EP 2012., Skupina C, 3. kolo, 18.06.2012, 20:45 h, Gdansk, Arena Gdansk
Suci: Wolfgang Stark (Njemačka), Jan-Hendrik Salver (Njemačka), Mike Pickel (Njemačka)
Hrvatska
Hrvatska
0:1(0:0) Španjolska
Jesus Navas 88'
Španjolska

Hrvatska nije uspjela zabiti Španjolskoj i ostaje pred vratima četvrtfinala

Iz Gdanska:Bernard Jurišić • ponedjeljak, 18.06.2012.
Hrvatska nije uspjela zabiti Španjolskoj i ostaje pred vratima četvrtfinala
Foto: Davor Sajko

Hrvatska nogometna reprezentacija nije se uspjela plasirati u četvrtfinale Europskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini. U utakmici u kojoj nam je trebao pogodak, prigodu utakmice propustio je Ivan Rakitić kod rezultata 0:0, a Španjolci su kasnim pogotkom Navasa stigli do pobjede...

Španjolska
Hrvatska
Španjolska
21
(do 66')
Pričuvni igrači
Trener
Slaven Bilić
1
Iker Casillas
3
Gerard Pique
15
Sergio Ramos
17
Alvaro Arbeloa
18
Jordi Alba
16
Sergio Busquets
8
Xavi Hernandez
(do 89')
14
Xabi Alonso
6
Andres Iniesta
21
David Silva
(do 73')
9
Fernando Torres
(do 61')
Pričuvni igrači
22
Jesus Navas
61'
10
Cesc Fabregas
73'
11
Alvaro Negredo
89'
Trener
Vicente del Bosque

Iznenadio je Slaven Bilić postavom za Španjolce. Umjesto Perišića i Jelavića od prve je minute na teren poslao Vidu i Pranjića, posloživši prilično defanzivnu postavu za boj s europskim i svjetskim prvacima.

I što se tog dijela igre tiče, Hrvatska je u prvih 45 minuta izgledala sasvim dobro. Španjolcima je odmah u startu prepuštena lopta na sredini terena, a svi prilazi našim vratima bivali su čvrsto zaključani. Prvi put Španjolci su uspjeli "podvaliti" loptu iza naših leđa u 12. minuti, no Iniestin prizemni udarac Pletikosa je lako zaustavio.

Igrač utakmice

Iker Casillas slobodno bi se mogao proglasiti igračem utakmice zbog obrane u 59. minuti, no prvo ime susreta ipak je bio Andres Iniesta. Veznjak Barcelone držao je sve konce španjolskog veznog reda u svojim nogama, a u 88. minuti izbjegao je zaleđe, prihvatio loptu i asistirao Navasu za pobjednički pogodak.

Torres je u 23. minuti prošao po lijevoj strani hrvatske obrane i pucao u bliži kut, Pletikosa je bio na pravom mjestu, kao i minutu kasnije na dalekometni pokušaj Ramosa.

Dobra i brojna hrvatska defanziva za posljedicu je imala malo napadačkih pokušaja Hrvatske i često "druženje" Marija Mandžukića s petoricom Španjolaca. Prvi put je Hrvatska na gol zapucala u 25. minuti, no Pranjićev je udarac Casillas lako ukrotio. Minutu poslije Mandžukić puca preko gola s desetak metara, a u narednom napadu Ramos ga je zakačio po nozi u svom kaznenom prostoru, no umjesto kaznenog udarca za Hrvatsku njemački sudac dodijelio je Ćorluki žuti karton zbog prosvjeda.

Mandžukiću se nekoliko minuta pružala pomoć van terena, što je Silva iskoristio za dvije prijetnje našem vrataru. Pasivna igra Hrvatske kao da je "umirila" i tribine, oko 5.000 hrvatskih navijača tek se povremeno javljalo glasovima i dlanovima pomoći hrvatskom putu prema četvrtfinalu.

S obzirom da je Italija u 35. minuti povela u Poznanu protiv Irske, Hrvatska je u drugom poluvremenu morala krenuti po pogodak. Ipak, Bilić je i u drugi dio krenuo s istom momčadi i istom taktičkom postavkom.

