Ostali sportovi

Blanka s 203 cm osvojila Barcelonu!

Maja Giljanović • nedjelja, 01.08.2010.
Blanka s 203 cm osvojila Barcelonu!
Foto: EPA

(Iz Barcelone Maja Giljanović) Četiri je puta, što na otvorenom, što u dvorani, pokorila svijet, ali medalja s europskih prvenstava četiri joj je puta curila kroz šake. Nakon dva na otvorenom i dva dvoranska prvenstva Europe Blanka Vlašić se posljednjeg dana 20. EP-a u Barceloni okitila i odavno zasluženim naslovom europske prvakinje. 26-godišnja Splićanka u finalu je nakon mučenja na nižim visinama iz prve preskočila 2,01 m i s 2,03 m u drugom slavila ispred Emme Green na drugom i Ariane Friedrich na trećem mjestu. Nakon trijumfa Sandre Perković u bacanju diska olimpijska vicepobjednica je osvojila drugu hrvatsku zlatnu medalju najuspješnijeg prvenstva u povijesti hrvatske atletike....

Blanka Vlašić se nikad nije bahatila, ali u osvit Europskog prvenstva u Barceloni u javnost je puštala još umjerenije signale nego inače. Desetak dana prije polaska na put u Splitu je otvoreno priznala: "Nikad se pred jedno veliko natjecanje nisam osjećala ranjivije nego danas. Nisam na razini koju od sebe očekujem, trenirali smo naporno, ali umjesto da sam na nivou na kojem dosad nisam bila kao da se 'čupam'. Pobjeđujem, ali teže nego prije".

Blankin trener Bojan Marinović se nadovezao: "Stopostotna je na mitinzima Dijamantne lige, četiri nastupa, četiri pobjede i svih 12 bodova u utrci za ukupnu pobjedu, ali pobjeđuje na način na koji je nismo navikli gledati. Muči se, kvaliteta je tu bez daljnjega, ali je ne ispoljava na adekvatan način. Ključna će u Barceloni biti Blankina psihička sprema, sama sebi je najveća protivnica".

Teorija Marinovića drži vodu jer dvostruka svjetska prvakinja i olimpijska vicepobjednica s europskih dvoranskih i prvenstva na otvorenom nema nijednu medalju! U Münchenu je osvojila peto mjesto s preskočenih 1,89 m, ali 2002. u godini u kojoj je obranila naslov svjetske juniroske prvakinje je bila tinejdžerka i širom otvorenih očiju upijala atmosferu, prolazila školu za ubuduće. Četiri godine poslije ušla je u povijest kao prva visašica na europskim prvenstvima koja je s preskočenih iznad dva metra (2,01 m) ostala bez medalje na četvrtom mjestu iza Tie Hellebaut, Veneline Veneve i Kajse Bergqvist.

Dvoranska prvenstva u Birminghamu i Torinu manje su bitna, ali ni u dvorani se nije uspinjala na podij. U Engleskoj je 2007. nakon diskvalifikacije Veneve završila na koncu kao četvrta, a u Italiji je doživjela debakl, kao neprikosnovena favoritkinja skočila je samo 1,92 m i osvojila tek peto mjesto.

Stoga je logično da je Blankina motivacija ključ, a 26-godišnjakinja je nakon kvalifikacija odavala dojam potpunog zadovoljstva. Nakon što je u tri skoka ispunila normu od 1,92 m izjavila je: "Uživala sam, sve se poklopilo. Odlično je vrijeme, podloga mi odgovara, naspavana sam, odmorna". Scena se doimala kao stvorenom za slavlje Splićanke i skidanje "majmuna" s leđa tim više što je, koliko god Blanka govorila da je na ispodprosječnoj razini, u Barcelonu doputovala kao vlasnica najboljeg ovogodišnjeg skoka u Europi.

Više je skokova u 2010. iznad dva metra skupila Blanka nego sve njene suparnice na EP-u zajedno, u finalu je još i jedna manje jer je neoporavljena Antonietta Di Martino (2,01) ispala u kvalifikacijama (1,90 m) tako da je knjiga spala na dva slova - Ariane Friedrich (2,02 m) i Ruth Beitiju (2,00 m), a Blanka je u Rimu skočila 2,03 m, Parizu 2,02 m, Oslu 2,01 m i na mitingu u Barceloni kao probnom balonu za Europsko prvenstvo 2,00 m.

