Ostali sportovi

"Više nisam nezaposleni politički ekonomist"

Maja Giljanović • subota, 31.07.2010.
"Više nisam nezaposleni politički ekonomist"

(Iz Barcelone za Sportnet.hr Maja Giljanović) Martin Marić zaslužan je za četvrto hrvatsko finale na Europskom prvenstvu u Barceloni, bivši europski juniorski viceprvak i prošlogodišnji sveučilišni prvak SAD-a u kvalifikacijama je disk bacio na 62,27 metara i kao 11. izborio nastup u sutrašnjem finalu 12 najboljih diskaša Europe. 26-godišnjak se nakon prolaza u finale našalio i zaključio: "Odsad sam zaozbiljno bacač diska, nisam više nezaposleni politički ekonomist".

Martin Marić je 2003. u Tampereu osvojio srebrnu medalju na Europskom juniorskom prvenstvu, 2008. je u Pekingu okusio Olimpijske igre (s 59,25 m je osvojio 29. mjesto), prošle godine je u stilu zaključio studentske dane i u Fayettevilleu na Sveučilišnom prvenstvu SAD-a osvojio NCAA naslov prvaka, sredinom srpnja u Čakovcu bacio je privremeni hrvatski rekord (64,74 m je Roland Varga desetak dana poslije skinuo sa 67,20 m), a danas je finalist Europskog prvenstva u Barceloni.

26-godišnji član splitskog ASK-a u drugoj je seriji bacio 62,27 m, dovoljno za četvrto mjesto u drugoj skupini i 11. ukupno među 32-icom koja su nastupila u kvalifikacijama: "Sandra i Vera su nas upozorile i krug je uistinu dosta sklizak, poskliznuo sam se i na ovih 62 m, ali dobro je ispalo. Disk je u 2010. u svjetskim okvirima nevjerojatan, konkurencija je strašna, a i mi u Hrvatskoj smo na sličnom tragu. Guramo se međusobno, pomažemo jedan drugom, ne mogu ja sada doći na trening i reći 'Ne da mi se, nisam od volje' kada Roland i Marin daju sve od sebe, velika je to stvar. A i odlična smo ekipa, Marin i ja smo u istoj sobi, ne hrčemo jedan drugom, sve je za pet".

Hrvatski rekorder Roland Varga nije bio ni blizu 67,20 m koliko je bacio prošlog tjedna u Budimpešti, 32-godišnjak je sa 61,55 m osvojio ukupno 14. mjesto: "Razočaran sam, a ni ne znam što se točno dogodilo. Osjećao sam se dobro, mislio sam da ću izboriti finale bez problema, bacao sam i tehnički neloše, ali tako se namjestilo, u kvalifikacijama je sve moguće".

Kakva su bila očekivanja? "S rezultatom iz Čakovca sam se probio na 15. mjesto u Europi, 14 je europskih bacača u 2010. bacilo dalje od mene, a u finalu ima mjesta samo za dvanaestoricu, tako da nisam bio u prvom planu. Išao sam baciti svoje pa što bude jer u kvalifikacijama je sve moguće. Kao što se dogodilo Rolandu, baš mi je žao, ima šesti rezultat na europskim tablicama, ali takav ponekad bude dan".

Marić se našalio: "Odsad moram ozbiljnije, sad sam 'pravi' bacač diska, nisam više nezaposleni politički ekonomist, 2012. su Olimpijske igre u Londonu, a od 28 do 32 su najbolje bacačke godine" i nastavio: "Valjda će se i sponzori javiti, prepoznati kvalitetan rad. Lani sam trenirao kod Maca Wilkinsa i nesumnjivo profitirao, klub mi je to omogućio na čemu sam im zahvalan, vidjet ćemo nakon sezone ima li prostora da to ponovimo". A boravak u SAD-u je skup, Wilkins je stručnjak koji zna što govori, Amerikanac je bio olimpijski pobjednik u Montrealu 1976., a u Los Angelesu 1984. je osvojio srebro.

Finale? "Sutra je novi dan, ići ću opušteno kao i danas. Teško da mogu do rekorda, vjetar je zeznut, dosta smeta, puše u leđa. Realno bih mogao oko 63,50 metara, možda dovoljno za prvih osam, to bi bio još jedan iskorak", zaključio je Marić.

Finale u bacanju diska je u nedjelju u 19:45 sati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Babangida31.07.2010. u 18:52
    Bravo Martine, svaka cast
    Babangida