zonom, ali Slovenci su trpali trice i Litva je izgledala očajno.

No bilo je zanimljivo pratiti jednog od ljudi iz stožera koji se nije predavao cijelu utakmicu i bodrio je svoje igrače i skakao na njihove koševe i u trenucima kada je Litva gubila u posljednjoj četvrtini s više od 20 poena razlike. Na žalost po Litvu, više energije i želje bilo je u njemu nego u igračima.

S ovim porazom jasno je kako Litva u Poljsku nije doputovala niti u približnom stanju kakvo se očekivalo. Prati ih veliki broj navijača, Poljska im nije daleko, ali igrači na terenu ne pružaju ništa. Kako misle do četvrtfinala? Veliko je pitanje, za to im treba preokret, u glavama prvenstveno, za 180 stupnjeva. Moraju pobijediti Srbiju i Španjolsku, a s ovakvom igrom to se čini nemogućom misijom.

No nama neutralnim promatračima to pridaje na dramatici u skupini. Ukoliko Litva svlada Srbiju nekim čudom, u posljednjem kolu u dvoboju Litve i Španjolske lako se može dogoditi da poraženi iz tog susreta ostane bez četvrtfinala. Kakav rasplet, a po mnogima je to bilo sigurno finale...

Litva ne izgleda kao netko tko bi mogao u četvrtfinale, a kamoli u finale, Španjolci su također u kompliciranoj situaciji, ali ipak nešto manje kompliciranoj nego Litva. Oni imaju još jedan susret s Poljacima koje bi objektivno trebali dobiti, a zatim u posljednjem kolu Litvu.

U subotu ih je svladala Turska, ali isto tako pobjeda je mogla otići i na njihovu stranu. Pitanje je što je bilo Scariolu u glavi kada je u posljednjem napadu na parket stavio malog Llulla i još mu dao zadnji napad za odluku. Naravno, Llull je naletio na turski zid i ostalo je povijest. Od toliko kvalitetnih igrača koje posjeduje, on se odluči za onog najneiskusnijeg, za onog koji može na prste jedne ruke nabrojati koliko je tako važnih utakmica u samoj završnici proveo na parketu, a kamoli išao odlučiti. No dobro, Scariolova odluka...

Nisu Španjolci izgledali loše tijekom susreta, ali čini se kao da igraju u grču. Rubio nije pravi, Navarro je odlično zatvoren, Gasol još bolje pažen, Rudy Fernandez loše iskorišten, dok su ostali prilično rezervirani cijelim tijekom turnira.

Turci i Slovenci su svakako dvije reprezentacije koje su najugodnije iznenadile. Turci rezultatima, Slovenci igrom. Ono što je Slovenija odigrala protiv Litve bilo je stvarno za udžbenike - besplatne po mogućnosti. U svakom napadu točno su znali što treba napraviti, a za to najveće zasluge ima Jaka Lakovič. Kako god su poželjeli probijali su, hoćeš vanjskim šutom, hoćeš ulazom, hoćeš guranjem na centra, sve, baš sve je imalo smisla. Ova igra Slovenije protiv Litve možda je bilo i nešto najsavršenije viđeno na ovom prvenstvu, jednostavno, za sve situacije postojalo je LOGIČNO rješenje. Bio je užitak gledati kako košarka nekad može biti jednostavan sport.

S druge strane Turke hoće rezultat. Ako ćemo realno, osim Turkoglua i Ilyasove nema tu one ekstra kvalitete, niz korisnih i kvalitetnih igrača, ali ne opet ekstra kvalitetnih. No Tanjević ih majstorski vodi, imaju dobru igru i zasluženo su tu gdje jesu.

Nedjelja nam donosi drugu utakmicu Hrvatske u drugom krugu. Bilo bi lijepo da se ostvari pobjeda protiv vrlo opasnih Francuza. No može se lako dogoditi da ta pobjeda na kraju ne znači ništa jer poraz od Nijemaca u zadnjem kolu značio bi oproštaj. No pobjeda je važna prvenstveno za atmosferu u momčadi, bilo bi još bolje kada bi se ostvarila uz dobru igru jer bi to dosta značilo za samopouzdanje igrača u nastavku prvenstva.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!