Zimski sportovi

"Tko razmišlja sportski, razumije"

Borna Rupnik • srijeda, 11.08.2010.
"Tko razmišlja sportski, razumije"
Foto: Davor Sajko

Jakov Fak u budućnosti će nastupati pod slovenskom zastavom, a prokomentirao je zbivanja koja su dovela do te odluke...

Osvajač hrvatske olimpijske bronce u biatlonu, Jakov Fak, proteklih se dana nalazi u središtu pažnje jer je naposljetku odlučio promijeniti nacionalne boje i ubuduće zastupati Sloveniju.

Svoju je odluku pojasnio sljedećim riječima: "Najveća su mi dilema bili uvjeti za napredak karijere. Želio sam nastaviti u kvalitetnoj sredini i nadao sam se, kao svaki drugi sportaš, da ću zastupati svoju državu, no nisam mogao nastaviti suradnju sa Slovenskim biatlonskim savezom pod starim uvjetima i morao sam napraviti ovaj korak te se natjecati za Sloveniju".

"Možda bi bilo lakše da sam otišao u Njemačku, Austriju ili Norvešku. Ne znam kako ljudi razmišljaju, ali ako razmišljaju sportski, razumiju moj postupak"

"U mojoj sredini nije spočitavanja. Granice među državama postavljaju političari, a u sportu ih ne bi smjelo biti. Kada ih se pokuša ukloniti, sve je lakše, kao i treninzi i nastupi za drugu reprezentaciju", nastavio je Jakov Fak u razgovoru za slovenski siol.net.

Ipak, ne poriče da bi mu se financijski više isplatio ostanak u Hrvatskoj, nakon nove ponude koju je predstavio Hrvatski olimpijski odbor: "Jedna stvar mora biti jasna, u Hrvatskoj bi financijski bolje prošao. No, Hrvatski biatlonski savez nije ispunio uvjete koje sam postavio u vezi trenera i pomoćne ekipe. Žao mi je, ali morao sam u Sloveniju".

"Nadam se da s ispisnicom neće biti problema jer se to odrazi na natjecatelje. Nadam se da će dogovor biti ispoštovan, a zbog prelaska sam ionako već izgubio dosta treninga. Nije isto ako ne mogu biti i glavom 'unutra'", dodao je.

"Štafeta će mi biti novi izazov. Zadnje dvije godina sam silno želio nastupati, ali u Hrvatskoj nismo imali dovoljno natjecatelja. Nadam se da će slovenska štafeta biti dobra".

"Pritisak me nije slomio, ali je teško. Vjerujem da ću se uskoro u potpunosti motivirati za treninge i nadoknaditi propušteno", kaže.

O daljnjim ciljevima nije želio previše nagađati. Pred sebe je postavio jedan izazov: "Pokušat ću na Svjetskom prvenstvu biti spreman barem za jednu utrku. Ove sezone je kasno, što mi odgovara".

"Doduše, razmišljam već i o Olimpijskim igrama u Sočiju. Dosad sam se mučio s time hoću li imati dobre uvjete u Hrvatskoj, a u Sloveniji su mi zajamčeni. Ta dilema je konačno gotova, a do tih Igara ima još dosta vremena. Slijede najvažnije godine moje karijere i mislim da ću biti spreman", smatra Jakov Fak.

Osvrnuo se i na status biatlona u Hrvatskoj: "Sve je lakše u sredini koja voli određeni sport. U Hrvatskoj je najpopularniji nogomet i ako se 90% djece bavi time, i mnogi završe u nogometu da ne budu drukčiji. Ja sam imao sreću da u mojem mjestu nogomet nije toliko razvijen, svi bi radije skijali ili se bavili skijaškim trčanjem. 2000. godine trener je predložio biatlon, a koliko znam po raspadu Jugoslavije biatlon je u Sloveniji nastavljen, a u Hrvatskoj je nestao. Ponovno smo ga oživili te 2000. godine".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • markabc12.08.2010. u 00:56
    postoji gotov identičan slučaj sa super uspješnim slovenskim jedričarem žbogarom....
    markabc
  • cimbo11.08.2010. u 23:43
    fak OFF!!! Bio si heroj nacije, a sad si ispao najvece govno.
    cimbo
  • Obrisan korisnik11.08.2010. u 21:37
    razumijem fakove razloge, a pošto me biatlon ne zanima, nije da ću previše plakat što je otišao... ionako su te utrke samo bezveze prekidale utakmice hokeja ;)
    Obrisan korisnik
  • Captain Jack11.08.2010. u 18:35
    Fak se ponaša prilično razmaženo i bahato za nekog ko nema nikakve rezultate u svjetskom kupu,medalju na OI je osvojil zahvaljujući vremenskim (ne)prilikama,tak da mu ko pravi rezultat priznam samo broncu sa SP-a..Dakle,bez nekih čvrstih temelja se ponašao vrlo neljudski prema svojoj rodnoj zastavi... [više na forumu]
    Captain Jack
  • Obrisan korisnik11.08.2010. u 17:57
    Fak..Fak ;)
    Obrisan korisnik