Automoto

Hoće li veliki Nijemac voziti za Mercedes i što će biti s Carlosom Sainzom?

Mario Borko • četvrtak, 28.03.2024.
Hoće li veliki Nijemac voziti za Mercedes i što će biti s Carlosom Sainzom?
Foto: EPA

Njemački mediji raspisali su se u mogućem povratku Sebastiana Vettela u Formulu 1 i to ni manje ni više nego u Mercedesu, a Carlosa Sainza vide u Red Bullu...

Prema svemu sudeći nakon dvije relativno dosadne sezone, u kojima je Max Verstappen apsolutni izdominirao, isti scenarij čeka nas i u aktualnoj. Odustajanje Nizozemca i pobjeda Carlosa Sainza u Australiji vratile su malo zanimljivosti, ali sve osim jednosmjernog prvenstva za Red Bull i njihovog vozača u nastavku sezone djeluje nerealno. Ipak Formula 1 je puno više od samog utrkivanja, glamur, showbiz i tračevi uvijek je prate, a nakon senzacionalnog prelaska Lewisa Hamiltona u Ferrari na pomolu je još nekoliko bombastičnih prijelaza.

Igraj na sve sportove na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

U posljednjih 20 utrka vidjeli smo samo dvojicu pobjednika, a jedan od njih je trenutno bez ugovora za iduću sezonu. Ferrari je Charlesu Leclercu odlučio pridružiti sedmerostrukog svjetskog prvaka, a Sainz je ostao bez momčadi. U prvoj utrci sezone Španjolac je završio treći, drugu je propustio, a u trećoj je, samo dva tjedna nakon operacije slijepog crijeva, pobijedio. Njegova četvrta sezona u Maranellu bit će i njegova posljednja, a prema nekim naklapanjima mogao bi se vratiti u matičnu momčad, Red Bull.

Sergiu Perezu na kraju sezone ističe ugovor s Bikovima, a on svojim vožnjama ne pokazuje da mu je mjesto u najbržem bolidu. Rastanak je izvjestan, a izjave šefa momčadi Christiana Hornera jasno su dale naslutiti da se aktivno radi na pronalasku Meksikančeve zamjene i da bi upravo Sainz mogao biti taj. Austrijanac je imao samo riječi hvale za vozača Ferrarija nakon pobjede u Australiji, a rekao je i znakovitu rečenicu o budućnosti svoje momčadi: "Želimo sastaviti najbolji mogući vozački tim. Ponekad morate razmišljati izvan okvira. Danas je moguća nezaposlena osoba bila najbrža i pobijedila u utrci."

Ovo nije prva glasina o ovom transferu, nakon Bahreina govorilo se da se Carlos Sainz Sr. sreo s čelnicima austrijske momčadi, a i Sainz Jr. gotovo tri sezone vozio je za njihovu drugu momčad Toro Rosso. Tamo je bio suvozač Verstappenu i ne bi bilo nikakvo iznenađenje da se ovaj dvojac od iduće sezone ponovno udruži. Španjolac je do sad u karijeri uz dvije spomenute momčadi vozio i za McLaren, a do sad je ostvario tri pobjede i 20 puta se penjao na pobjedničko postolje.

Mercedes je nakon godina apsolutne dominacije suočen s nečim novim. Nakon drugog i trećeg mjesta u poretku instruktora prethodne dvije godine, u ovu su sezonu ušli još i gore. Samo jedan top pet plasman u tri utrke i dva odustajanja u Australiji nisu nešto što karakterizira njemačku momčad otkako se vratila u Formulu 1. Hamilton nakon šest zajedničkih naslova na kraju sezone odlazi i s njime završava jedna era, a otvoreno je pitanje tko će uz Georgea Russella iduće sezone voziti srebreni bolid.

Šef momčadi Toto Wolff rekao je da najprije trebaju odlučiti žele li mladost ili iskustvo. Njemački mediji su se na pojavu riječi iskustvo ponadali da bi se moglo raditi o četverostrukom svjetskom prvaku Sebastianu Vettelu, koji se prije dvije sezone odlučio umiroviti, ali je ostavio otvorena vrata povratka. Nijemac je prije nekoliko dana testirao Porsche 963 i najavio da još uvijek ne zna što budućnost nosi, ali povratak na stazu sugerira da bi se mogao vratiti i utrkivanju. Ipak glasine o njegovom angažmanu u Mercedesu su na kratkom štapu i prema zasad poznatim informacijama ne nalazi se među potencijalnim kandidatima koji će naslijediti Britanca.

Od mladih vozača tu su Mick Schumacher, koji je trenutno testni vozač, ali njegovo iskustvo u Haasu ne budi optimizam da će očevim stopama, te 17-godišnji Andrea Kimi Antonelli koji je na glasu kao nadolazeća zvijezda. Talijan je u Mercedesovom programu razvojnih vozača, a njegov je menadžer je sam Wolff. Kada se govorio o iskustvu tu u obzir dolaze dva imena Max Verstappen i Fernando Alonso. Nizozemac je imao neke razmirice s momčadi i ako će otići jasno je da je Mercedes najizglednija opcija. Ipak teško je za očekivati da će napustiti najbrži bolid u kojem može rušiti rekorde kako bi se pridružio njemačkoj momčadi koja nije na razini na kakvoj je bila prijašnjih godina. Alonso pak unatoč 42 godine na leđima i dalje oduševljava svojom brzinom i svi fanovi sporta željeli bi vidjeti što Španjolac može u bolidu konkurentnom za naslov jer isti nije imao više od deset godina.

Iduća utrka na rasporedu je 7. travnja u Japanu, a do kraja sezone zanimljivosti, ako ne na stazi, u glasinama sigurno neće nedostajati.

FOTO: EPA/ALI HAIDER

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!