Nogomet

Ivanušecov Feyenoord će nakon slavlja u kupu pokušati nastaviti pobjednički niz

Mario Borko • četvrtak, 25.04.2024.
Ivanušecov Feyenoord će nakon slavlja u kupu pokušati nastaviti pobjednički niz
Foto: EPA

Feyenoord je prije četiri dana osvojio 14. nizozemski kup u svojoj povijesti, a nakon velikog slavlja na ulicama Rotterdama, večeras u 31. kolo Eredivisie gostuje kod Go Ahead Eaglesa…

Iako je PSV ove sezone nedodirljiv u prvenstvu, Feyenoord je utješnu nagradu pronašao u kupu. Pobjedom protiv NEC-a, klub iz Rotterdama je osvojio svoj 14. kup u povijesti. No kako to u nogometu često biva, nema previše vremena za slavlje. Večeras je na rasporedu utakmica 31. kola Eredivisie, a Feyenoord gostuje kod Go Ahead Eaglesa. Orlovi se bore za Europu i nadaju se da protiv opuštenih gostiju mogu do iznenađenja.

Igraj na utakmice Eredivisie na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Eaglesi su ove sezone napravili iskorak u odnosu na dvije prethodne, nakon povratak u najviši rang. Trenutno su osmi s 42 osvojena boda i vrlo su blizu ulaska u play-off za nastup u Konferencijskoj ligi. Pozicija je mogla biti i bolja da se nisu zaredali negativni rezultati. Tri poraza, dva remija i jedna pobjeda u posljednjih šest kola išli su u prilog protivnicima.

Rene Hake na klupi radi odličan posao, a ključ dobrog plasmana je čvrsta obrana koja je peta najbolja u ligi. Momčadi nedostaje izraziti strijelac, najefikasniji Willum Thor Willumsson zabio je sedam golova. Ekipa ne obiluje zvijezdama, ali je na putu da ostvari jedan od najboljih rezultata u modernoj povijesti kluba. Eaglesi su u sezoni 2015./16., kao drugoligaši nastupili u pretkolu Europske lige. Tu su priliku dobili zahvaljujući Fair Play rankingu kojim je Uefa nagradila nizozemski savez, a sada nastup u Europi mogu izboriti kroz plasman u prvenstvu.

Feyenoord nije uspio obraniti naslov prvaka, PSV je u ovoj sezoni bio neprikosnoven i večeras bi trebao matematički potvrditi prvo mjesto. Momčad iz Rotterdama koštao je nešto sporiji ulazak u prvenstvo, ali nakon poraza u međusobnom susretu protiv PSV-a, početkom prosinca, nije izgubila nijednu utakmicu u ligi. Niz neporaženosti trenutno traje 22 utakmice, a jedini poraz u tom razdoblju stigao je u doigravanju Europske lige protiv Rome i to na jedanaesterce. Večerašnjom pobjedom Feyenoord bi potvrdio drugo mjesto, a pobijedi li u sve četiri preostale utakmice izjednačio bi bodovni učinak iz prošle sezone.

Arne Slot sjeo je na klupu u ljeto 2021. godine. Odveo je klub u finale Konferencijske lige, osvojio je naslov prvaka i kup. Njegovo ime se sve više spominje u kontekstu Liverpoola, a osim njega Rotterdam bi na kraju sezone moglo napustiti i nekoliko vrlo važnih igrača. Najbolji strijelac momčadi Santiago Tomas Gimenez, šest utakmica nije postigao pogodak i nagrada za najboljeg strijelca mu sve više bježi.

Sezonu Luke Ivanušeca obilježile su ozlijede, krenuo je sjajno pa se ozlijedio i pao u drugi plan. Kada se činilo da je opet pronašao svoje mjesto u momčadi dogodila se nova ozljeda i bivši igrač Dinama je trenutno na prosjeku od 46 minuta po susretu. U finalu kupa odigrao je posljednjih dvadesetak minuta i ovo je utakmica u kojoj bi mogao pokazati kvalitetu i podebljati svoju rubriku pogodaka u kojoj trenutno stoji, jedan.

Što su rekli

Rene Hake, trener Go Ahead Eaglesa: “Radi se o sjajnoj momčadi i da bismo pobijedili moramo biti na svom maksimumu, a oni bi trebali imati nešto lošiji dan. Ne vjerujem da će osvajanje kupa i proslava utjecati na njihovu izvedbu. Oni u svakoj utakmici žele pobijediti i njihov trener će na tome inzistirati.“

Arne Slot, trener Feyenoorda: “Još uvijek imamo za puno toga igrati, neporaženi smo četiri mjeseca i želimo nastaviti taj niz. Ovo je momčad koja stalno želi pobjeđivati i želimo seriju bez poraza produžiti do kraja sezone. Igrači su individualno jako motivirani, na ljeto su reprezentativni turniri i svatko od njih se želi dokazati.“

Mjesto, vrijeme, sudac

Deventer, De Adelaarshorst, 21:00 Sudac: Erwin Blank

Nedostaju

Go Ahead Eagles: Philippe Rommens

Feyenoord: Igor Paixao, Mats Wieffer, Quilindschy Hartman, Gjivai Zechiel

Prošli dvoboj

Feyenoord ima sedam pobjeda za redom protiv Eaglesa, a posljednju je ostvario u sedmom kolu igranom krajem rujna, završilo je 3:1.

Prognoza

Feyenoord u ovu utakmicu ulazi kao favorit, ali nema rezultatski imperativ i to bi Eaglesi mogli iskoristiti.

FOTO: EPA/ETTORE FERRARI

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!