Europska liga, nokaut faza, polufinale - uzvrati, 03.05.2018, 21:05 h
Salzburg
Salzburg 2:1 Marseille
Marseille

VIDEO: Rolando u 116. minuti donio Marseilleu finale Europske lige

Sportnet • četvrtak, 03.05.2018.
VIDEO: Rolando u 116. minuti donio Marseilleu finale Europske lige
Foto: EPA

Iako se Red Bull Salzburg vratio nakon poraza od Marseillea (2:0) u prvom susretu, u posljednjim minutama susreta, prije izvođenja kaznenog udarca, stoper gostiju Rolando donio je francuskom klubu prolazak dalje...

AUTOR: Jan Šneler

Sudeći po susretu iz Marseillea, otprilike smo znali kakvu utakmicu možemo očekivati u Salzburgu. Domaćin izrazito motiviran da nadoknadi zaostatak od dva pogotka i s druge strane, gostujući Marseille, s odličnim napadačkim mogućnostima željan barem pogotka kojim bi uvelike otežao posao Red Bull Salzburgu.

Prva prava prilika došla je već nakon 12 minuta igre kada je Munas Dabbur pucao, no vratar Marseillea bez većih problema otklonio opasnost. Nije Marseille bio nimalo podređen u tim uvodnim minutama te su vrlo aktivni bili Morgan Sanson i Florian Thauvin čiji pokušaji ipak nisu našli put do krajnjeg cilja.

Ipak, kako je vrijeme odmicalo, prilika je bilo sve manje a jednako tako i šansa za domaći sastav, da nadoknadi rezultatski minus, umanjivala se. Očito su toga bili svjesni i u Marseilleu jer je u nastavku susreta, gostujući sastav krenuo izrazito ofenzivno.

Nakon samo par minuta, dvije odlične prilike su imali gostujući igrači, no niti Lucas Ocampos niti Valere Germain nisu bili precizni. Jasno, klasično nogometno nepisano pravilo o promašivanju prilika i naplati istih, ponovno se potvrdilo. U 53. minuti Amadou Haidara prošao je gotovo cijelu gostujuću obranu i lukavim udarcem pospremio loptu u mrežu za vodstvo Red Bull Salzburga.

Uz pomoć publike, domaći su krenuli još jače u napad i bilo je jasno kako su sada gosti u ulozi onih koji moraju paziti. U 65. minuti, lopta je ubačena u šesnaesterac, odbila se do Xavera Schlagera koji upućuje udarac prema vratima Marseillea. Potpuno nepotrebno loptu ide skrenuti Bouna Sarr, dovoljno slabo da ju skrene u vlastitu mrežu i dovede u ekstazu cijeli stadion.

Od momčadi koja ima lijepu prednost, gosti su postali momčad koja je u velikom strahu. Domaći su krenuli još jače tražeći treći pogodak. U 72. minuti Hee-Chan Hwang je pucao, ali ponovno Yohann Pele brani. Niti minutu kasnije, Marseille je mogao riješiti sve dvojbe. Pucao je Thauvin, no lopta je odsjela na gredi.

Kao da je tih ludih nekoliko minuta nakon drugog gola Red Bull Salzburga natjeralo momčadi da ipak stanu na loptu i mirno čekaju produžetke. To se i dogodilo te smo ušli u novih pola sata igre u kojoj su obje momčadi imale pravo još na jednu zamjenu. Jedna od tih zamjena biti će upravo ključna.

Slično kao i u drugom dijelu, Marseille je krenuo ofenzivno u prvih 15 minuta produžetka. Andre-Frank Anguissa pucao je silovito, ali je lopta prošla pored vrata. Nešto malo kasnije probao je i Thauvin, ali niti ovog puta francuski veznjak nije bio precizan.

U 99. minuti treći pogodak domaćem sastavu mogao je donijeti hrvatski stoper Duje Ćaleta-Car no Pele je ponovno na svom mjestu. Izmjenjivali su se napadi obiju momčadi i nekako su se svi nadali kako će utakmica otići u izvođenje jedanaesteraca jer ne bi bilo "pošteno" da bilo koja od dvije sjajne momčadi ispadne u posljednjim minutama.

U 116. minuti Marseille je ipak odlučio riješiti prolazak u finale prije jedanaesteraca. Dmitri Payet je ubacio iz kornera, a Rolando, koji je ušao u 101. minuti, netipično za stopera, nogom pogađa donji desni kut gola Red Bull Salzburga. Iako je udarac bio precizan, nedostajalo je snage te sasvim sigurno ovaj pogodak ide na dušu domaćeg vratara.

Potpuno slomljeni nakon poraza, domaći igrači nisu niti pretjerano napadali u posljednjim minutama, znajući kako bi im samo čudo trebalo da postignu dva pogotka u manje od četiri minute. U 119. minuti drugi žuti karton dobio je i Haidara tako da je na kraju Red Bull Salzburg utakmicu završio s desetoricom.

Napomenimo na kraju kako je Ćaleta-Car odigrao dobru utakmicu, svih 120 minuta, a zbog prekršaja je u 94. minuti požutio. U 96. minuti u igru je ušao još jedan hrvatski branič, također za domaći sastav, Marin Pongračić.

Europska liga, polufinale:
Red Bull Salzburg - Marseille 2:1* (*nakon produžetaka)
1. utakmica: 0:2

Europska liga, nokaut faza

polufinale - uzvrati

Atlético Madrid1:0Arsenal
Salzburg2:1 *Marseille

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Sejlor04.05.2018. u 02:44
    NoVI!
    Sejlor