Nogomet

Vinkovce posjećuje sjevernoirski starac

Borna Rupnik • ponedjeljak, 21.06.2010.
Vinkovce posjećuje sjevernoirski starac
Foto: Sandro Donda

Ždrijeb u švicarskom Nyonu usmjerio je prema Vinkovcima momčad sjevernoirskog Cliftonvillea, klub s uistinu dugogodišnjom poviješću...

Cliftonville, momčad iz istoimenog predgrađa Belfasta, stat će na put Cibalijinim europskim ambicijama, a iako Sjeverni Irci nisu pretjerano respektabilno nogometno ime Starog kontinenta, njihov lokalni ugled nije zanemariv.

Osnovani oglasom

Klub je osnovan - oglasom u lokalnim novinama. "Krivac" je mladi poduzetnik iz Belfasta, John McAlery, a prva je utakmica odigrana samo tjedan dana poslije. Cliftonville je od skupine igrača ragbija izgubio 2:1.

Klub je osnovan još 20. rujna 1879. godine, što ga čini najstarijim nogometnim klubom na cijelom svom otoku. Trenutačno se natječe u tzv. "irskoj ligi", što je prvenstvo Sjeverne Irske, koju je posljednji puta osvojio 1998. godine, a ima ukupno tri naslova. Kup je osvajao osam puta, od čega zadnji put 1979. godine, na svoj stoti rođendan.

U drugo pretkolo Europske lige ušli su zahvaljujući osvojenom drugom mjestu, iza prvaka Linfielda, koji im je nakon 38 odigranih utakmica pobjegao za pet bodova.

Domaće utakmice igraju na stadionu Solitude u Belfastu, koji prima šest tisuća ljudi, a ima dvije tisuće sjedećih mjesta. Klupska je boja crvena, stoga ne čudi jednostavan nadimak ekipe - Redsi.

Upoznati sa začeljem

Cliftonville je čak 30 sezona u svom prvenstvu okončao na posljednjem mjestu na tablici. Međutim, zadnji put im se to dogodilo 1977. godine.

Trener prvog sastava je Eddie Patterson, rođen prije 42 godine upravo u Belfastu, a kapetan momčadi je Chris Scannell, 32-godišnji napadač koji je cijelu svoju karijeru posvetio istom klubu. Jednom od zvijezda smatra se i veteran Peter Hutton, branič koji je do prije godine dana obarao rekorde po broju nastupa za Derry City.

Cliftonville nije čest gost europskih natjecanja, a prije dvije sezone igrali su prvo pretkolo Kupa Uefe protiv danskog Kopenhagena. Izgubili su ukupnim rezultatom 11:0. Prolazom su se mogli pohvaliti godinu dana ranije, kada su s 1:1 i 1:0 izbacili Dinaburg.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik22.06.2010. u 18:00
    cuj nebi trebao biti ali znamo koliko je igraca oslo a koliko doslo ,bit ce drz nedaj
    Obrisan korisnik
  • The_Killer_000722.06.2010. u 00:20
    Cliftonville nije čest gost europskih natjecanja, a prije dvije sezone igrali su prvo pretkolo Kupa Uefe protiv danskog Kopenhagena. Izgubili su ukupnim rezultatom 11:0.Pa zar se u 130 godina nisu naućili igrati nogomet...
    The_Killer_0007
  • shunqino21.06.2010. u 23:35
    Dobar ždrijeb, ovo ne bi smio biti problem za Cibaliu
    shunqino