Nogomet

Veliki dvoboj u Manchesteru otvara osminu finala, Parižani gostuju u Njemačkoj

Branimir Korać • utorak, 18.02.2014.
Veliki dvoboj u Manchesteru otvara osminu finala, Parižani gostuju u Njemačkoj
Foto: EPA

Nakon zimske stanke vraća se Liga prvaka i to s nizom spektakularnih dvoboja osmine finala. Već prvi dan donosi veliki dvoboj između Manchester Cityja i Barcelone dok PSG putuje na gostovanje u Leverkusen gdje ga ne očekuje lagan posao. Oba susreta počinju u standardnom terminu od 20:45 sati...

Dvoboj koji je mogao biti i finale

Odmah nakon ždrijeba Lige prvaka susret Manchester Cityja i Barcelone je proglašen apsolutnom poslasticom osmine finala. Niti jedni nisu mogli biti zadovoljni ždrijebom jer su dobili upravo onog protivnika kojeg su svakako željeli izbjeći.

Bit će to dva neizvjesna dvoboja u kojem je teško nekome dati značajniju prednost. Iz Cityja status favorita guraju u ruke Barcelone tvrdeći kako Španjolci imaju više iskustva. Međutim, City nema u svojem sastavu neiskusne klince koji nisu igrali velike utakmice, dapače, zvjezdani roster je prepun igrača punih iskustva tako da je priča o tome svjesno prebacivanje pritiska na drugu stranu.

U Barceloni ponajviše strahuju zbog fizički dominantnijih igrača Manchester Cityja, vrlo opasnog napada Cityja i dominaciji u skoku. Barcelona je ove sezone imala problema u prekidima, primila je dosta golova nakon ubačaja u kazneni prostor i to je ono što Manchester može iskoristiti.

Glavna priča i ovog dvoboja bit će Leo Messi, nezaustavljivi Argentinac koji ipak na engleskom tlu dosad nije briljirao. U devet utakmica u Engleskoj, zabio je samo jedan pogodak, ali Manuel Pellegrini bez obzira na to karakterizira ga kao najveću opasnost. “Nikada nisam vidio da je Messi odigrao slabo. I kada odigra nešto skromnije, i dalje je to fantastična partija.“

Bit će to dvoboji najboljih napada u Europi, ali i obrana koje su znale pokazati nesigurnost. Barcelonina obrana je ove sezone u nekoliko utakmica izgledala prilično loše, posebno u dvoboju protiv Valencije koji može biti model Cityju, ali niti Cityjeva nije bila na najvišoj razini što je pokazao Chelsea u prvenstvenom dvoboju kada je usred Manchestera stvarao ogromne probleme domaćinu.

Minus za City bit će svakako neigranje Sergija Aguera zbog ozljede i to je briga manje za Barcelonu iako domaćin u Alvaru Negredu i Edinu Džeki ima jake napadačke adute. Međutim, Aguero je ipak klasa više. Samir Nasri se vratio u momčad nakon ozljede i on je u konkurenciji za nastup dok zbog suspenzije neće biti Jamesa Milnera.

S druge strane Barcelona ima upitnik oko nastupa Xavija Hernandeza, za vikend je igrao Neymar i to je još jedna dobra vijest za Gerarda Martina.

“Žao mi je što Aguero neće igrati jer želite gledati najbolje igrače svijeta, ali kao treneru to je problem manje za mene. Barcelona – Manchester City je lako moglo biti finale Lige prvaka i bilo bi svakako bolje da smo se sastali u kasnijoj fazi natjecanja. Pokušat ćemo imati loptu što više u nogama, ali pokušat će i City koji je po tome sličan nama s tim što možda ipak igra malo izravnije prema golu“, rekao je Martino.

