Košarka

Final four: Panathinaikos najveći favorit

Ivan Varat • utorak, 18.04.2000.

Solun će od 18. do 20. travnja biti središte europske košarke. Taj grad na sjeveru Grčke ugostit će četiri najbolje momčadi ovogodišnjeg izdanja Eurolige. Tako je i Euroliga došla do same završnice i 20. travnja saznat ćemo tko će naslijediti Žalgiris i popeti se na vrh Europe.

Kandidati, odnosno sudionici su izraelski Maccabi Elite Tel Aviv, španjolska Barcelona, turski Efes Pilsen i grčki Panathinaikos. Prošle godine na Final-Fouru predstavljali su nas Komazec i Mulaomerović, a ove godine u završnici od Hrvata se našao samo Damir Mualomerović kao član Efes Pilsena.

Trinaesti po redu Final-Four isfiltrirao nam je četiri najbolje momčadi na kraju sezone. Da je bilo malo više sreće i znanja danas bi ovdje pisali i o Ciboni kao sudioniku, no doseg do četvrine-finala također je veliki uspjeh "cibosa". Za početak prisjetimo se malo prošlog Final-Foura igranog u Munchenu. U prvom polufinalu sastala su se dva Bolognska kluba - Teamsystem i Kinder, te u drugom Žalgiris i Olympiakos. U talijanskom dvoboju Kinder je bio bolji od Mulaomerovićevog Teamsystema, dok je Žalgiris napravio iznenađenje izbacivši Komazecov Olyampiakos. U finalu Žalgiris je svojom brzom i atraktivnom igrom pobijedio Kinder, ali i zadivio košarkaške stručnjake, novinare, navijače. Jednostavno - proglašen je hitom Europe. MVP turnira postao je playmaker Žalgirisa, omaleni Tyous Edney.

Ove godine na Final-Fouru su sasvim nove četiri momčadi. Krenimo redom.

Barcelona

Barcelona je na završnicu došla preko Ulkera (osmina-finala) i Union Olimpije koju je izbacila u četvrtini-finala, te na završnicu ne dolazi kao prvi favorit, no vrlo su jaka momčad. Nemaju neku zvijezdu i vođu u momčadi već imaju 10 podjednakih igrača koji mogu odlučiti utakmicu i vrlo su dobro ukomponirani. Prvu petorku čine dva Amerikanca - branič Anthony Goldwire i odlično krilo Derrick Alston. Posljednjih tjedna vrlo dobro igra i Milan Gurović, dok su prvoj petorci još dva visoka igrača - Roberto Duenas (219 cm) i Grk Efthimios Rentzias (214 cm). Ova petorka ima prosjek od oko 209 cm tako da će imati i dominaciju u visini od svih momčadi u završnici. Amerikanci Goldwire sa prosjekom od 11.7 i Alston sa 11.6 poena po utakmici najbolji su strijelci momčadi u Euroligi.

Maccabi Tel Aviv

Maccabi Tel Aviv dosta je neočekivano, no ne i nezasluženo na završnici Eurolige i Izraelci se mogu svrstati za favorite iza Panathinaikosa. U završnicu su došli preko PAOK-a (osmina-finala), te PAF iz Bologne (četvrtfinale). Također kao i Barcelona nemaju momčad sastavljenu od zvijezda već imaju 10 podjednakih igrača.Iz momčadi jedno iskaču Amerikanac Nathaniel Huffman, možda i najbolji centar Europe, te play Arriel McDonald (13.7 poena) o kojem u mnogočemu ovisi igra Maccabia. U prvoj petorci su još branič Doron Sheffer, krilo Nadav Henefeld, te iskusni Dallas Comegys. Najbolji strijelac Izraelaca u Euroligi je Huffman sa 17.5 poena po utakmici. Maccabi bi vrlo lako mogao biti iznenađnje ove završnice kao i Žalgiris prošle sezone.

Efes Pilsen

Turci su jedna vrlo dobra i opasna momčad koja u jednoj utakmici može iznenaditi bilo koga, no velika mana im je što nemaju adekvatne zamjene za prvu petorku. U osmini-finala izbacili su ALBU Berlin, dok je zadnja prepreka prije "Final-Foura" bio ASVEL Villeurbanne. Naš Damir Mulaomerović (15.9 poena u prosjeku u Euroligi) vrlo je bitna karika momčadi, te sa opasnim Ibrahimom Kutluayom (15.7 poena) koji ako ima večer može postići i do 40 koševa, čini ubojiti šuterski dvojac Efesa. Hidayet Turkoglu i Huseyn Besok, dvojac iz Turske reprezentacije, te jugoslavenski centar Drobnjak zatvaraju turski "reket".

Panathinaikos

Panathinaikos je i prije početka ovogodišnje Eurolige označen jednim od glavnih favorita za osvajanje Eurolige, a dodatni motiv im je i taj što se prošle sezone nisu uspjeli domoći Final-Foura iako su bili klub sa navjevćim budžetom u Europi. Glavni igrači Panathinaikosa su Dejan Bodiroga jedan od najboljih krila Europe, prvi strijelac i asistent Panathinaikosa (17.4 poena u prosjeku u Euroligi, 3.5 asistencija), te centar Željko Rebrača, najbolji skakač PAO-a sa 5.5 skokova po utakmici i drugi strijelac (13.1 poena), vrlo neugodan igrač. Također tu je izraelac, New Yorkov izbor sa "drafta" Oded Kattache (10.4 poena u Euroligi), prvi play PAO-a, zatim krilo Johnny Rogers, te mladi i opasni Antonios Fotsis. Iz "prikrajka" vrebaju Alvertis, Burke, sve u svemu vrlo jaka momčad prepuna zvijezda koju će bti vrlo teško zaustaviti prema jurišanju na naslova prvaka Europe.

Polufinalne utakmice igraju se u utorak. U 17.30 sastaju se Barcelona i Maccabi Tel Aviv, dok u drugom polufinalu u 20.00 igraju Efes Pilsen i Panathinaikos. Finale je na rasporedu u četvrtak (20.4.) u 20.00, dok se za treće mjesto igra u 17.30. Sve utakmice igraju se u novoj "PAOK Sport Areni" - koja može primiti oko 8000 gledatelja, a obavijest da će HRT prenositi prvo polufinale, snimka drugog polufinalu je u srijedu, te finale u četvrtak.

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Košarka
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!