Rukomet

Hrvatski rukometaši i rukometašice na pijesku u četvrtfinalu Europskog prvenstva

Sportnet, Mihaela Bradovski • petak, 26.05.2023.
Hrvatski rukometaši i rukometašice na pijesku u četvrtfinalu Europskog prvenstva

Treći dan natjecanja u portugalskom gradu Nazareu završio je za mušku i žensku seniorsku reprezentaciju. I seniorke i seniori upisali su po jednu pobjedu i jedan poraz. Sutra su na rasporedu četvrtfinalne utakmice.

Seniorke su treći dan otvorile utakmicom protiv domaćina Portugala. Prvi set obilježila je vrlo izjednačena borba obje reprezentacije. Odličnu igru u prvom setu pokazale su Mirna Vučković i kapetanica Kristina Smiljanić koje su realizirale nekoliko važnih napada šte je u konačnici dovelo do osvajanja prvog seta. Portugalska golmanica odlično je otvorila drugi set i obranila nekoliko važnih hrvatskih akcija. Odličnom igrom u obrani i visokim postotkom realizacije, Hrvatska je došla do pobjede protiv Portugala 0:2 (17:20, 16:24). Najbolje u redovima seniorki bile su Kristina Smiljanić (14 poena) i Mirna Vučković (10 poena).

"Odličan je osjećaj pobijediti. Imali smo plan, držali smo ga se i to nam je donijelo dva boda. I obrana i napad bili su na vrhunskoj razini. Iduća je utakmica protiv Njemačke. Gledali smo ih u utakmici protiv Portugala. Mi se moramo držati naše igre, a one neka se onda nama prilagođavaju", pobjedu protiv domaćina Portugala i susret protiv Njemačke komentirala je kapetanica Kristina Smiljanić.

Drugu utakmicu glavne faze natjecanja, seniori su igrali protiv Ukrajine i pobijedili 2:0 (20:16, 27:22). Odličnim igrom na početku prvog seta stigli su do razlike koju kasnije Ukrajinci nisu dostigli, a prvi je set završio 20:16. Sredinom drugog seta, Ukrajina je došla do izjednačenja, ali hrvatska reprezentacija je ubacila u brzinu više te došla do pobjede u drugom setu. Valentino Valentaković (25 poena) i Filip Goričanec (10 poena) bili su najefikasniji u redovima Hrvatske.

Pobjedu protiv Ukrajine prokomentirao je izbornik Mladen Paradžik. "Nakon jučerašnjeg dana kada smo izgubili obje utakmice od Norveške i Portugala, održali smo sastanak, napravili smo analizu da nam se to danas ne bi ponovilo. Danas su dečki odigrali onako kako smo i očekivali od njih, skupili su glave, dobro su reagirali i dali su sve od sebe na terenu što je na kraju rezultiralo pobjedom od 2:0 protiv jedne jako dobre ekipe Ukrajine. Čestitke dečkima na izvrsnoj utakmici koja nam puno znači s obzirom da nam je bitan poredak za četvrtfinale."

Završnu utakmicu glavne faze natjecanja, seniorke su izgubile 0:2 (16:26, 20:23) protiv Njemica koje su aktualne europske i svjetske prvakinje te osvajačice Svjetskih igara. Do sredine prvog seta Hrvatska je uspješno držala priključka, ipak Njemačka je uspješno set odvela u svoju korist uz veliku pomoć svoje golmanice koja je uspješno branila većinu hrvatskih lopti. Početak drugog seta obilježila je Anja Vida Lukšić koja je odigrala veliku ulogu u hrvatskom napadu te Kristijana Lopac-Škirnjar s nekoliko bitnih obrana. Krajem seta, Njemačka prelazi u vodstvo i dolazi do 31. pobjede u nizu. Hrvatska je glavnu fazu natjecanja završila ne trećem mjestu.

"Igrali smo s Njemicama koje su u zadnje tri godine osvojile aposlutno sve te nisu izgubile nijednu utakmicu. U prvom setu, promašili smo previše toga, a u drugom setu odlučivale su nijanse, nedostajalo nam je koncentracije. Najveći razlog porazu je bio taj da nismo ispoštovali dogovor u obrani, a kada smo ga ispoštovali, uspjeli smo se i obraniti", zaključne su riječi izbornika Stjepana Babića na kraju trećeg dana Europskog prvenstva.

Zadnja utakmica trećeg dana za Hrvatsku je bila utakmica koju su ljubitelji rukometna na pijesku prozvali pjeskaški el classico, ali i repriza finala prošlog Svjetskog prvenstva – Hrvatska protiv Danske. Obje reprezentacije ušle su motivirane u susret i igrao se pogodak za pogotkom. Zlatni gol zabija Danska i prvi set odlazi u njihovu korist. Početkom drugog seta, danski je vratar upisao nekoliko važnih obrana. Sredinom seta, danski su pjeskaši došli do vodstva kojeg su do kraja seta uspješno održali te na kraju odnijeli pobjedu od 0:2 u setovima (22:23, 18:23). Najviše golova u redovima hrvatske reprezentacije zabili su Valentino Valentaković (20 poena) i Klaudio Hranjec (8 poena).

"Posljednja utakmica glavne runde s vrlo jakim protivnikom. Pobijedio je spretniji i sretniji, ali mi smo dali sve od sebe. U završnici prvog seta imali smo mali pad koncentracije kada smo imali sve u svojim rukama i nismo uspjeli realizirati četiri napada. U drugi set smo ušli dosta nervozni, pokušali smo sve da dođemo do izjednačenja, ali Danci su danas bili uspješniji. U četvrtfinalu ćemo igrati onako kako mi to znamo, dat ćemo sve od sebe i nadamo se polufinalu", izjavio je hrvatski reprezentativac Tomislav Lauš.

Četvrtog dana natjecanja, u subotu, seniorke i seniore očekuju ogledi četvrtfinala, a ovisno o rezultatu u četvrtfinalu – borba za medalje ili razigravanje od 5. do 8. mjesta. Seniorke četvrtfinale igraju u 14:00 protiv Španjolske, a seniori u 12:00 igraju protiv Njemačke.

FOTO: BHC/Kolektiff

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!