Ostali sportovi

"Kroz krikove izbacila unutarnje demone"

Maja Giljanović • nedjelja, 01.08.2010.
"Kroz krikove izbacila unutarnje demone"
Foto: EPA

(Iz Barcelone Maja Giljanović) Krik oduševljenja pustila je nova europska prvakinja Blanka Vlašić na susretu s novinarima. Dvostruka svjetska prvakinja mučila se tijekom cijele sezone, u Barcelonu doputovala nakon dvoumljenja nastupiti ili ne, mučila se i u finalu, u jednom je trenutku prekrižila zlatnu medalju, ali je smogla snage prebroditi krizu i izvući najviše kad je najviše i trebalo. 26-godišnja Splićanka je osvojila medalju s jedinog prvenstva koje joj je izmicalo i to zlatnu, a slavlje je podijelila s posebnim navijačem na tribinama, svjetskim prvakom i olimpijskim pobjednikom Nikolom Karabatićem.

Dvostruka svjetska prvakinja Blanka Vlašić osvojila je i medalju koja joj je dugo izmicala, u 26. godini večeras je osvojila odličje na svim velikim natjecanjima, Splićanka je od večeras nova europska prvakinja. Nije sve išlo glatko, ni tijekom sezone, ni u finalu. Još prije 10 dana Blanka je u Splitu otkrila unutarnje sumnje, a nakon finala i trijumfa ispred Emme Green i Ariane Friedrich je izjavila:

"Dvoumila sam doći u Barcelonu ili ne, nisam se osjećala dobro, još uvijek osjećam da to nije to. Čekam pravu formu, ali izvukao me miting u Parizu" (2,02 m i pobjeda u posljednjem nastupu prije EP-a, nap. a.) "izgledala sam bolje i na treninzima i odlučila se na dolazak".

"Dugo su me mučili unutarnji demoni, sumnje, nesigurnost u vlastite mogućnosti, a i priče da je pritisak blaži s vremenom potpuna su neistina, pritisak je ogroman, još i veći kad nisi svoj, kad vidiš koliko se patiš", nastavila je. "Vagala sam jer imala sam puno više za izgubiti, ali na koncu sam odlučila 'Budi prava, otiđi, daj sve od sebe i ako treba izgubi, ali izgubi časno".

"U srijedu sam sjela na avion i čula o Sandrinoj pobjedi, rasplakala sam se i pomislila 'Koliko mi tako nešto nedostaje, dovela sam se u strašno stanje'", izjavila je. I u finalu je bilo teško: "Kad sam rušila na 1,95 m pomislila sam da se mogu pozdraviti sa zlatnom medaljom, onda sam rušila i na 1,97 m, tehnički to nije izgledalo dobro. Kasnije je bilo bolje, 1,99 m je bio OK skok, 2,01 m najbolji, a na 2,03 m na kraju još i najlošiji, ali koga briga? Kakvo sam pražnjenje doživljavala nakon svakog uspješnog skoka, zbog toga i oni krikovi. Kroz njih sam se čistila od strahova i nesigurnosti, izbacivala iz sebe sve što me mučilo".

Poljupci su otišli u pravcu tribine na kojoj je posebno glasnog navijača imala u Nikoli Karabatiću, svjetski prvak i olimpijski pobjednik dobio je i maskotu: "Sve ste vidjeli, što ću vam više govoriti", otišla je s širokim osmijehom na usnama primiti svoju prvu europsku zlatnu medalju i drugu hrvatsku u Barceloni nakon slavlja Sandre Perković u bacanju diska.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.08.2010. u 07:33
    bravo Blanka.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.08.2010. u 00:36
    tako treba Blanka...ponosni smo na tebe!
    Obrisan korisnik