Košarka

Kako bez Parkera?

Vedran Babić • petak, 13.08.2010.
Kako bez Parkera?
Foto: EPA

Pred košarkašima Francuske teška je zadaća - ostvariti dobar rezultat na Svjetskom prvenstvu bez pomoći najboljeg igrača Tonyja Parkera. On je odlučio preskočiti ovo natjecanje kako bi se odmorio od naporne sezone i sada je na izborniku Vincentu Colletu da pokaže svijetu da njegova reprezentacija ne ovisi samo o jednom čovjeku.

TRENUTNI POPIS IGRAČA

Nicolas Batum (Portland Trail Blazers)
Fabien Causeur (Le Havre)
Alain Koffi (Joventut)
Yannick Bokolo (Gravelines)
Florent Pietrus (Valencia)
Nando De Colo (Valencia)
Boris Diaw (Charlotte Bobcats)
Ali Traore (Lottomatica)
Ian Mahinmi (Dallas Mavericks)
Alexis Ajinça (Dallas Mavericks)
Mickael Gelabale (Cholet)
Edwin Jackson (ASVEL)
Andrew Albicy (Paris)
Aymeric Jeanneau (ASVEL)
Ludovic Vaty (Orleans)

Francuzi u nemogućoj misiji - tako bismo najkraće mogli nazvati njihov naum da u Turskoj stignu do prve medalje u povijesti. Čak i s Tonyjem Parkerom to bi bilo teško, a bez njega bit će još teže. Jedina pozitivna stvar je ta što će pritisak na njihovim leđima ipak biti manji i to bi im moglo pomoći da se opuste i igraju rasterećenije.

To se, međutim, nije vidjelo u posljednjoj pripremnoj utakmici protiv Kanade (58:69) i pred izbornikom Vincentom Colletom je očito još jako puno posla. Collet na raspolaganju ima vrlo mladu momčad. Jedan igrač rođen je 1990., jedan 1989., trojica 1988., dvojica 1987. itd., a jedino Aymeric Jeanneau (1978.)., Florent Pietrus (1981.) i Boris Diaw (1982.) imaju osjetno više iskustva od ostatka suigrača.

U odnosu na prošlogodišnji Eurobasket u Poljskoj nedostaju još Ronny Turiaf i ozlijeđeni Antoine Diot, a upravo će već spomenuta Kanada biti jedan od suparnika Francuske u skupini D u Izmiru. Ostali su aktualni europski prvaci Španjolci, zatim Litva, Libanon i Novi Zeland. Protiv Španjolaca otvaraju, a protiv Novozelanđana zatvaraju natjecanje po skupini.

Kako su se plasirali

Francuzi su izborili svoj plasman na Svjetsko prvenstvo osvojenim petim mjestom na prošlogodišnjem Eurobasketu u Poljskoj. U četvrtfinalu su izgubili od Španjolske i onda u razigravanju od petog do osmog mjesta porazili Tursku i Hrvatsku.

Zvijezda reprezentacije

U odsutnosti najveće zvijezde Parkera, sve oči francuske košarkaške javnosti bit će uprte u kapetana Borisa Diawa. Na svestranom igraču Charlotte Bobcatsa sada leži najteži teret odgovornosti s obzirom da se radi o momku koji je od 2003. član NBA lige i koji je uz dokapetana Florenta Pietrusa najiskusniji član reprezentacije. Diaw je oduvijek bio na raspolaganju svojoj zemlji i jedan je od njenih najcjenjenijih košarkaša, tim više što je sin jedne od najboljih francuskih košarkašica Elisabeth Riffiod i nekoć senegalskog prvaka u skoku u vis Isse Diawa.

Tko nedostaje

Osim Parkera, izbornik Collet u Turskoj neće moći računati na još jednog NBA-ovca Joakima Nou, koji još uvijek pregovara sa svojim Chicago Bullsima glede novog ugovora i Collet ga jednostavno više nije mogao čekati. U rosteru neće biti niti ozlijeđenih Antoinea Diota, Kevina Seraphina te Rodriguea Beauboisa. Mjesto potonjeg popunio je 20-godišnji play Parisa, Andrew Albicy.

Dosadašnji nastupi na SP-ima

U povijesti Svjetskih prvenstava Francuska je nastupila samo pet puta, od čega su tri od tih pet nastupa bili u začecima ovog natjecanja. Na premijernom prvenstvu 1950. bili su peti, četiri godine kasnije četvrti i to im je do danas najbolji rezultat. 1963. su opet bili peti, a 1986. tek 13. U Japanu 2006. posrnuli su u četvrtfinalu protiv Grčke i kroz razigravanje zauzeli ponovno petu poziciju.

Prognoza

Uz već spomenute suparnike u skupini D Francuzi bi trebali bez većih problema izboriti drugi krug, no pitanje je s koje pozicije. Dojam je kako će se teško domoći četvrtfinala jer će u osmini gotovo sigurno igrati protiv Grčke, Turske ili Rusije, a to bi se mogle pokazati kao previsoke prepreke.

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.08.2010. u 18:55
    Francuzi će se osramotiti na ovom Svjetskom prvenstvu
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.08.2010. u 21:04
    A sta je sa Mickaelom Pietrusom? Sta nije i on Francuz?
    Obrisan korisnik