Košarka

Igor Miličić s Poljskom kreirao senzaciju i izbacio Sloveniju

Branimir Korać, HINA • četvrtak, 15.09.2022.
Igor Miličić s Poljskom kreirao senzaciju i izbacio Sloveniju
Foto: EPA

Poznat je i drugi polufinalni par Europskog prvenstva, Poljska pod vodstvom hrvatskog stručnjaka Igora Miličića eliminirala je Sloveniju, a Francuska se još jednom provukla, ovaj put protiv Italije...

U polufinalu EuroBasketa protiv Francuske će igrati košarkaši Poljske koji su napravili senzaciju u Berlinu, svladali su u četvrtfinalu aktualnog europskog prvaka Sloveniju 90:87.

Nevjerojatnu su utakmicu Poljaci odigrali u prvih dvadeset minuta. Šuterski su razbili Sloveniju, pogotovo u drugoj četvrtini, koju su dobili s čak 29:13. Na poluvremenu su Poljaci imali 58:39, ali se samo čekalo što će se dogoditi na parketu berlinske dvorane u trenucima kada šut od kojeg Poljaci žive i stane.

Odgovor je došao vrlo brzo te je Slovenija treću četvrtinu dobila 24:6, odnosno, uoči zadnjih deset minuta Poljska je imala minimalnih 64:63.

U posljednjoj dionici se vodila velika i neizvjesna borba, a u samoj završnici Slovenija je ostala bez Luke Dončića koji je zbog pet prekršaja preselio s parketa na klupu. U zadnju minutu Poljska je ušla s velikih 89:80, najviše zahvaljujući Mateuszu Ponitki koji je opet počeo pogađati sa svih pozicija. No, trideset sekundi prije kraja, zbog niza poljskih grešaka, Slovenija je zaprijetila došavši na 87:90, ali vremena za potpuni preokret ipak nije bilo.

Spomenuti Ponitka je s 26 poena bio prvi poljski strijelac, a svemu je dodao čak 16 skokova i 10 asistencija. A.J. Slaughter je dodao 16 poena uz šest skokova i četiri asistencije, dok je također 16 koševa ubacio Sokolowski.

S 21 poenom Vlatko Čančar je bio prvi strijelac Slovenije, a Dončić je dodao 14 uz 11 skokova, sedam asistencija, ali i šest izgubljenih lopti te šut 5/15. Goran Dragić je ubacio 17 uz pet skokova i četiri dodavanja.

Embed from Getty Images

Poljska će tako u polufinalu igrati protiv Francuske koja je, kao i u osmini finala, četvrtfinale također prošla nakon produžetka. Svladala je Italiju 93:85.

U osmini finala Francuska je iznimno sretno, također nakon produžetka, pobijedila Tursku, a ovaj put su talijanski košarkaši imali sve u svojim rukama, ali i prosuli.

Francuska je od početka povela te je stalno držala Talijane na šest-sedam poena razlike. Talijani nisu kao protiv Srbije bili raspoloženi s dalekometnim šutovima. Francuska je, pogotovo u drugoj četvrtini, dominirala obranom i djelovala je mnogo bolje.

U trećoj četvrtini Francuska je otišla i na deset poena razlike, ali u završnici te četvrtine dogodila se potpuna francuska blokada. Talijani su se raspucali za tri poena i u tili čas okrenuli rezultat. Po prvi puta su poveli te su stvorili šest poena razlike (62:56) uoči zadnje četvrtine. Dvije minute prije kraja imala je Italija 75:68, ali i to im je bilo premalo.

Fontecchio je kod 77:75, samo 16 sekundi prije kraja, promašio oba slobodna bacanja. Na drugoj strani je Huertel zabio za 77:77, a Fontecchio promašio za pobjedu i polufinale. U produžetku, kraj shrvanih Talijana, dominirali su Francuzi koji će u polufinalu igrati protiv pobjednika dvoboja Slovenije i Poljske.

Embed from Getty Images

Kod Francuske je Thomas Huertel dao 20 koševa, a Rudy Gobert je ubacio 19 poena uz 14 skokova. Kod Talijana su Marco Spissu i Simone Fontecchio ubacili po 21 poen.

Oba polufinala na rasporedu su u petak, a finale i ogled za treće mjesto u nedjelju.

EuroBasket, četvrtfinale:
Poljska - Slovenija 90:87
Francuska - Italija 93:85, produžetak 77:77

FOTO: EPA/FILIP SINGER

Europsko prvenstvo 2022., nokaut faza

četvrtfinale

Španjolska100:90Finska
Njemačka107:96Grčka
Francuska93:85 *Italija
Slovenija87:90Poljska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!