EP 2012., Skupina C, 1. kolo, 10.06.2012, 20:45 h, Poznan, stadion Miejski, gledatelja: 40.000
Suci: Björn Kuipers, Sander Van Roekel, Erwin Zeinstra (svi Nizozemska)
Hrvatska
Hrvatska
Mario Mandžukić 3', 48'
Nikica Jelavić 43'
3:1(2:1) Irska
Sean St. Ledger 19'
Irska

Hrvatska odličnom partijom i pobjedom protiv Irske otvorila Europsko prvenstvo!

Iz Poznana:Bernard Jurišić • nedjelja, 10.06.2012.
Hrvatska odličnom partijom i pobjedom protiv Irske otvorila Europsko prvenstvo!
Foto: Kristijan Komarica

Hrvatska nogometna reprezentacija pobjedom protiv Irske otvorila je Europsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini! S dva pogotka sjajnog Marija Mandžukića i jednim Nikice Jelavića Hrvatska je zasjela na čelo ljestvice u skupini C i s tri boda kreće u bitku s Talijanima i Španjolcima...

Hrvatska
Irska
7
(do 90'+2')
20
(do 89')
9
(do 72')
Pričuvni igrači
Trener
Slaven Bilić
1
Shay Given
2
Sean St. Ledger
3
Stephen Ward
4
John O'Shea
5
Richard Dunne
6
Glenn Whelan
7
Aiden McGeady
(do 54')
8
Keith Andrews
9
Kevin Doyle
(do 54')
10
Robbie Keane
(do 74')
11
Damien Duff
Pričuvni igrači
20
Simon Cox
54'
14
Jon Walters
54'
19
Shane Long
74'
Trener
Giovanni Trapattoni

Hrvatska je bitku protiv Irske u Poznanu otvorila na najbolji mogući način. Već u trećoj minuti Srna je ubacio s desne strane, a Mario Mandžukić glavom s desetak metara poslao loptu u desni kut irskog vratara Shaya Givena za 1:0.

Bilo je to otvaranje kao iz snova, gotovo istovjetno onome prije četiri godine kad je već u četvrtoj minuti utakmice protiv Austrije Hrvatska povela. Ircima smo odmah na otvaranju susreta "srezali krila" i natjerali ih da umjesto o granitnoj obrani razmišljaju u tome kako zabiti. Nekoliko minuta nakon vodstva, Hrvatska je Ircima "sakrila" loptu, uz pjesmu oko 7.000 hrvatskih navijača na Miejski stadionu.

Igrač utakmice

Mario Mandžukić s dva je trzaja glavom obilježio današnju utakmicu i Hrvatskoj donio vrlo važne bodove na otvaranju susreta. Mandžine vrijednosti svi već znamo, pa ne treba ni naglašavati koliko je osim taih pogodaka kilometara pretrčao, koliko dvoboja dobio, koliko puta uklizao. Mandža je odigrao puno dobrih utakmica za reprezentaciju, ova će biti jedna od onih koje će se najduže pamtiti.

Irci su se počeli dizati nakon udarca Duffa u sedmoj minuti, počeli su preuzimati malo više rizika, a u 19. minuti su izjednačili. Nizozemski sudac "navukao" je jedan sumnjiv prekršaj Ćorluke na rubu kaznenog prostora, a nakon ubačaja McGeadyja Sean St. Ledger upravo je Ćorluki pobjegao na drugoj vratnici i glavom skrenuo loptu u mrežu za 1:1

Probudili su se brojniji irski navijači na tribinama, no Hrvatsku nije poremetio "jeftino" primljen pogodak. Dapače. Rakitić i Perišić snažno su zapucali izvan kaznenog prostora, a Modrić je u 33. minuti "zagrijao" Givena. Kako se počeo dizati Modrić, jačao je i hrvatski pritisak prema irskim vratima, koji je u posljednjih desetak minuta pvog dijela bio očigledan.

Najprije je Perišić u 36. minuti odličnim volejem poslao loptu pored lijeve vratnice, a zatim Jelavić nije uspio dobro skrenuti ubačaj Strinića na prvu vratnicu. No, zasluženi pogodak bolje Hrvatske ipak je stigao.

