Nogomet

Lijepa prilika za Šibenčane

Vedran Babić • ponedjeljak, 21.06.2010.
Lijepa prilika za Šibenčane
Foto: Martina Japundžić

Nogometaši Šibenika na europskoj će pozornici debitirati protiv malteškog predstavnika Slieme Wanderersa, kluba koji postoji već preko 100 godina i koji je najuspješniji klub u povijesti svoje države. Unatoč tome, na kontinentalnom planu nikada nije ostavio dublji trag i ovo je za Šibenčane zaista lijepa prilika da pobjedom otvore svoj put u prvom pretkolu Europske lige.

Klub Sliema Wanderers osnovan je još davne 1909. godine i do danas je postao najuspješniji malteški klub s 26 osvojenih naslova, jednim više od Floriane. Ako zbrojimo sva njegova priznanja i trofeje, onda dolazimo do brojke od 111, što je uistinu impresivno.

Ipak, koliko god Sliema bila priznata na svom teritoriju, toliko je neuspješna u europskih pohodima. Debitirali su još u sezoni 1963./1964. u tadašnjem Kupu pobjednika kupova i sve do danas nisu niti jednom prošli dva kvalifikacijska kola. Deset puta su se okušali i u Ligi prvaka i samo su dvaput preskočili prvu prepreku. Bilo je to 1972. kada su izbacili islandski Akranes i potom izgubili od Celtica, te 2003. kada su bili bolji od latvijskog Skonta i onda s ukupnih 10:1 izgubili od Kopenhagena.

Posljednji naslov prvaka Malte Sliema je osvojila 2005. godine (prošle sezone treća) pa se proteklih nekoliko sezona Europi predstavlja kroz Europsku ligu. O uspješnosti tih nastupa dovoljno govori podatak da u posljednje tri sezone u ukupno šest utakmica nisu postigli ni pogodak. Ispadali su od Rapida iz Bukurešta, bugarskog Litexa iz Loveča te prošle godine od Maccabija iz Netanye.

Ukupno kroz povijest, Sliema je u europskim natjecanjima ubilježila samo 11 pobjeda u 80 utakmica, a samo su četiri puta (računajući sva natjecanja) prošli prvog suparnika. Osim već spomenutih Skonta i Akranesa u Ligi prvaka, prošli su još jedino gruzijski Zestafoni u tadašnjem Kupu Uefe 1996. i luksemburški Rumelange u Kupu pobjednika kupova 1968. godine.

Trener Slieme je 38-godišnji Maltežanin Mark Marlow, a glavne uzdanice momčadi su kapetan Noel Turner, bivši reprezentativac koji obnaša i dužnost pomoćnog trenera u klubu čiji dres nosi od 1991. godine. Turner se rodio u Sliemi i cijeli život igra za istoimeni klub pa se smatra jednim od najcjenjenijih igrača na Malti.

Od ostalih igrača najviše valja paziti na najboljeg strijelca Slieme u prošloj sezoni, Jean Pierrea Mifsuda Triganzu, kao i njegovog kolegu u napadu Ivana Woodsa, koji je od 2005. u 116 utakmica za Sliemu postigao 64 pogotka.

Iako se radi o najuspješnijoj momčadi Malte, Sliema nije suparnik kojeg bi se u šibenskom taboru morali pribojavati. Dojam je da se radi o idealnom suparniku na prvoj prepreci, bez obzira na činjenicu što su na Šubićevcu ostali bez nekoliko važnih igrača u odnosu na prošlu sezonu i bez obzira na to što su pripreme za novu sezonu tek praktički započele.

Bilo kako bilo, preostaje nam jedino zaželjeti mnogo sreće Šibeniku u europskoj avanturi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • The_Killer_000722.06.2010. u 00:21
    opet maltežani lani su belupo stvarali probleme
    The_Killer_0007
  • Obrisan korisnik21.06.2010. u 15:44
    nadam se da će se po završetku utakmica čuti "oj Šibenska pismo mila..."
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.06.2010. u 14:29
    poslje toga idu na anthorosis najvjerovatnije... prva tekma doma, a njih se sjecamo od prije 2 godine
    Obrisan korisnik