1. Hrvatska nogometna liga, 9. kolo, 22.09.2012, 19:00 h, Rijeka, Stadion na Kantridi, gledatelja: 8.500
Suci: Zlatko Šimčić (Koprivnica), Borut Križarić (Čakovec), Tomislav Hudika (Varaždin)
Rijeka
Rijeka
Danijel Cesarec 15'
Ivor Weitzer 53'
Damir Kreilach 83' (11m)
3:0(1:0) Dinamo
Dinamo

Video: Rijeka u derbiju srušila Dinamo, Modri s tri pogotka u mreži napustili Kantridu

S Kantride:Ivan Dorian Molnar • subota, 22.09.2012.
Video: Rijeka u derbiju srušila Dinamo, Modri s tri pogotka u mreži napustili Kantridu
Foto: FaH

Derbi devetog kola MaxTV Prve lige odigrali su Rijeka i Dinamo na Kantridi, u kojem su sva tri boda odnijeli domaći nogometaši. Sjajnom igrom Riječani su svladali aktualne prvake pogocima Cesareca, Weitzera i Kreilacha, koji je konačnih 3:0 postavio osam minuta prije kraja s bijele točke.

Nešto više od 9.000 gledatelja došlo je vidjeti veliki derbi na Kantridi, susret Rijeke i Dinama u sklopu devetog kola MaxTV Prve lige. Dugo očekivani susret ovih dviju momčadi bila je neprestana tema razgovora posljednjih dana u gradu na Rječini, nakon dvije uzastopne pobjede dobro raspoloženje vladalo je u Rijeci, dok je Dinamo stigao na Kantridu poslije dva susreta u kojima nisu postigli pogodak.

Elvis Scoria otvorio je susret svojom formacijom 3-5-2, a u sastav se vratio Goran Mujanović, zamijenivši Antoninija Čulinu na desnoj strani. Trojac u sredini činili su mladi Riječani Kreilach, Weitzer i Močinić, koji je nadomjestio kartoniranog Josipa Brezoveca.

S druge strane, Ante Čačić, ponovno je od prve minute postavio Brozovića i Carrasca u vezni red, a napad su predvodili Čop i Beqiraj. Zagrepčanima su u ovom dvoboju zbog ozljede nedostajali Ivan Tomečak te Josip Šimunić.

Već u prvoj minuti igra je nakratko prekinuta, Beqiraj je zaradio jedan neugodan udarac u lice nakon duela s Kneževićem, ali gostujući napadač je vrlo brzo nastavio susret. Nakon jednog perioda u kojem je Dinamo imao veći posjed lopte, Rijeka je zaprijetila. U 10. minuti Leon Benko primio je loptu koju je prema natrag odbio Vrsaljko, riječki napadač imao je samog Weitzera desno, ali odlučio se na udarac prema Kelavi, koji je prošao daleko od lijeve vratnice Dinamovog vratara.

Dinamo je dominirao sredinom terena, pokušavali su gosti ubačajima Čopa i Vrsaljka, ali sve je otklonila riječka obrana. Rijeka se uspjela osloboditi pritiska u 14. minuti, Mujanović je ukrao jednu loptu, a Ivan Močinić ubacio u sredinu, gdje je u korner izbacuju Dinamovi igrači.

Nakon kornera lopta je izbačena izvan kaznenog prostora, no onda ju prihvaća Ivor Weitzer, uspijeva ubaciti pokraj Domagoja Vide , prvi pokušaj glavom Benka zaustavlja Ivan Kelava, ali na odbijenu loptu natrčava Danijel Cesarec i pogađa za vodstvo Rijeke, 1:0. Igrala se 16. minuta, a cijela Kantrida eruptirala je od veselja.

Dinamo je nakon primljenog pogotka odmah zaprijetio, skoro i izjednačio nakon svojeg trećeg kornera u 22. minuti, lopta je stigla do Fatosa Beqiraja, koji ne toliko jakim udarcem pogađa vratnicu Lisjakovog gola. Samo minutu kasnije vrlo dobar udarac uputio je Marcelo Brozović, koji s vrha šesnaesterca ipak gađa malo neprecizno, tik uz desnu stativu. U 29. minuti priliku iz slobodnog udarca imao je i Sammir, ali pucao je točno u Roberta Lisjaka, koji lako hvata loptu.

U 35. minuti zaoštrilo se na terenu, ostao je ležati Damir Kreilach, nastala je gužva i naguravanje između Sammira i Neretljaka, a najdeblji kraj iz rasprave izvukli su kapetan Dinama, Ivan Kelava i Neretljak, zaradivši žute kartone. Tri minute kasnije iz daljine pokušava Brozović, mladi veznjak već je zabio na Kantridi ove sezone s Lokomotivom, ali ovoga puta bio je neprecizan.

Slika 1 od 1.
Foto: FaH

Rijekina obrana bila je vrlo dobro postavljena i uspješno odolijevala naletima gostiju, a pred sam kraj prvog dijela sjajnu priliku za Scorijinu momčad propustio je Goran Mujanović. Domaći veznjak izbio je sam ispred Kelave, ali vratar Dinama zaustavio je njegov udarac. Mujanović je uspio vratiti loptu na 10-ak metara od gola, gdje ju loše zahvaća Leon Benko, a sudac nakon toga šalje igrače na odmor.

