Juriš

Prigode beru jagode

Bernard Jurišić • utorak, 17.08.2010.
Prigode beru jagode
Foto: Bruno Karadža

Pred Hajdukom i Dinamom je još jedan sudbonosni četvrtak. Čežnja zvana Europa odavno mami svojim bogatim bisagama u kojima čuva blago za one koji ga zasluže. Rumunjska Unirea i mađarski Györ posljednja su prepreka koja stoji ispred naših najvećih nogometnih aduta na putu za "spas sezone". Jesmo li spremni pokazati zašto držimo da smo zaslužili i sami uživati blagodati te toliko željene Europe?

Dinamo je dobio novog trenera. Za momčad punu stranaca nekako je i logično da je vodi stranac, zar ne? Vahid Halilhodžić stigao je u Maksimir spasiti ono što se spasiti može, a je li stigao malo prekasno za spasiti europsku sezonu Dinama znat ćemo tamo kasno u noć 26. kolovoza kad završi svoj prvi ispit na modroj klupi na domaćem stadionu.

Dinamov sportski direktor Zoran Mamić nedavno je izjavio kako "Dinamo mora proći Györ sa ili bez trenera, jer razlika u kvaliteti debelo preteže na Dinamovu stranu". Kakav pogrešan stav, kakva loša izjava. Zar je moguće da Mamić nije ništa naučio iz bogate povijesti neuspjeha koje su hrvatski klubovi i sportaši potpisali samo zbog toga što su protivnika podcijenili?

Uz dužno poštovanje prema listi igrača kojom raspolažu zagrebački i mađarski klub, koliko je logična izjava da klub koji je ispao od moldavskog Šerifa najavljuje "prolaz i bez trenera" klubu koji je istovremeno izbacio francuski Montpellier? Lijepo je i poželjno biti samouvjeren i hrabar, ali nije pametno protivniku poklanjati dodatne motivacijske poklone. Sjetite se samo koliko su se "raspalili" u Kopru nakon što ih se iz Maksimira okarakteriziralo kao "seosku momčad" i sjetite se koliko im je malo nedostajalo da "građansku momčad" izbace iz Europe već na prvoj stepenici.

Dinamo nije u situaciji biti arogantan i visok. Dinamo je u trenutku u kojemu mora biti ponizan i tih, samouvjeren i gladan. Samo takav Dinamo ima pravo sebe stavljati u ulogu favorita protiv Györa ili bilo kojeg drugog europskog protivnika. Samo takav Dinamo može spasiti sezonu i produžiti europski život za još poneki mjesec.

A potpuno iste pridjeve mora usvojiti i Hajduk. Po temperamentu i euforiji znani Dalmatinci likuju nad sudbinom rumunjske Uniree, koja od dana kad su je kuglice spojile s Hajdukom u rundi doigravanja za Europsku ligu, bije bitku za život i stalno zahvaljuje nebesima što je preživjela još jedan dan. U Splitu se već kuju planovi za veličanstvenu europsku jesen kakve nije bilo 15 godina, a Unirea bi trebala pasti na krilima dobrog prvenstvenog starta i "gaženja" bukureštanskog Dinama u uzvratu.

No, malo je onih koji shvaćaju da je ranjena zvijer najopasnija. A Unirea je upravo to - ranjena zvijer kojoj preostaje samo još jedna šansa za preživljavanje. Prolaz u Europsku ligu. Iako su se mnogi nadali da će se Unirea raspasti i prije nego što dođe vrijeme za okršaj s Hajdukom, nije to bilo realno za očekivati. Štoviše - Rumunji će na Hajduk ići s motivacijom spašavanja golog života.

Srećom, čini se kako su trener i igrači splitskog kluba svjesni da ih protiv Uniree očekuje sve osim laganog posla i "odlaska u raj". Svi, od predsjednika, preko sportskog direktora, do trenera i igrača poslali su poruku navijačima i javnosti kako se protiv Uniree ni slučajno ne može očekivati lagan posao. Čime je to, uostalom, Hajduk zaslužio da ga se proglasi favoritom protiv kluba koji je prošle sezone igrao Ligu prvaka i došao do šesnaestine finala Europske lige?

I sad kad smo ispucali argumente za oprez i maksimalnu ozbiljnost, možemo mirno i iskreno reći kako Hajduk i Dinamo uistinu mogu ovu tešku i mučnu HNL-sezonu, opterećenu namještaljkama, istragama i sumnjama, pretvoriti u najljepšu jesen nakon puno godina. Dva hrvatska predstavnika u Europskoj ligi? Kad bismo barem to uspjeli dosanjati.

Ne, ni Hajduk, ni Dinamo danas nisu favoriti ni protiv Uniree, ni protiv Györa. I da - i Hajduk i Dinamo mogu proći i Unireu i Györ. Ovih sedam dana između 19. i 26. kolovoza možemo shvatiti kao maturalni rad naša dva najveća kluba, kojim mogu izdignuti i sebe i HNL iz mulja u kojemu trenutno grca i donijeti puno svjetla u našu domaću nogometnu realnost. Hajduk to čeka već desetljeće i pol, Dinamo je na Europsku ligu zadnjih godina već i naviknuo, a bodovi koje bismo nakupili dali bi nam novi podstrek i bolju startnu poziciju za buduće europske početke.

I Hajduku i Dinamu Uefine kuglice dale su prigodu za iskupljenje. Dobili su momčadi koje su kvalitetom u istom rangu, možda čak i korak iznad, barem što se tiče Uniree u odnosu na Hajduk. Ali su dobili i šansu da u čvrstih, koncentriranih, pametnih, žestokih i kvalitetnih 180 minuta sebi i svojim navijačima kupe tri mjeseca uživanja. Ako se ne možemo nadati prolasku protiv rumunjskih i mađarskih klubova, kakvu nadu uopće možemo gajiti u budućnost naših europskih ambicija?

Hajduk i Dinamo sve drže u svojim rukama. I Unirea i Györ zaslužuju poštovanje i maksimalan respekt. I Unirea i Györ zahtjevat će od Hajduka i Dinama ono najbolje i najviše što u sebi kriju, bez sekunde opuštanja, bez trenutka odmaranja.

Ali jedna stara životna poslovica kaže "Prigode beru jagode"...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.08.2010. u 16:08
    Potpis.
    Obrisan korisnik
  • CleonHR19.08.2010. u 13:24
    Mamičima bi bilo pametnije da si unajme PR agenciju koja će im slagati izjave za javnost, jer ovako ne da su neozbiljni nego su i smiješni....
    CleonHR
  • Obrisan korisnik19.08.2010. u 09:23
    pa nije Vahid došao trenirat hnl ekipu
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.08.2010. u 09:22
    ja se nadam da će Mamići dat pare sucima i protiv gyora i protiv uniree pa da ne brinemo oko plasmana u europsku ligu i lijepo uživamo u jeseni punoj nogometa...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.08.2010. u 22:28
    Nadam se da će oba naša kluba proći ... i ako i prođu, da ih neće "slučajno" stavit u istu skupinu
    Obrisan korisnik