Ostali sportovi

"Skinuo" se s Facebooka i izborio finale

Maja Giljanović • petak, 30.07.2010.
"Skinuo" se s Facebooka i izborio finale
Foto: FaH

Šest puta je Nedžad Mulabegović izborio nastup na velikim natjecanjima, okusio atmosferu Olimpijskih igara, svjetskih i europskih prvenstava, ali svaki put nastup završavao u kvalifikacijama. Treći najbolji hrvatski bacač kugle svih vremena napokon je dočekao svoj veliki trenutak, 29-godišnjak je hicem na 20,01 m kao sedmi izborio plasman među 12 najboljih na Europskom prvenstvu u Barceloni.

Nedžad Mulabegović je kvalifikacijama kugle pristupio poput prekaljenog bacača kojem je nastup u finalu mačji kašalj i kojem ambicije sežu do osvajanje jedne od medalja, 29-godišnjak je u prvoj seriji bacio preko zadane norme (20,01 m) i na koncu kao sedmi izborio sutrašnje finale. Koliko su kvalifikacije škakljive, najbolje pokazuje da su u prvoj skupini poput hrvatskog prvaka normu nadmašile samo veličine poput olimpijskog pobjednika Tomasza Majewskog, europskog prvaka Ralfa Bartelsa i viceprvaka Europe Andreja Mikneviča.

Prvi je ovo put da je Mulabegović u finalu jednog velikog natjecanja, putovao je tijekom godina na Olimpijske igre u Ateni i Pekingu, svjetska prvenstva u Osaki i Berlinu, Europsko prvenstvo u Göteborgu, ali do Barcelone nije pronašao hitac vrijedan finala. Što je promijenio, u čemu je tajna hica na Montjuicu? "Usavršavao sam tehniku, radio sam dosta s Edisom" (Edis Elkasević je s 20,97 m hrvatski rekorder, nap. a.) "i nesumnjivo mi je pomogao svojim savjetima. Osim toga 'skinuo' sam se s Facebooka, prije sam stalno 'visio' na njemu, gubio vrijeme, sad sam out, potpuno sam se isključio".

Mulabegović je u 2010. s nedavno na državnom prvenstvu u Rijeci bačenih 20,47 m vlasnik 10. najboljeg hica na europskoj tablici top-rezultata, plasman u finale nije senzacija? "Imao sam razloga za optimizam, u 2010. prosjek rezultata mi je oko 20 metara, bio sam svjestan da je podloga postavljena, samo sam morao biti pravi u danom trenutku".

Dervenčanin je zaključio: "20,01 m ujutro ekvivalent je hicu na oko 20,50 m u satnici finala, svjež sam, odmoran i ne vidim razloga zbog čega ne bih bacio dovoljno za plasman među osam najboljih". Mulabegović je realan: "Cilj mi je možda i proboj u Top 6, ali medalja je izvan mog dometa, za podij će trebati baciti 21 metar, toliko ja u ovom trenutku nemam".

Finale u bacanju kugle na programu je u subotu u 18:30 sati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik31.07.2010. u 08:01
    bravo Nedžade
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.07.2010. u 22:12
    Svaka čast na trudu, rezultatu i skromnosti. Nek mu sudbina podari još pola metra radi samozatajnosti.
    Obrisan korisnik