Blanka, europska dvoranska prvakinja i brončana sa Svjetskog prvenstva u Berlinu Friedrich, svjetska dvoranska viceprvakinja Beitia, Svetlana Školina i Danial Frenkel jedine su od 12 finalistica bez rušenja apsolvirale kvalifikacije, Frenkel je potpuni autsajder jer joj je 1,92 m osobni i novi rekord Izraela, za Školinu je krajnjim dometom smatrana borba za brončanu medalju, od Beitije zacijelo ni Španjolci nisu imali obraza priželjkivati čudo, ali Friedrich je bila realna prijetnja.

Njemica je u dva skoka prošla u finale i nakon kvalifikacija izjavila: "Osjećam se odlično, iz dana u dan rastem u formi. Jedva čekam finale, bit će strašno zabavno".

U 19:30 pričama je došao kraj i kucnuo je čas velikog finala, a Blanka je nakon što je propustila početnih 1,80 m natjecanje otvorila na 1,85 m i letvicu preskočila iz prvog pokušaja. Propustila je i 1,89 m, a nakon što je 1,92 m svladala iz prve na prve je poteškoće naletjela na visini od 1,95 m. Naišao je naočigled jak udar vjetra, omeo je, letvica se prvi put našla na podu i Blanka je skliznula s prvog mjesta koji je do visine od 1,95 m dijelila sa Školinom, Viktorijom Stjopinom i Ruth Beitijom.

Popravni je prošao bez greške i Blanka se na u tom trenutku četvrtom mjestu pridružila Friedrich, Stjopini, Beitiji, Školini, Emmi Green i Hellebaut na visini od 1,97 m, otpale su, pak, Burcu Ayhan i Adonia Steyriou, a još ranije su svoj nastup završile Beatrice Lundmark na 1,89 m te Ana Iljuštšenko i Frenkel na 1,85 m.

Blanka je i na 1,97 m bila uspješna tek iz drugog pokušaja. Uspela se ipak za jednu poziciju na diobu trećeg mjesta sa Školinom jer Hellebaut se izvukla nakon dva rušenja, ali je gledala u leđa Friedrich i Green. Njemica je sve visine preskočila bez greške (1,89 m, 1,95 m, 1,97 m) i osamila se na čelu ispred Šveđanke s dva rušenja na nižim visinama (1,89 m, 1,95 m), a otpale su Beitia uz uzdah na tribinama i Stjopina.

Letvica se podigla na 1,99 m, Blanka je napokon prava u prvom pokušaju i pridružuje se nepogrešivoj Friedrich, Njemica je i dalje prva, a Blanka je trenutno na poziciji prve pratilje ispred Green. Prognoza se ispunila što se tiče Blanke i Friedrich, a iznenađenje je priredila Green i svojim se osobnim rekordom postavljenim u trećem pokušaju domogla medalje ispred na visini od 1,99 m nemoćnih Hellebaut i Školine.

2,01 m je ispremiješalo pozicije na postolju, uspješna u prvom pokušaju Blanka je preuzela prvo mjesto, Green je nakon jednog rušenja ponovno, ovog puta za puna tri centimetra, poboljšala osobni rekord i prigrabila srebrnu medalju, a Friedrich se iščupala u trećem pokušaju i s brončanom medaljom i ona nastavila natjecanje.

2,03 m sve tri su rušile u prvom pokušaju, ali Blanka se u drugom vinula visoko, preletjela letvicu, izjednačila rekord europskih prvenstava Hellebaut iz Göteborga 2006. i zapečatila trijumf, Green i Friedrich su potpisale kapitulaciju, a Blanka je prvakinja Europe.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.08.2010. u 09:56
    Bravo Blanka, srećo naša! Uskoro i svjetska rekorderka! :)
    Obrisan korisnik
  • Babangida02.08.2010. u 00:25
    http://vinovo.magnify.net/video/Blanka-Vlasic-Zlato-EP
    Babangida
  • Obrisan korisnik02.08.2010. u 00:05
    Jakov FAK OFF! Svaka čast Blanki!:-)
    Obrisan korisnik
  • Captain Jack01.08.2010. u 23:16
     Kostelići nisu imali niti para,niti sponzora,niti staza u Hrvatskoj,niti adekvatnih sparing partnera,niti su im nudili 35 tisuća kuna mjesečno itd. pa nisu potonuli u prosjek..Fak nek se uredno nosi u Sloveniju i nek radi kaj god želi sa svojim trenerom.. I da,ovo da bi on ostankom u... [više na forumu]
    Captain Jack
  • Babangida01.08.2010. u 23:00
    Bravo Blanka, svaka cast, imas zlata vise nego u svim zlatarnama na rivi zajedno
    Babangida