OI 2012 - Završnica (M), za 3. mjesto, 12.08.2012, 12:00 h
Mađarska
Mađarska 26:33 Hrvatska
Hrvatska

Kauboji preboljeli Francuze i protiv Mađara osvojili olimpijsko odličje

Ivana Strahija • nedjelja, 12.08.2012.
Kauboji preboljeli Francuze i protiv Mađara osvojili olimpijsko odličje
Foto: FaH

Iako je nakon petka i polufinala, poraza od Francuske, Hrvatima bilo sigurno teško dignuti glave i boriti se za broncu, susret protiv Mađara prošao je u najboljem redu te su Kauboji osvojili treće mjesto olimpijskog turnira, dodavši ga k dva zlata iz Atlante i Atene.

Nije se ponovio Peking, pa hrvatski navijači mogu slaviti broncu oko vrata rukometaša. 2008. su Hrvati također poraženi u polufinalu od Francuza, a u utakmici za broncu nisu uspjeli preboljeti taj kiks te su poklekli protiv Španjolske. Ovog je puta, na sreću, s druge strane stajala Mađarska, koja nije mogla parirati Kaubojima.

Mađari, koji kvalitetom realno nisu u rangu s Hrvatima, dodatno su bili hendikepirani neigranjem svog prvog srednjeg vanjskog, 28-godišnjeg Gabora Csaszara, ipak su u početku susreta bili nešto bolji i vodili do 4:4, zahvaljujući i vratnici Čupića te izgubljenoj lopti Duvnjaka.

No, čim je Nagy dobio isključenje, Hrvatska je okrenula rezultat u svoju korist, a po ulasku Balića i konačnom pokretanju s nule broja obrana Alilovića, prednost se povećava, a na odmor se ide s 19:14. U drugom poluvremenu sjajno na početku, Kopljar u 35. pogađa za +7 (22:15), a čak ni istovremeno isključenje Gojuna i Vorija nije Mađarima olakšalo baš ništa.

Mocsai pronalazi način na zaustavljanje hrvatskih akcija, obranu postavlja u 4-2, s čime se Hrvati muče, a Mađari smanjuju na 20:23. Ipak, pravog straha nije bilo, Hrvatska je iskoristila svoju brzinu, ali i nespretnost Mađara u napadu, te privela susret kraju s 33:26.

U prvom poluvremenu Mađari kreću bolje, nakon što je Čupić zatresao okvir gola Harsanyi pogađa za 1:0. Uzvraća Lacković najavivši da će utakmicu odigrati na visokoj razini (ukupno 7/7), no Duvnjak gubi loptu, pa Nagy opet vodi Mađare u prednost.

Igra se gol za gol do 4:4, koje postavlja Čupić pokazavši da je vratnica bila tek slučajnost, a potom je isključen Nagy, što olakšava Hrvatskoj put do prvog vodstva u devetoj minuti. Minimalna prednost Hrvatske nastavlja se u idućih pet minuta, a potom se poklapa ponovno isključenje Nagya i ulazak Balića, koji odmah krade Mađarima loptu, no Štrlek ne uspijeva u kontranapadu pogoditi za +2.

Što nije uspjelo njemu, uspjelo je Lackoviću (8:6), a kad je u 20. minuti i Alilović upisao prvu obranu pa odmah potom i drugu (Lekai i Nagy), Čupiću je bio otvoren put za +3. Kratka dekoncentracija u obrani vraća Mađare u igru, u međuvremenu je i Kopljar izgubio loptu, pa na 10:11 Goluža mora zatražiti minutu predaha.

Urodilo je to plodom i Hrvatska se brzo, golovima Štrleka i Čupića, vraća na +3, a uz još jednu Alilovićevu obranu Duvnjak pogađa i za četiri gola prednosti. Na Mocsaiju je red da zatraži odmor, ali to ne mijenja ništa na parketu te Hrvatska na odmor ide s +5 (14:19).

U nastavku utakmice tri se minute trebalo čekati na prvi gol, jer je loptu izgubio Nagy, pa Duvnjak. pa je proradio hrvatski blok obranivši šuteve Puticsa i Nagya, no tad je konačno rezultat ponovno pokrenuo Lacković golom za 14:20. Par minuta kasnije, nakon još jedne obrane Alilovića, konačno je pogodak postigao i Kopljar, za do tada najvećih +7 (15:22).

