Ostali sportovi

Tin Srbić i Filip Ude izborili nastup u finalu Europskog prvenstva

Sportnet, Mihaela Bradovski • srijeda, 24.04.2024.
Tin Srbić i Filip Ude izborili nastup u finalu Europskog prvenstva
Foto: Slobodan Kadić/HGS

Od šestorice hrvatskih predstavnika na Europskom prvenstvu u Riminiju, finala su uspjeli izboriti Tin Srbić na preči i Filip Ude na konju s hvataljkama. Aurel Benović nastupao je na parteru i preskoku, no nije se uspio plasirati među najboljih osam. Među tri mlada hrvatska gimnastičara na konju s hvataljkama najbliže finalu bio je Liam Rabić...

Tin Srbić bez velikih problema osigurao je nastup u finalu na preči, završio je peti u današnjim kvalifikacijama s ocjenom 14.333. Tijekom same izvedbe bilo je nekoliko sitnih pogrešaka, kod saskoka hrvatski gimnastičar napravio je iskorak, no ni u jednom trenutku plasman u finale nije bio upitan.

"Još jedno veliko finale, četvrto europsko. Bilo je stvarno jako dobro, jako sam se dobro zagrijao, jako sam dobro ušao u vježbu. U sredini nastupa bilo je malih problema na jednom elementu – Kolmanu, gdje su mi se podlaktice malo zgrčile i zaključio sam da je najpametnije završiti vježbu. Zato je početna ocjena bila 5.7, a ne 6.1, kao što je trebala biti. Evo, stvarno super, spreman sam za puno jaču vježbu koju ću ići u finalu."

Najbolji u kvalifikacijama na preči bio je Ukrajinac Ilija Kovtun s ocjenom 14.600.

Posljednji od hrvatskih predstavnika danas nastupao je najstariji među njima – Filip Ude. Od početka do kraja vježba je jednostavno tekla bez pogrešaka. Izvedba je bila sjajna i zasluženo visoka ocjena – 14.766. Ude je zauzeo četvrtu poziciju.

"Izdržao sam pritisak, bilo je teško, borim se s duplo mlađim dečkima. Sa skoro 38 na leđima sam dobio tako visoku ocjenu. Napravio sam najbolju vježbu ove godine, bolju nego i na podijum treningu. Ponosan sam na sebe i sretan, nadam se da će u finalu sve ispasti onako kako treba."

Bolji od Udea u kvalifikacijama bili su Ukrajinac Verniaiev, Irac McClenaghan i Nizozemac De Munck.

Aurel Benović nakon Svjetskog kupa u Dohi i izborenih Olimpijskih igara, u Italiju je stigao umoran. Osjetilo se to u njegovim današnjim nastupima. Na parteru je završio 23. s ocjenom 13.800. Na preskoku je Benović napravio veliku pogrešku kod prvog skoka. Trebao je to biti skok startne ocjene 5.6, no nedostajala je jedna rotacija od 360 stupnjeva, a na kraju je pri doskoku uslijedio i pad. Drugi skok je izveo na visokoj razini, ali zbog prvog skoka ostao je bez finala.

"Nakon Dohe i izborenih Olimpijskih igara osjećao sam se emocionalno dosta prazno i fizički iscrpljeno. Dao sam sve od sebe, potrudio sam se koliko sam mogao. Ne preostaje mi ništa drugo nego okrenuti se pripremama za Olimpijske igre. Što se tiče natjecanja ostaje mi još državno prvenstvo u Osijeku, malo ću se odmoriti od Svjetskih kupova. Ovo mi je bilo posljednje veliko natjecanje prije nastupa u Parizu."

Na konju s hvataljkama osim Filipa Udea nastupila su još trojica hrvatskih gimnasatičara: Mateo Žugec, Marko Sambolec i Liam Rabić. Najbliže finalu bio je Rabić koji je dobio ocjenu 14.100 i završio trinaesti. Sambolec je zauzeo 26. poziciju, Žugec je bio 57.

"Ovo je možda jedna od boljih vježbi koje sam mogao odraditi na ovako velikom natjecanju obzirom da sam imao velike bolove u zglobovima. Posljednjih nekoliko dana morao sam piti tablete kako bih to mogao izdržati. Tako da ne mogu biti sretniji, to je bila jedna od mojih najboljih vježbi i jako sam zadovoljan bez obzira što nisam ušao u finale", rekao je Rabić.

Sambolec je poručio: "Nisam odradio vježbu najbolje što sam mogao, ali cilj koji sam postavio sam i ostvario, a to je napraviti vježbu od početka do kraja bez pada. Nažalost nisam u finalu zbog više grešaka, ali ja sam svoje odradio."

"Pola minute prije nego što sam trebao ići na konja stavljao sam si steznike na ruke i suci su mi pustili vrijeme, a ja nisam imao steznike na rukama. Nije alibi, ali to me je jako poremetilo jer sam imao samo deset sekundi za staviti steznike, doći do konja i započeti vježbu bez da mi suci oduzmu desetinke. Bez obzira na sve krenuo sam u vježbu odlično, ali kasnije se dogodio pad. Nema predaje, spremam se za sljedeće Svjetske kupove u Varni i Kopru", rekao je Žugec.

Finala po spravama slijede u petak (parter, konj s hvataljkama, karike) i subotu (preskok, ruče, preča) uz izravne prijenose na Drugom programu Hrvatske televizije. Prijenos u petak počinje u 17.55, a u subotu u 16.25.

U Riminiju se istovremeno održava i Europsko juniorsko prvenstvo. U sutrašnjim kvalifikacijama sudjelovat će pet hrvatskih reprezentativaca: na parteru će nastupiti Teo Bartolec (GK Vindija), Branimir Udovičić (GK Split) i Filip Perestegi (GK Novi Zagreb), na konju s hvataljkama Tomislav Pavić (GK Salto Zadar), a na preči Niko Nevešćanin (GK Salto Zadar).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!