Ostali sportovi

"Kao medalja s velikih natjecanja"

Maja Giljanović • subota, 31.07.2010.
"Kao medalja s velikih natjecanja"
Foto: EPA

(Iz Barcelone za Sportnet.hr Maja Giljanović) 50-godišnja Merlene Ottey ispisala je danas novu stranicu u povijesti europskih prvenstava, 50-godišnjakinja je za reprezentaciju Slovenije nastupila u kvalifikacijama utrke štafeta na 4x100 metara i srušila rekord dosadašnje najstarije atletičarke koja je 1998. na EP-u nastupila kao 47-godišnjakinja.

Rekord Nicole Brakebusch-Leveque predzadnjeg je dana Europskog prvenstva u Barceloni otišao u povijest, francuskoj maratonki bilo je 47 godina kad je 1998. nastupila na Europskom prvenstvu u Budimpešti i do danas je slovila za najstariju atletičarku u povijesti europskih prvenstava.

Brakebusch-Leveque je svoje mjesto u povijesnim knjigama prepustila Merlene Ottey, bivšoj Jamajčanki i naturaliziranoj Slovenki koja je u svibnju proslavila okrugli 50. rođendan, ali i dalje trči 10,67 što je identično rezultatu najbrže Hrvatice u 2010., punih 26 godina mlađe Sandre Parlov.

Ottey je o prekidu karijere prvi put razmišljala još 1984. nakon Olimpijskih igara u Los Angelesu, ozbiljno je vagala za i protiv i nakon OI u Seoulu četiri godine poslije, ali je zaključila: "Nisam se željela povući samo zato što ljudi govore da se u određenim godinama više ne može trčati na respektabilnom nivou, svoj osobni rekord na 100 metara sam istrčala 1996." (10,74, op.a.). "Uživam u natjecanjima, uživam čak i u treninzima. Ponosna sam što trčim i u šestom desetljeću, nikad nisam ni pomišljala da bih mogla trčati ovoliko dugo", izjavljivala je Ottey.

Vlasnica 29 medalja s velikih natjecanja u Barceloni je zaslužila ovacije kad se pojavila na stazi spremna u četvrtoj stazi povući za štafetu 4x100 metara Slovenije za čiju reprezentaciju nastupa od 2002. godine. Slovenke su u sastavu Tina Murn, Sabina Veit, Kristina Žumer i Ottey istrcale 44,30 i osvojile ukupno 13. mjesto, 40 stotinki sporije od osmoplasiranih Šveđanki koje su uhvatile posljednji vlak za finale.

"Nastup u Barceloni je u rangu osvajanja medalje na velikim natjecanjima, divan je osjećaj vratiti se na ovaj stadion 18 godina nakon brončane medalje na Olimpijskim igrama 1992. i uživala sam u svakoj sekundi. Što mogu kad mi je trčanje u genima, a i druženje s mladima čini čuda za moj duh", izjavila je "baka" Ottey, kojoj je i tijelo za čistu desetku i bez da je trepnula izazvala je jednog nevjernog Tomu: "Samo mi opipajte trbušnjake".

Najbolje vrijeme kvalifikacija istrčale su Juna Mekhti-Zade, Julija Kacura, Julija Guščina i Julija Čermošanskaja za Rusiju (43,23) ispred štafeta Ukrajine (43,24) i Poljske (43,30), a ni Francuskinje na četvrtom mjestu nisu bez ambicija (43,35).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!