Tek što je krenulo drugo poluvrijeme, velika prilika za Dinamo. Fatos Beqiraj ostao je sam na desnoj strani i po drugi put uzdrmao vratnicu Lisjakovih vratiju. Dinamo je nastavio pritiskati i kontrolirati igru u sredini terena, a Rijeka je svoju priliku tražila iz kontranapada.

Ponovno je Rijeka nakon jednog manjeg pritiska gostiju iskoristila svoju priliku. Goran Mujanović ubacio je s desne strane, nisu u skoku dobro reagirali Vida i Tonel, a na loptu je natrčao Ivor Weitzer i matirao Kelavu za 2:0 u 54. minuti susreta. Bio je to treći ovosezonski pogodak za Weitzera, koji je ove sezone na Kantridu stigao iz redova Pomorca.

Nakon drugog pogotka Rijeka se povukla u svoju polovicu, a Dinamo je bio taj koji je vodio igru. Sammir je u 60. minuti dobro prošao po lijevoj strani i pokušao u kaznenom prostoru pronaći Čopa, ali ispred napadača Modrih u posljednji čas ispriječio se Niko Datković i izbacio loptu.

Ante Čačić napravio je prvu izmjenu nakon sat vremena igre, na teren je istrčao Mateo Kovačić umjesto Tonela, a nekoliko minuta kasnije i Scoria je uveo osvježenje u momčad, poslavši Čulinu u igru umjesto Benka.

Rijeka se dobro branila, prilike za goste propuštali su Ademi i Beqiraj, koji se nisu uspjeli snaći u kaznenom prostoru domaćih. Domaću obranu je ulaskom u 74. minuti pojačao Luka Marić, koji je na teren istrčao umjesto Kristijana Čavala. Čačić je iskoristio svoju posljednju izmjenu 15 minuta prije kraja, poslavši u igru Ivana Peku umjesto Ademija.

Dinamo nije imao rješenja za čvrstu riječku obranu, pokušao je udarcem iz daljine Sammir u 79. minuti, ali bez uspjeha. Samo dvije minute kasnije, Rijeka je dobila priliku za potvrdu pobjede. Vrsaljko je u kaznenom prostoru srušio Čulinu, a sudac je pokazao na bijelu točku.

Siguran realizator za 3:0 iz kaznenog udarca u 83. minuti bio je Damir Kreilach, donijevši veliko slavlje na prepunoj Kantridi. Nakon trećeg pogotka Elvis Scoria iskoristio je svoju posljednju izmjenu i poslao u igru Vranješa umjesto Močinića.

Tri minute kasnije pokušao je za Dinamo Vrsaljko nakon ubačaja Kovačića, ali nije bilo uspjeha. Zagrepčani nisu uspjeli probiti domaću obranu, a na kraju je priliku imao i Duje Čop, ali njegov udarac u posljednjoj minuti obranio je Robert Lisjak.

Završilo je 3:0, bio je to treći uzastopni poraz Dinama, koji ponovno nije uspio postići pogodak. Rijeka je dobila krila nakon svoje treće pobjede u nizu, a nogometaši s Kantride u sljedećem kolu gostuju u Vinkovcima, dok Modre čeka još jedan veliki derbi, sraz s Hajdukom na Maksimiru.

MAXtv Prva liga

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Dinamo 3368:20+4877
2Lokomotiva 3354:38+1657
3Rijeka 3346:42+453
4Hajduk 3345:31+1452
5Split 3349:37+1252
6Istra 1961 3335:32+344
7Osijek 3325:33-839
8Slaven Belupo 3335:50-1539
9Zadar 3339:61-2236
10Inter-Zaprešić 3336:41-535
11Cibalia 3329:44-1532
12Zagreb 3328:60-3227

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.09.2012. u 13:21
    Dinamo je upao u krizu tj. napadači dinama. Samo me strah da se ne vrate protiv Hajduka.Realno dinamo ima bolje igrače od Hajduka, ali pitanje je samo motivacije jer nekada je dovoljnobilo kazati derbi i svi bi letili terenom, a sada to je sve samo ne praznik nogometa.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.09.2012. u 13:21
    Očito je i Mamić shvatio da nema ništa od +30. Ovako možda bude zanimljivije, publika bude dolazila i opet sve živne, a na kraju se uvijek može riješiti prvenstvo kao što je to Rijeci već oduzeto.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.09.2012. u 13:16
    Ovo je bila pobjeda trenera nad trenerom. Scoria se pokazao mudrijim.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.09.2012. u 12:50
    ajde neka bas mi je drago
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.09.2012. u 11:32
    Jedini krivac u Hajduku je uprava jer prodaju mlade igrače koji valjaju,a dovode smiješna pojačanja, jedini koji valja u Hajduku je Caktaš
    Obrisan korisnik