Ostali sportovi

Marić bolje nego u kvalifikacijama

Maja Giljanović • nedjelja, 01.08.2010.
Marić bolje nego u kvalifikacijama
Foto: EPA

U finalu Europskog prvenstva u Barceloni u bacanju diska u društvu olimpijskog pobjednika Gerda Kantera, svjetskog prvaka Roberta Hartinga, dvostrukog olimpijskog pobjednika i dvostrukog svjetskog prvaka Virgilijusa Alekne, svjetskog viceprvaka i olimpijskog vicepobjednika Piotra Malachowskog i bivšeg europskog prvaka Roberta Fazekasa Martin Marić nije gajio iluzije, 26-godišnji Splićanin je u svom prvom finalu na velikim natjecanjima svejedno uživao, bacio dulje nego u kvalifikacijama i s 62,53 m osvojio 10. mjesto u Europi.

Tri su hrvatska reprezentativca nastupila u kvalifikacijama u bacanju diska na Europskom prvenstvu u Barceloni, Marin Premeru (30.) i Roland Varga (14.) svoj se nastup u kvalifikacijama i okončali, ali hicem na 62,27 m finale je zaslužio Martin Marić. 26-godišnji ASK-ovac se među 12 najboljih u Europi plasirao 11. najboljim rezultatom, a za finale je najavio: "Ići ću kao i danas, opušteno, baciti svoje. Teško da mogu srušiti svoj osobni rekord" (64,74 m, nap. a.) "ali bacim li oko 63,50 m možda bi moglo biti dovoljno za plasman među osam i još tri hica, bio bi to još jedan lijep iskorak".

Nije uspio, nije prebacio 63 metra, nije ni izborio plasman među osam najboljih, ali je napravio koliko je u ovom trenutku mogao, bacio je dalje nego u kvalifikacijama i pomaknuo se za jednu poziciju na 10. mjesto najboljih diskaša u Europi ispred Franka Casanasa i Erika Cadeea, Španjolac je bacio 62,15 m, a Nizozemac nijednom ispravno.

Marić je finale otvorio hicem na 61,52 m i nakon prve serije držao sedmo mjesto, u drugoj je seriji prestupio i skliznuo na 10. mjesto, a u trećoj je rezultat produljio na 62,53. Do kraja je ostao na 10. mjestu i s obzirom da je u Barcelonu doputovao s 15. najboljim hicem sezone napravio i više nego dobar rezultat: "Za moja očekivanja 10. mjesto je dobro ostvarenje i mogu biti sasvim zadovoljan tim više jer je ovo moja prva prava seniorska sezona nakon završetka studija", izjavio je Splićanin nakon finala.

"Puše užasan vjetar, ovaj stadion je arena i puše sa svih strana, stvarno je neugodno. Baš sam vidio i Blankin skok, kako joj je vjetar zatresao letvicu, vidjelo se golim okom" (bio je to skok na 1,95 m i prvo Blankino rušenje u finalu skoka u vis, ali u konačnici nakon velike pobjede s 2,03 m posve nebitno, nap. a.). "Bacio sam dobro, bolje nego u kvalifikacijama, a za nešto više od 10. mjesta možda je nedostajalo malo sreće, da se poklope uvjeti, vjetar bude što povoljniji. Sve u svemu zadovoljan sam, dobra je ovo podloga za dalje, dogodine je Svjetsko prvenstvo, valjda će i sponzori prepoznati kvalitetan rad", zaključio je bivši europski juniorski viceprvak.

Naslov europskog prvaka osvojio je viceprvak svijeta i srebrni s Olimpijskih igara u Pekingu Piotr Malachowski, Poljak je u drugoj seriji bacio 68,87 m, srušio rekord europskih prvenstava Roberta Fazekasa (68,83 m) i slavio ispred svjetskog prvaka iz Berlina Roberta Hartinga (68,47 m) na drugom i bivšeg europskog prvaka Fazekasa (66,43 m) na trećem mjestu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!