Automoto

WTCC: Jose Maria Lopez u svom debiju stigao do pobjede i oduševio Argentince

Igor Šestak • ponedjeljak, 05.08.2013.
WTCC: Jose Maria Lopez u svom debiju stigao do pobjede i oduševio Argentince

Na stazi Autodromo Termas de Rio Hondo u Argentini u nedjelju je održano osmo natjecanje Svjetskog prvenstva turističkih automobila. Održane su dvije utrke, a u prvoj od njih nije se dogodilo nikakvo iznenađenje. Nakon starta s prve startne pozicije slavio je Yvan Muller, uvjerljivo vodeći u ukupnom poretku. Zato se u drugoj utrci dogodila prava senzacija. Pobjedu je odnio domaći predstavnik Jose Maria Lopez i postao prvi vozač u WTCC povijesti koji je na svom prvom natjecanju stigao do pobjede.

Nakon što je u subotnjim kvalifikacijama osvojio peti uzastopni pole position Yvan Muller je u prvoj utrci bez većih poteškoća stigao do pobjede. Svoje šeste ove sezone. U svom Chevroletu vodio je od starta do cilja i na kraju slavio s pet sekundi prednosti ispred prvog pratitelja.

U toj se ulozi ovoga puta našao raspoloženi Pepe Oriola. Španjolac koji je nedavno prešao iz SEAT-a u Chevrolet startao je s pete pozicije pa odličnom vožnjom dogurao do drugog mjesta. Mullerov momčadski kolega, Tom Chilton, ovoga je puta bio treći i osigurao Chevroletu sva tri mjesta na pobjedničkom postolju.

Gabrieleu Tarquiniju u Hondi pripalo je četvrto mjesto, dok je peto pomalo senzacionalno zauzeo Jose Maria Lopez. Domaći predstavnik u BMW-u je odradio svoj debi u Svjetskom prvenstvu turističkih automobila i odličnim nastupom oduševio svoje navijače, no to je bila tek najava onoga što je napravio dva sata kasnije.

Šesto mjesto u prvoj utrci zauzeo je Michel Nykjaer, drugoplasirani u ukupnom poretku, dok je sedmi bio Norbert Michelisz. Mađar je u početnoj fazi utrke držao drugo mjesto, no nije ga uspio zadržati. Valja još istaknuti kako su bodove osvojili i Rob Huff i Thiago Monteiro, iako su u utrku krenuli iz posljednjeg startnog reda.

Nikad u povijesti WTCC-a neki vozač nije uspio pobijediti na svom debiju, sve do nedjelje. Nakon odličnog nastupa u prvoj, Jose Maria Lopez u drugoj je utrci bio još bolji i stigao do pobjede. Budući da se u drugoj utrci startni poredak prve desetorice okreće, Lopez je u utrku krenuo s prvog mjesta i dominantnom vožnjom stigao do briljantne pobjede.

Drugo mjesto pripalo je Tarquiniju, dok je Oriola odradio još jedan dobar nastup i osvojio treće mjesto. Nykjaer je ovoga puta bio četvrti, dok je peto i šesto mjesto pripalo Hondinim vozačima Micheliszu i Monteiru.

Yvan Muller se odlično probijao prema vrhu, a možda bi upisao još jednu pobjedu da nije imao incident u petom krugu. U borbi s Monteirom došlo je do kontakta i Portugalac se okrenuo na stazi, dok su suci utrke Mulleru odredili kaznu prolaska kroz boks.

Vodeći u ukupnom poretku utrku je završio na 13. poziciji, a iako nije osvojio bodove njegova je prednost u Prvenstvu i više nego sigurna. Na kontu ima 312 bodova, dok drugoplasirani Nykjaer ima 180. Dobrim nastupima u Argentini na treće se mjesto probio Tarquini, a za Dancem zaostaje 14 bodova. Iduće utrke na rasporedu su 8. rujna na stazi Sonoma u Sjedinjenim Američkim Državama.

WTCC, Termas de Rio Hondo, rezultati prve utrke:
1. Yvan Muller (FRA/Chevrolet) 22:56,896
2. Pepe Oriola (ŠPA/Chevrolet) +4,924
3. Tom Chilton (VBR/Chevrolet) +7,813
4. Gabriele Tarquini (ITA/Honda) +7,989
5. Jose Maria Lopez (ARG/BMW) +8,846
6. Michel Nykjaer (DAN/Chevrolet) +10,214
7. Norbert Michelisz (MAĐ/Honda) +12,833
8. Rob Huff (VBR/SEAT) +13,960
9. James Nash (VBR/Chevrolet) +14,636
10. Thiago Monteiro (POR/Honda) +14,870

WTCC, Termas de Rio Hondo, rezultati druge utrke:
1. Jose Maria Lopez (ARG/BMW) 20:28,525
2. Gabriele Tarquini (ITA/Honda) +3,619
3. Pepe Oriola (ŠPA/Chevrolet) +3,989
4. Michel Nykjaer (DAN/Chevrolet) +4,945
5. Norbert Michelisz (MAĐ/Honda) +7,135
6. Thiago Monteiro (POR/Honda) +7,517
7. James Nash (VBR/Chevrolet) +13,866
8. Hugo Valente (FRA/SEAT) +16,422
9. Tom Coronel (NIZ/BMW) +16,767
10. Stefano D'Aste (ITA/BMW) +18,320

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoWTCC
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!