SP 2022., kvalifikacije, skupina H, 2. kolo, 27.03.2021, 18:00 h, Rijeka, Rujevica
Suci: Kristo Tohver, Silver Koiv, Sten Klaasen (Estonija)
Hrvatska
Hrvatska
Mario Pašalić 40'
1:0(1:0) Cipar
Cipar

Pogodak Pašalića dovoljan za pobjedu Hrvatske nad Ciprom

Jan Šneler • subota, 27.03.2021.
Pogodak Pašalića dovoljan za pobjedu Hrvatske nad Ciprom
Foto: Pixsell

Iako opet nije odigrala neku bajnu utakmicu, Hrvatska je ipak uspjela prekinuti niz poraza i ostvariti prvu pobjedu u kvalifikacijama za SP 2022. Na Rujevici je s 1:0 pao Cipar pogotkom Marija Pašalića...

Hrvatska
Cipar
2
(do 46')
7
(do 66')
15
(do 66')
4
(do 77')
14
(do 57')
Pričuvni igrači
Trener
Zlatko Dalić
12
Demetris Demetriou
(do 39')
13
Ioannis Kousoulos
16
Constantinos Sotiriou
19
Konstantinos Laifis
(do 81')
2
Paris Psaltis
18
Kostakis Artymatas
(do 67')
8
Chambos Kyriakou
4
Nicholas Ioannou
21
Marinos Tzioni
(do 67')
9
Marios Ilia
(do 46')
23
Ioannis Pittas
Pričuvni igrači
22
Neofytos Michael
39'
10
Pieros Sotiriou
46'
20
Grigoris Kastanos
67'
15
Fotios Papoulis
67'
3
Stelios Andreou
81'
Trener
Nikolaos Kostenoglou

Minimalno što su trebali, hrvatski reprezentativci su napravili. Da nisu, da Hrvatska na Rujevici nije svladala Cipar, Zlatko Dalić bi završio svoj mandat na istom mjestu kao i njegov prethodnik Ante Čačić. Nakon poraza u Sloveniji, Hrvatska je u Rijeci minimalno slavila protiv Cipra i upisala prve bodove u kvalifikacijskoj skupini za odlazak na Svjetsko prvenstvu u Kataru.

Početak susreta bio je obećavajuć. Hrvatska je krenula prilično žustro, pritisnula je Cipar na njegovih tridesetak metara i gotovo imala potpuni posjed nad loptom. Usporedbe radi, početak susreta na Rujevici bio je brži, svrsishodniji i agresivniji nego u Ljubljani.

Ipak, Hrvatska nije stvorila neku izraženiju priliku. Imao je udarac glavom na samom startu Mario Pašalić, ali njegov pokušaj otišao je pored gola. Na sljedeću bolju šansu Vatreni su čekali do 23. minute.

Ante Budimir se othrvao pritisku, proslijedio Josipu Brekalu koji je lijepo proigrao Marcela Brozovića. Veznjak Intera odlično je tukao, ali lopta je otišla malo preko gola. Nešto kasnije Pašalić je ponovno bio u solidnoj poziciji, ali opet nije mogao najbolje zahvatiti loptu.

U 39. minuti ciparski izbornik bio je primoran mijenjati vratara te je u igru ušao rezervni golman Neofytos Michael. Na njegovu nesreću samo minutu kasnije primio je pogodak. Spretno je Hrvatska stigla do pogotka, lopta se odbijala u petercu i konačno došla do Pašalića koji ovoga puta nepogrešivo pogađa glavom za 1:0.

Kamen je pao s leđa hrvatskih igrača, ali šteta je da u drugom dijelu Vatreni nisu više prijetili i došli do tog drugog pogotka kojim bi zaključili priču. U nastavku susreta igra se definitivno primirila, a Hrvatska više nije igrala toliko dinamično kao na početku susreta.

U 62. minuti smo vidjeli nešto opasniji pokušaj gostiju, ali Dominik Livaković je bio na mjestu i bez problema otklonio opasnost. Minutu kasnije ponovno je Pašalić bio u dobroj prilici, ali nažalost nije uspio finiširati.

Hrvatska nije zabila drugi pogodak tako da je Cipar još uvijek bio u igri, a onda se niti Vatreni nisu mogli potpuno opustiti. U tim situacijama greške su skupocjene, a na sreću Hrvatske pogrešku Duje Ćalete-Cara Cipar nije uspio iskoristiti.

Dalić je izmjenama pokušao malo podići ritam igre, ušli su Mislav Oršić, Andrej Kramarić i Nikola Vlašić, kasnije je priliku dobio i Mateo Kovačić, ali opet Hrvatska nije uspjela stvoriti neku izraženu šansu, priliku kakvu smo čekali praktički cijeli susret.

Cipar nije uspio više zaprijetiti, Hrvatska je uspjela osigurati mirnu završnicu i susret je završio pobjedom Vatrenih. Nakon poraza od Slovenije, pozitivno je da je Hrvatska uspjela upisati pobjedu i tri boda. Nažalost, zbog mogućeg kasnije razračunavanja i ukupne gol razlike, bilo bi sigurno bolje da je Hrvatska slavila s više pogodaka razlike.

Priliku za to dobit će za tri dana kada na Rujevici gostuje Malta. Tu Dalić mora taktički razmišljati i iskoristiti slabijeg protivnika za povećanje golova na kontu. Na jesen kreće niz vrlo teških utakmica i tada prava na kiks neće biti.

FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

SP 2022., kvalifikacije, skupina H

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Rusija2:1Slovenija
Hrvatska1:0Cipar
Slovačka2:2Malta
1Hrvatska 1021:4+1723
2Rusija 1019:6+1322
3Slovačka 1017:10+714
4Slovenija 1013:12+114
5Cipar 104:21-175
6Malta 109:30-215

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!