HT Prva liga, 26. kolo, 06.03.2022, 17:05 h, Aldo Drosina, Pula
Suci: Tihomir Pejin, Bojan Zobenica, Dino Knez, Ante Čuljak
Istra 1961
Istra 1961
Dion Drena Beljo 54'
1:1(0:1) Hajduk
Nikola Kalinić 30'
Hajduk

Novi kiks Hajduka, Istra uz poništeni gol Splićana uzela bod!

Matej Kačan • nedjelja, 06.03.2022.
Novi kiks Hajduka, Istra uz poništeni gol Splićana uzela bod!
Foto: Pixsell

Novi kiks Hajduka u 26. kolu HT Prve lige. Bili su u svojoj tisućitoj utakmici odigrali tek 1:1 s Istrom 1961 i povezali su dvije utakmic bez pobjede...

Od samog početka susreta bilo je živo, kako se i očekivalo od dvije momčadi koje vole igrati i imati loptu u nogama. Hajduku su pripale prve dvije šanse, imali su voleje Vuković pa Sahiti, ali prvi ide preeo vrata, a drugi iskosa s 13 metara brani vratar Lučić.

Nakon što se tom početnom naletu gostiju Istra othrvala, uspjela je uvesti malo ravnoteže na teren i čak blago preuzeti posjed. Odmah po osvojenoj lopti tražili su Puležani napad, u sredini radili dobar posao protiv krnje vezne linije Hajduka.

Mahmoud je bio najraspoloženiji od domaćina, dobro je tukao u šestoj minuti sa 17 metara, malo preko gola, a u 11. je prošao desno i tražio Belju na petercu, ali je to očistio Nikola Katić.

Desetak minuta potom smo bili bez prilika, u šahovskoj partiji trenera s mnogo visokog pritiska s obje strane i duelima na sredini terena, a u 21. Stipe Biuk radi pritisak na Lučića i tjera ga na grešku. Vratar je pogodio Biuka u ispucavanju blizu gola, ali ovaj glavom tek vraća vrataru.

U 24. opet nešto konkretnija akcija Istre, Mišković je na lijevoj strani pokazao koliko je opasan driblingom i osvajanjem dva duela pa je nabacio, ali Beljo nije u dobroj poziciji pa ni udarac glavom nije zadovoljavajuć.

A onda je Hajduk poveo. Igrala s 30. minuta kad je Istra visoko napala, ali Hajduk ima individualnu klasu. Ferro pokazuje svoju sjajnom dugom loptom sa svojih 25 metara, na centru je u trk krenuo Nikola Kalinić između dvojice pulskih stopera.

Ostavio je obojicu u prašini, usput i otresao Galileu s leđa i mirno pogodio kraj Lučića od stative za 1:0. Povratnički je to prvijenac za Kalinića, i to u gradu u kojem je na posudbi i debitirao u HNL-u.

Od tog trenutka do poluvremena nema mnogo šansi. U 38. je Mahmoud sa 17 metara pucao u blok, činilo se da je lopta pogodila Katića u ruku, ali na VAR provjeri ipak se čini da su to prsa i nema penala.

U nadoknadi prvog dijela po situacija na svakoj strani, Kalinić i Livaja su kombinirali nakon greške obrane na jednoj strani, a na drugoj je Marin potegnuo sa 17 metara, ali ni jedna ni druga akcija nemaju uspjeha pa Hajduk ima minimalnu prednost na odmoru.

No, u drugi dio gosti su zato ušli pomalo uspavano, kao da su bili zadovoljni vodstvom. Zato je Istra napravila više, opasan je bio Mateo Lisica po desnoj strani svojim ubačajima koji je prvo ispao Kaliniću ali se čistio, a onda i Miškoviću koji je iz voleja pucao točno u Kalinića.

U 54. stigla je zato naplata tog pritiska. Mišković je ukrao loptu Katiću na rubu 16 metara i ušao sam u kazneni prostor, potom je poslužio Belju kad je stigla pomoć i napadač na posudbi iz Osijeka lako trese praznu mrežu, drugi put Hajduku ove sezone.

Praktički u sljedećoj akciji Hajduk je zabio. Mikanović je u prostor na desnoj strani gurnuo Nikolu Kalinića, ovaj šalje nisku loptu u sredinu koju promašuje Melnjak, a ona s dbija Biuku koji zabija iz blizine.

No, igrači Istre se žale, pali se VAR jer Kalinić je u utrčavanju u prostor udario suparnika u lice. Pogodak je zato poništen, a napadač je dobio žuti karton.

Taj je pregled trajao dugo, a Kalinić je nakon toga skoro dobio crveni karton jer je izgubio živce u 62. kad je ušao u mali sukob s Caceresom, ali Pejin ga štedi pa ga Dambrauskas vadi u 70.

Na ulasku u posljednjih 20 minuta moglo se reći da je Hajduk bio slab i nikako boolji u drugom dijelu. U 75. je Istra ta koja prijeti, Mahmoud vuče i daje Bandeu, ali po tko zna koji put Katić izbija nisku loptu iz peterca.

Gosti su nakon poništenog gola prvi put ozbiljno prijetili u 85. kad je Livaja s lijeve strane nabacio Janu Mlakaru koji se izvukao desno i puca iskosa, ali Lučić čupa ispod grede u korner.

Nije to bio taj opasni Hajduk iz nekih prošlih izdanja, nije u nadoknadi uspio složiti pravi pritisak ni opsadu gola pa u trećoj minuti Marin Ljubičić promašuje loptu sam ispred vratara, a u sedmoj Mlakar iz očaja puca iskosa, ali nema golova i Istra uzima zaslužen bod.

Hajduk tako ima dvije utakmice bez pobjede i u derbi s Dinamom ulazi s pet bodova manje od Modrih i Osijeka, a četiri manje od Rijeke i sve je dalje od vrha. Istra je prekinula niz od dva poraza, upisala je 23. bod i ostala iza Šibenika.

FOTO: Srećko Niketić/PIXSELL

HT Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3668:22+4679
2Hajduk 3664:31+3372
3Osijek 3649:29+2069
4Rijeka 3671:51+2065
5Lokomotiva 3655:50+549
6Gorica 3643:50-745
7Slaven Belupo 3635:54-1936
8Šibenik 3646:75-2932
9Istra 1961 3642:67-2531
10Hrvatski dragovoljac 3631:75-4419

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!