Nogomet

Manchester City nakon ispadanja iz Lige prvaka utjehu traži u FA kupu

Mario Borko • subota, 20.04.2024.
Manchester City nakon ispadanja iz Lige prvaka utjehu traži u FA kupu
Foto: EPA

Ovaj vikend na kultnom Wembleyju odigravaju se polufinala FA kupa. U subotu se sastaju Manchester City i Chelsea. Građani samo tri dana nakon drame produžetaka čeka još jedna eliminacijska utakmica, a Bluesi žele dobar kraj sezone okruniti trofejom…

Najstarije nogometno natjecanje na svijetu ušlo je u završnu fazu. Wembley je spreman za polufinala, a u prvom igraju Manchester City i Chelsea. Repriza je to finala Lige prvaka od prije tri godine, tada su uspješniji bili Bluesi, a to im je ujedno bila i posljednja pobjeda protiv Građana. Nakon toga City je zaredao sa šest uzastopnih pobjeda. Ove sezone su igrali dva puta, nijednom nije bilo pobjednika, a deset golova sugerira da bismo mogli gledati efikasnu utakmicu.

Igraj na utakmice FA kupa na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Ovo je susret u kojem će sve oči biti uprte u Colea Palmera. Englez igra senzacionalnu sezonu, prvi je strijelac Premier lige s 20 golova, a ljetos je za 47 milijuna eura svijetlo-plavi dres zamijenio plavim. Pep Guardiola procijenio je da je to najbolje za klub i igrača, a 21-godišnji Englez sada će imati priliku za osvetu. U prošlom kolu zabio je četiri gola, a u posljednja četiri nastupa devet puta je tresao protivničke mreže.

Građani manje od 70 sati nakon dramatičnog ispadanja iz Lige prvaka od Reala, moraju braniti preostali dio trostruke krune od prošle sezone. U Premier ligi su ponovno preuzeli vrh, ali čeka ih utrka do posljednjeg kola u kojoj nemaju pravo na kiks. Strahovito emotivno pražnjenje, poraz na jedanaesterce i to nakon što su uputili 34 udarca prema vratima Kraljeva, sigurno će otežati pripremu polufinala FA kupa. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li Pep uspjeti podići svoju momčad ili će u tri dana ostati bez dva trofeja.

City je do ove faze stigao vrlo uvjerljivo, redom je izbacivao: Huddersfield (5:0), Tottenham (0:1), Luton Town (2:6) i Newcastle (2:0). Do sad je sedam puta u svojoj povijesti bio pobjednik FA kup, a nikad u tome nije uspio dvije sezone za redom. Građani u 2024. nisu izgubili utakmicu u 90 minuta, poraz od Reala bio je prvi, ali pitanje u kakvom će sastavu istrčati na Wembley. Kevin De Bruyne i Erling Haaland u srijedu su sami tražili izmjenu, a njihovo negiranje bio bi veliki hendikep.

Chelsea se od odlaska Romana Abramoviča još uvijek traži. Promijenio se velik broj igrača, momčad je preuzeo Mauricio Pochettino i ovo je još jedna sezona prilagodbe. Deveto mjesto u prvenstvu, u sezoni kada se ne igra Europa, je ispod klupskog renomea, ali potencijalno dva finala kupa mogla bi biti znak da se ide u dobrom smjeru. U finalu EFL kupa, Chelsea je nakon produžetaka izgubio od Liverpoola. Bio je to ujedno jedini poraz u posljednjih 12 utakmica, tako da su Bluesi trenutno puni samopouzdanja.

U zadnjem prvenstvenom susretu, Chelsea je sa 6:0 pobijedio Everton. Put do polufinala bio je zanimljiv. Prvo je s 4:0 izbačen Preston, zatim u ponovljenoj utakmici Aston Villa s 3:1, u osmini finala Leeds s 3:2 i u četvrtfinalu Leicester s 4:2. Chelsea je prije tri sezone osvojio Ligu prvaka, ali nevjerojatno djeluje podatak da trofej u domaćem nogometu nije osvojio čak šest godina. Posljednji je bio upravo FA kup 2018., osmi u klupskoj povijesti. Poslije toga Bluesi su gubili tri finala FA kupa i tri finala EFL kupa.

Što su rekli

Pep Guardiola, trener Manchester Cityja: “Nemamo puno vremena za oporavak, igrali smo produžetke i to u visokom ritmu. Mi nismo mašine i umor je prisutan, ali smo svaki dan u sve boljem stanju i bit ćemo spremni za polufinale.“

Mauricio Pochettino, trener Chelsea: “Kada odigrate 120 minuta u Ligi prvaka to uzrokuje veliko energetsko i emocionalno pražnjenje. Nije se lako oporaviti nakon takvog poraza i sigurno im neće biti lako. Mi moramo biti svjesni da bez obzira na to oni imaju sjajne igrače. Neki igrači koji nisu igrali sad će dobiti priliku, a u posljednjih sedam godina pod Pepom su pokazali da imaju pobjednički mentalitet.“

Mjesto, vrijeme, sudac

London, Wembley, 18:15 Sudac: Michael Oliver

Nedostaju

Manchester City: Manuel Akanji, Kevin De Bruyne, Erling Haaland (upitni)

Chelsea: Levi Colwill, Wesley Fofana, Reece James, Christopher Nkunku, Lesley Ugochukwu (neće igrati), Axel Disasi, Enzo Fernandez, Roberto Sanchez, Raheem Sterling (upitni)

Prošli dvoboj

U prošloj utakmici igranoj na Etihadu završilo je 1:1. Chelsea je poveo krajem prvog dijela preko Sterling, ali Rodri je u završnici donio Cityju bod. U prvom susretu ove sezone bilo je 4:4, a posljednji poraz od Chelsea, Građani su doživjeli u finalu Lige prvaka 2021. godine.

Prognoza

Manchester City je bez obzira na mali vremenski razmak između dvije utakmice i dalje favorit. Chelsea je ove sezone već pokazao da se zna suprotstaviti aktualnim prvacima Engleske i mogao bi doći do pobjede.

FOTO: EPA/TIM KEETON

FA kup

polufinale

Manchester City1:0Chelsea

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!