Košarka

Wade: "Odluka početkom tjedna"

Mario Majdić Natrlin • nedjelja, 04.07.2010.
Wade: "Odluka početkom tjedna"
Foto: EPA

Košarkaški svijet ovih je dana u nestrpljivom iščekivanju odluke o budućnosti karijera velikih NBA zvijezda koje za sada ne otkrivaju ništa o svojim namjerama. Miami strepi oko odluke Dwaynea Wadea koji je dao naslutiti kako će ju brzo donijeti....

Dwayne Wade je proveo svih sedam godina svoje uspješne karijere u Miami Heatu s kojima je 2006. osvojio naslov i gdje je u međuvremenu izrastao u ikonu grada i jednog od najboljeg igrača današnjice. Trenutno je, uz LeBrona Jamesa, najtraženiji slobodni igrač na ovogodišnjoj NBA tržnici. Već je obavio razgovore sa svim kandidatima koji sada grizu nokte u iščekivanju odluke.

"Trebam donijeti odluku i o tome ću razmišljati tijekom ovog vikenda. Nadam se da ću je donijeti negdje početkom idućeg tjedna", rekao je u razgovoru za jednu televizijsku kuću u Chicagu gdje je rođen i gdje je ugostio sve zainteresirane momčadi.

Obiteljski faktor

Wade je trenutno u središtu borbe za skrbništvo svoje dvojice sinova koji žive u Chicagu. Njegov ostanak u Miamiju bi mu poprilično otežao cijeli taj proces i doveo pod upitnik pozitivan ishod. "Veoma je jednostavno, na kraju ću donijeti odluku koja je najbolja za moju obitelj", naglasio je Wade. Hoće li i koliko taj obiteljski faktor utjecati na njegovu odluku još treba vidjeti, ali su i Bullsi i Heat svjesni da će Wade to uzeti u obzir.

28-godišnjaku daleko najveći ugovor može ponuditi njegov "matični" klub Miami Heat koji je uostalom i oslobodio najviše prostora pod salary capom, te s kojim Wade može potpisati ugovor na šest godina vrijedan 125 milijuna dolara. Ostale momčadi mu smiju ponuditi ugovor na najduže pet godina, vrijednih približno 96 milijuna.

Wade je u Chicagu dočekao predstavnike Netsa, Knicksa, razgovarao s vodstvom Heata, te čak dvaput održao sastanak s Chicago Bullsima. "Stvari postaju jako zanimljive", dobacio je gomili novinara nakon što je napustio drugi sastanak. Wadea u Miamiju očekuju u utorak kada bi se trebao sastati s predsjednikom Patom Rileyjem, iako ga je ovaj već nazvao u prvim minutama prijelaznog roka.

Proteklih dana se dosta razgovaralo o potencijalnom dolasku i Jamesa i Wadea i Chrisa Bosha u Miami, ali i Chicago izgleda sve primamljivije za Wadea kojemu tamo živi obitelj, a on i sam priznaje kako na njegovu odluku neće utjecati isključivo stvari košarkaške prirode:

Zla krv zaboravljena

Još krajem svibnja, Wade je u razgovoru za Chicago Tribune stavio pod upitnik način na koji se Bullsi odnose prema svojim zvijezdama. Mediji su tu izjavu dodatno napuhali, reakcije su bile poprilično oštre i mnogi su već tada prekrižili mogućnost njihove suradnje ovog ljeta. Njihovi sastanci su to potpuno demantirali, a Wade je i sam rekao kako je to raščistio s vodstvom Bullsa i kako oni u potpunosti shvaćaju što je želio reći.

"Za mene je važno ono što će utjecati na idućih 40, a ne samo 10 godina mojeg života" objašnjava Wade koji bi se u Chicagu pridružio momčadi s talentiranom jezgrom koja je i bez njega, predvođena Derrickom Roseom i Joakimom Noahom, zadnje dvije godine igrala u doigravanju.

Wade je nedvojbeno privržen Miamiju, ali je jednako tako svjestan kako je protekle četiri godine proveo u momčadi bez realnih šansi za naslov. To je momčad u kojoj je izgradio karijeru i koja mu može ponuditi najviše novca, ali i koja mu još mora osigurati dovoljno materijala s kojim se može kandidirati za novi NBA naslov.

Glavnu riječ u cijeloj priči ipak drži njegov bliski prijatelj LeBron James koji za sada mudro šuti, a nakon čije će odluke ipak mnogo toga biti jasnije. Hoće li ga Wade preduhitriti?

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaTop temaNBA
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.07.2010. u 14:05
    Sve to je ok za Istok....no za ligu...tesko....dok Kobe igra LeBron moze samo sanjati prsten....iduce godine finale Orlando ili Boston vs LA ...moze i klada....
    Obrisan korisnik
  • LeBronWade06.07.2010. u 09:42
    Moglo bi biti da Bosh i LeBron krenu u Miami i onda bude veliki projac a na kraju wade ode i ostane posramljeni dvojac
    LeBronWade
  • Obrisan korisnik05.07.2010. u 22:40
    nedaj boze...jedva se veselim malim promjenama
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.07.2010. u 17:17
    ma na kraju ce bit tresla se brda rodio se mis i svi ostali u istim sastavima...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.07.2010. u 04:00
    Chicagu bi puno vise odgovaralo da love bosha + lebrona , nego lebrona + wade,a sva trojica ce biti vec malo teze jer nemaju toliko novaca.Profil igraca wadea imaju vec u Roseu,koji je vec sad na razini Wadea,a njegovo vrijeme tek dolazi.
    Obrisan korisnik