Tu razliku Hrvatska održava unatoč isključenjima Gojuna i Vorija, Duvnjak zna pogoditi i s dva igrača manje na svojoj strani, no povratak Fazekasa na mađarski gol, kao i dobra igra u obrani Mađara, omogućuje seriju od četiri pogotka protivnika, koji se približavaju na 20:23 u 43. minuti.

Nije međutim trebalo strahovati, jer su momci Slavka Goluže bili željni osvajanja medalje, pa se vrlo brzo rezultat diže, a u 46. Buntić pogađa za 21:26. U nastavku susreta bez ikakvih problema po Kauboje, koji samo dižu razliku. Našli su vremena Hrvati i za atraktivne zgoditke, lijep je bio cepelin Čupića i Lackovića za 24:32 u 56. minuti, a Mađarima ostaje pomiriti se sa sudbinom.

Hrvatska je tako odnijela svoje treće olimpijsko odličje, ali ukupno 11. medalju s velikih susreta. To je ujedno i treća bronca, a Kauboji još imaju tri zlata i pet srebra.

Mađarska – Hrvatska 26:33 (14:19)

Olimpijski rukometni turnir, utakmica za broncu
Suci: Horacek, Novotny (Češka)

Mađarska: Ilyes, Csaszar, Mocsai, Ivancsik 2, Harsanyi 7, Putics 5, Fazekas (7 obrana), Mikler (1 obrana), Laluska, Nagy 6, Vadkerti 1, Zubai 3, Schuch, Lekai 2
Izbornik: Lajos Mocsai

Hrvatska: Losert, Balić, Duvnjak 6, Lacković 7, Kopljar 3, Vori 2, Gojun, Horvat, Vuković 1, Bičanić, Buntić 1, Alilović (13 obrana), Štrlek 5, Čupić 8
Izbornik: Slavko Goluža

SEDMERCI: Mađarska 2/2, Hrvatska 1/1
ISKLJUČENJA: Mađarska 8 minuta, Hrvatska 6 minuta

OI 2012 - Završnica (M)

za 3. mjesto

Mađarska26:33Hrvatska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • interreg15.08.2012. u 16:01
    Mi nemamo dovoljno kvalitetnih sportova pa kad netko "podbaci" onda nema ko ispravit. Ocekivali smo zlato od rukometasa i vaterpolista a nigdje nekoga ko bi uskocio ako njima to ne uspije. Kad uzmes u koliko sportova smo bili prisutni i sa koliko sportasa onda stvarno ne smijemo biti nezadovoljni... [više na forumu]
    interreg
  • Obrisan korisnik12.08.2012. u 23:14
    bravo dečki....bit će još mnogo medalja,ako vam je ona utakmica s Fra škola moglo bi bit mnogo zlata
    Obrisan korisnik
  • matbaric12.08.2012. u 18:24
    bravo kolega, tako je, o tome sam bas pisao neki dan, ne mozes biti kukavica u sportu i pogotovo ne u vrhunskom, kakva glava dolje, moramo nauciti iz ovoga nesto ups sorry morali smo nesto nauciti jer smo isto ISTO fucking isto odigrali protiv Srba na EP, ajde decki molim Vas, moraju igrati igraci... [više na forumu]
    matbaric
  • Obrisan korisnik12.08.2012. u 15:45
    Ono što bi nas moglo veseliti je činjenica da imamo relativno mladu momčad, dok su Francuzi bili uvjerljivo najstariji na turniru. Mislim da smo mi na vrijeme krenuli sa 'školovanjem' Duvnjaka i da će nam se to isplatiti u budućnosti... Istom, čitam po novinama kritike na račun... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.08.2012. u 15:38
    Ne vidim zasto je to bitno,uglavnom ne vjerujem u poštenost mnogih domaćinskih pobjeda na mnogim prvenstvima. Tako sam i u Srbiji odlucio ne gledati polufinale jer sam svim svojim prijateljima rekao da je to vec izgubljena utakmica. Ovdje zastupljam misljenje da se ne znamo prilagoditi na... [više na forumu]
    Obrisan korisnik