U 43. minuti Modrić je prebacio loptu na lijevu nogu i pucao, ona je "zapela u prometu" i od irskog igrača odbila se prema usamljenom Nikici Jelaviću u srcu kaznenog prostora. Napadač Evertona je koncentriran, šalje loptu preko irskog vratara u mrežu za 2:1.

Ključni događaj

Luka Modrić "pojavio" su u današnjoj utakmici negdje oko 30. minute i Hrvatska je odmah postala bolja. Zagospodarili smo sredinom terena, pritisnuli Irce u njihovu polovicu u drugom dijelu prvog poluvremena i postigli pogodak za 2:1 nakon akcije koju je baš Modrić inicira. Luka danas nije bio najbolji hrvatski igrač tijekom 90 minuta, ali u onom periodu kad je bio - Hrvatska je u napadačkom dijelu izgledala najbolje.

Mogla je Hrvatska prije poluvremena zabiti i treći gol, no munjevitu kontru Perišića i Jelavića Rakitić je završio udarcem preko grede.

Što nije ušlo u 45., ušlo je u četvrtoj minuti nastavka. Perišić je ubacio odličnu loptu u srce kaznenog prostora, tamo je u skoku sjajni Mario Mandžukić koji skreće loptu u vranicu, ali ona je jednostavno htjela unutra. Od glave irskog vratara vratila se tamo gdje je bila namjenjena - u irsku mrežu za 3:1 Hrvatske!

Irci su ubrzo napravili dvostruku zamjenu i preuzeli loptu u središnjici u narednih desetak minuta, no bez prave opasnosti po Pletikosu. Osim one na travnjaku, bitku su dobivali i hrvatski navijači protiv dvostruko brojnijih Iraca na tribinama.

U 72. minuti Slaven Bilić je izvadio Jelavića, a u dodatno učvršćivanje vezne linije poslao Kranjčara. Šest minuta kasnije nakon sjajne hrvatske akcije Srna je ostavio loptu na udarac Rakitiću na rubu kaznenog prostora. Rakitić se namjestio, naciljao i poslao loptu tek nekoliko centimetara od lijeve vratnice irskog gola. Prolomio se duboki uzdah s tribina, centimetri su Hrvatsku cijelili od rješenja utakmice.

Uzvratili su Irci dvaput preko Andrewsa, krenuvši u svoj posljednji juriš prema hrvatskim vratima. Andrews je bio autor posljednje irske prijetnje u sudačkoj nadoknadi, kad je njegov udarac glavom otišao uz našu lijevu vratnicu.

I to je bio kraj. Hrvatska je ostvarila ono što je priželjkivala, pobjedu na otvaranju Europskog prvenstva 2012. i poslala jasnu poruku Talijanima i Španjolcima. Mi namjeravamo dalje!

EP 2012. - Skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Španjolska1:1Italija
Hrvatska3:1Irska
1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Kojot_5011.06.2012. u 14:43
    13 slika !
    Kojot_50
  • Obrisan korisnik11.06.2012. u 11:55
    samo da nas ne poznaju po tim nesretnim bakljama
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.06.2012. u 11:55
    sjajan rezultat -Bravo dečki
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.06.2012. u 09:46
    Ne slažem se sa pljuvanjem po našoj obrani. Kad napadač da jedan gol od pet prilika, on je junak, kad branič napravi jedan kiks od pet duela, on je tragičar. Ne slažem se. U igri koju mi igramo, s pokušajem davanja gola više, s preuzimanjem inicijative, što znači i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.06.2012. u 08:39
    Irci su me jako razočarali po pitanju fair-play igre. Padali su čim se ih se dotakne (tako su dobili slobodnjak iz kojeg su dali gol), u skokovima su se služili laktovima i koljenima bez ustručavanja, nisu izbacili loptu dok je igrač ležao na podu iako je lopta bila kod njihovog gola (dakle, o... [više na forumu]
    Obrisan korisnik