Ključni događaj

Hrvatska je "meč-loptu" imala u 59. minuti utakmice. Luka Modrić odličnom je loptom pronašao Ivana Rakitića na drugoj vratnici, koji se ušuljao iza leđa španjolske obrane i glavom skrenuo loptu prema mreži. Nažalost, Iker Casillas još je jednom pokazao da je jedan od najboljih vratara na svijetu i sjajnom reakcijom spriječio hrvatsko vodstvo koje bi utakmicu odvelo potpuno drugačijim smjerom.

I do 59. minute utakmica je potpuno nalikovala prvom poluvremenu. Španjolska je imala loptu, Hrvatska je stajala iza i čekala. I šansu dotadašnjeg dijela utakmice dočekala u 59. minuti. Modrić je prošao po desnoj strani, sjajno ubacio "vanjskom" za potpuno usamljenog Rakitića na drugoj vratnici. Skočili su svi hrvatski navijači na stadionu, no Rakitićev udarac glavom s pet metara Casillas je zaustavio na gol-liniji.

Bilić se za prve promjene odlučio u 66. minuti, ostavivši na terenu jedanaestoricu koja je počela utakmice protiv Irske i Italije. Nije se više imalo što čekati, Hrvatskoj je trebao gol - čak i pod cijenu da ga se primi.

Već tri minute kasnije zaprijetili su i Jelavić i Perišić, a Perišić je oštrim volejem u 79. minuti prisilio Casillasa na još jednu odličnu obranu. Španjolci su uzvratili munjevitom kontrom četiri na dva, bio je u dobroj poziciji Fabregas na ulazu u kazneni prostor, no Srna je uspio u posljednji tren uklizati i spriječiti španjolsko vodstvo.

Živnula je Hrvatska prema naprijed, ali ostajalo je i Španjolcima puno više prostora u našem veznom redu. Iniesta i Navas pucali su u bliži kut naših vrata, ali Pletikosa je bio na visini zadatka. Ćorluka je bio u skoku na dva metra nakon kornera u 86. minuti, no uspio ga je Busquets izgurati iz pozicije za šut.

Nismo izdržali čiste mreže do kraja. Xavi je odličnom loptom pronašao Iniestu koji je izbjegao zaleđe, krenuo skupa s Navasom sam prema Pletikosi i zadovoljstvo pogotka prepustio napadaču Seville. Španjolska je svoj prolazak dalje dako potvrdila, Hrvaskoj je i dalje trebao samo jedan pogodak.

Nismo ga uspjeli ugurati, Španjolska je sačuvala pobjedu i sa sobom u četvrtfinale povela i Italiju. Hrvatska je u Gdansku završila svoj put na Europskom prvenstvu 2012., a Slaven Bilić svoj izbornički mandat.

EP 2012. - Skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Hrvatska0:1Španjolska
Italija2:0Irska
1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Skarambež21.06.2012. u 16:13
    Tek sad vidim. Pa Španjolska nije dobila ni jedan žuti karton??!!!! A mi šest! Ma zamisli, sve sami cvitići i ružice protiv nas. Na nas možeš i đonom u šesnaestercu kad si zadnji prima vrataru, nima ni jedanaesterca ni kartona.
    Skarambež
  • Skarambež21.06.2012. u 16:11
    "pronašao Iniestu koji je izbjegao zaleđe" Čini mi se vidit što bi to netko rekao da su Hajdukovi igrači iz takveg položaja zabili pogodak madridskom Realu.
    Skarambež
  • pikepiletina19.06.2012. u 13:38
    evo konačno i videa na youtube-u: http://www.youtube.com/watch?v=kMLlegPIIZ0&feature=player_embedded
    pikepiletina
  • Obrisan korisnik19.06.2012. u 11:35
    Vijesti ... HRT2 ... upravo sada. "Većina stranih medija se slaže da je Hrvatska zakinuta za dva jedanaesterca i gol koji je Španjolska postigla iz zaleđa". Sad očekujem oštru reakciju Matea Beusana.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.06.2012. u 11:34
    Naravno da Spanjolci nisu dobili ni jedan zuti kad se znalo da ce proci pa sudac ne zeli da netko ne igra cetvrtfinale
    Obrisan korisnik