Leverkusen protiv loše forme i bogatog PSG-a

Osmina finala i susreti protiv PSG-a ne dolaze u najboljem trenutku za Bayer Leverkusen. Nijemci nisu u briljantnoj formi, u posljednjih sedam utakmica u svim natjecanjima upisali su čak pet poraza, a sada ih očekuje vrlo težak i ambiciozan protivnik.

Parižane ne zanimaju problemi Bayera, oni u osminu finala ulaze s jasnim ciljem – proći dalje. Ambicije PSG-a nisu bile vezane uz prolazak u nokaut fazu, nakon prošlosezonske velike borbe i ispadanja od Barcelone, ove sezone žele napraviti korak dalje pa i ako je moguće, boriti se za naslov prvaka Europe.

Kada imate Zlatana Ibrahimovića, sve je moguće. Fantastični Šveđanin sposoban je samostalno riješiti svaki problem i s Cavanijem čini ubitačan tandem napadača. Međutim Cavani nije spreman, ima problema s ozljedom još od kraja prošlog mjeseca što je svakako hendikep za Parižane.

Bayer je dobar protivnik i ne smije se podcijeniti. Istina, u skupini je protiv elitnog protivnika, Manchester Uniteda, dva puta teško stradao, ali u Leverkusenu imaju kvalitetnu momčad koja se ne može pobijediti šetnjom.

Znaju to jako dobro i u Parizu i oprezno će pristupiti ovom susretu.

“Moramo biti vrlo oprezni u svakom prekidu jer je Bayer vrlo opasan u tim situacijama. Pokušat ćemo uzeti loptu u svoj posjed i tako dominirati utakmicom. Pretpostavljam da će se Leverkusen braniti i vrebati kontranapade ni tu moramo biti oprezni. Za nas je ovo ipak utakmica kao i svaka druga, isti pritisak jer i dalje svi očekuju našu pobjedu. Oni će se sigurno fokusirati na Zlatana Ibrahimovića, ali mi imamo puno igrača sposobnih zabiti“, smatra Laurent Blanc.

Sami Hyypiä također ističe opasnost koja dolazi od najbolje igrača Parižana.

“PSG ima na svakoj poziciji jednog ili dvojicu vrhunskih igrača i ne možemo se usredotočiti na samo jednog čovjeka. Ipak bit će važno neutralizirati Zlatana Ibrahimovića i spriječiti ga da uđe u poziciju za postizanje gola. On je svakako jedan od najboljih igrača danas i sposoban je iz najmanje šanse doći do pogotka. Možete ga cijelu utakmicu savršeno čuvati i onda u sekundi vam zabije pogodak.“

Parižani u ovaj susret ulaze kao favoriti i njihovo ispadanje predstavljalo bi iznenađenje. Ipak, Bayer nije bez šanse, Kiessling i društvo posjeduju kvalitetu i neće se predati samo tako.

Liga prvaka

osmina finala - prve utakmice

Manchester City0:2Barcelona
Bayer Leverkusen0:4PSG
Milan0:1Atlético Madrid
Arsenal0:2Bayern
Zenit2:4Borussia D.
Olympiakos2:0Manchester United
Galatasaray1:1Chelsea
Schalke 041:6Real Madrid

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.02.2014. u 22:55
    I jel su Cityjevi tenkovi pomeli Barcine dečkiće? Jel moj komentar još uvijek izgleda tako smiješno da se valjaš od smijeha? Ja smatram da nisi neki klinac koji od jučer prati nogomet i zato me začudilo ovakvo tvoje razmišljanje, ali očito si preveliki fan Premier lige da bi moga stvari gledati... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.02.2014. u 22:35
    Eto moćni popili ti tvoji englezi vansvemirski.a trebalo je bit i 3:0
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.02.2014. u 21:37
    Ima li neko link preko kojeg se moze gledati ova a druge LP tekme u live stream-u??
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.02.2014. u 19:41
    bit će golova
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik18.02.2014. u 19:12
    Trebalo bi biti dost golova.
    Obrisan korisnik