FA kup, finale, 15.05.2010, 16:00 h
Chelsea
Chelsea 1:0 Portsmouth
Portsmouth

Video: Chelsea osvojio dvostruku krunu

Marin Vuković • subota, 15.05.2010.
Video: Chelsea osvojio dvostruku krunu
Foto: EPA

Sjajnom i neočekivano napetom finalnom utakmicom FA kupa spušten je posljednji zastor na jednu od najuzbudljivijih sezona u engleskom nogometu u posljednjih petnaestak godina. Chelsea je na Wembleyju učinio ono što se od njega očekivalo, svladao Portsmouth i podigao drugi ovosezonski trofej, no put do pobjede za novog je engleskog prvaka bio neočekivano težak.

Mnogi su se ljubitelji nogometa uoči finala FA kupa između Chelseaja i Portsmoutha zabavljali prognozama i pokušavali pogoditi koliko će puta David James u današnjoj utakmici vaditi loptu iz svoje mreže. Sraz engleskog prvaka s momčadi koja je sezonu završila na posljednjem mjestu mnogi su vidjeli kao još jednu priliku da Chelsea pokaže svoju golgetersku raskoš.

Od toga, međutim, nije bilo ništa. Usprkos neupitnoj i očitoj razlici u kvaliteti momčadi, Portsmouth je sačuvao obraz i čak imao priliku dobiti ovu utakmicu. Minimalnom pobjedom od 1:0 trofej FA kupa ipak je na kraju pripao Chelseaju, a da nedostatak pogodaka nije utjecao i na kvalitetu utakmice dokazuje podatak o čak pet pogođenih vratnica i jednom promašenom jedanaestercu sa svake strane.

Avram Grant, menadžer Portsmoutha: "Danas sam i vrlo tužan, ali i vrlo ponosan. Imali smo priliku dobiti utakmicu, ali je nismo iskoristili. Ovo je bila nevjerojatna sezona i nikad je neću zaboraviti. Mi pobjeđujemo kao momčad i gubimo kao momčad. Nažalost, ovo mi je već drugi put da na ovaj način gubim finale na Wembleyju."

Carlo Ancelotti, menadžer Chelseaja: "I za klub i za mene važno je da smo osvojili dvostruku krunu, ali kakva je ovo nevjerojatna utakmica bila. Nismo imali sreće u prvom dijelu, ali to se događa u nogometu. Doduše, nikad mi se još nije dogodilo da moja momčad čak pet puta pogodi vratnicu u jednom poluvremenu. Mislim da je ključni trenutak bio njihov promašaj s bijele točke."

John Terry, kapetan Chelseaja: "Sjajan je osjećaj osvojiti duplu krunu. Toliko smo puta pogodili okvir gola, no na kraju je sve odlučeno sjajnim pogotkom Drogbe. To je razlog zašto smo i osvojili prvenstvo, nikad se ne predajemo. Što se travnjaka tiče, za jedan stadion poput Wembleyja on nije bio dobar. Cijele sezone nisam igrao na lošijem terenu od ovoga, jednostavno nije dovoljno dobar, užas."

Didier Drogba, strijelac pobjedničkog gola: "Ovo je fantastično, osvojili smo Double. Bilo se teško usredotočiti na finale kupa nakon osvojenog naslova prvaka. Što se tiče pogotka vidio sam rupu u živom zidu i iako sam ponovno pogodio vratnicu, ovaj put je ušlo."

Teško se sjetiti kada smo posljednji put gledali zbivanjima tako bogato poluvrijeme jer samo u prvih 45 minuta pred vratima jedne i druge momčadi vidjeli smo prilika kao u prosječnom kolu 1. Hrvatske nogometne lige. Moglo bi se reći da su se nogometaši novoga engleskog prvaka na neki način zamjerili okviru gola, jer onaj Portsmouthov samo su do odlaska na odmor pogađali nevjerojatnih pet puta.

Portsmouth je od početnog zvižduka činio jedino što može. Orijentirao se prije svega na čuvanje vlastite mreže, što je duže moguće, no usprkos tome dočekali su i dvije prilike kojima su iznimno uzbudljivo prvo poluvrijeme čak mogli i riješiti u svoju korist. Chelsea je napadao, strpljivo i sustavno i nakon početnih desetak minuta hvatanja radne temperature Davida Jamesa stavio na opasna iskušenja.

Prvi je vratnicu sjajnim udarcem pogodio Frank Lampard, a Jamesove dlanove zagrijao je odmah potom Nicolas Anelka. Nevjerojatan promašaj upisao je i Salomon Kalou, koji je s pet metara umjesto potpuno praznih vrata uspio pogoditi gredu.

Među nesretne pogađače okvira gola upisao se u dva navrata i Didier Drogba, a posebno opasan bio je slobodan udarac kojeg je James još boljom intervencijom skrenuo u gredu, a lopta je potom odsjela iza linije gola. Činilo se u prvi mah da se radi o čistom pogotku, no ponovljene snimke pokazale su da lopta ipak nije cijelim obujmom prešla gol crtu.

Svoju najbolju priliku u tom razdoblju Portsmouth je promašio sredinom prvoga dijela kada je volej udarac Kevina Princea Boatenga pred samim vratima Chelseaja skrenuo Frederic Piquionne, no sjajnom refleksnom obranom svoja je vrata sačuvao Petr Čech.

Brojne promašene šanse Chelseaju su se mogle osvetiti početkom nastavka kada je Juliano Belletti u šesnaestercu srušio Arunu Dindanea i skrivio čisti jedanaesterac. Loptu je na bijelu točku postavio Boateng i pucao loše, po sredini gola, otvorivši Čechu priliku za obranu najstrože kazne.

Razočaranje zbog promašenog jedanaesterca samo je nekoliko minuta kasnije postalo još veće. Slobodan udarac u 59. minuti izveo je Drogba i napokon uspio svladati Davida Jamesa. Lopta se i ovoga puta odbila od vratnice, no za razliku od prethodnih pokušaja ipak je odsjela u mreži.

Niti ovdje nije bio kraj uzbuđenjima jer Portsmouth se mogao vratiti u utakmicu nakon ubačaja Nadira Belhadja kojeg je u posljednji trenutak pred Dindaneom u korner skrenuo John Terry. Susret je pak zaključen još jednim jedanaestercem kojeg je izborio i zatim promašio Frank Lampard. Njegov udarac posve je promašio okvir gola, no na njegovu sreću vremena za kaznu s druge strane više nije bilo.

Chelsea je ovom pobjedom ispisao klupsku povijest jer ovo je prvi put da momčad sa Stamford Bridgea osvaja dvostruku krunu. Portsmouthova bajka pak završava u ponoć. Sve snove i blještavilo vrlo brzo zamijenit će okrutna stvarnost, a mjeseci koji slijede trebali bi dati odgovore na brojna pitanja o sudbini ovoga kluba.

FA kup

finale

Chelsea1:0Portsmouth

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!