Zimski sportovi

Kako zabiti gol Andersonu?

Ante Jukić • ponedjeljak, 19.04.2010.
Kako zabiti gol Andersonu?

Doigravanje najjače hokejske lige svijeta i zadnjeg je dana netom završenog tjedna ponudilo pregršt uzbuđenja. Aktualni prvaci ponovno su vratili prednost domaćeg leda, doprvaci su je, pak, ekspresno izgubili, a što reći za San Jose Sharkse, kojima ponovno prijeti eliminacija u prvom krugu doigravanja. Kao da im već nije dosta epitet gubitničke momčadi koji ih prati posljednjih godina, Sharksi su noćas morali "progutati" vrlo traumatičan poraz od Colorada.

Aktualni prvaci, čini se, polako stavljaju stvari na svoje mjesto. Nakon poraza u prvoj utakmici, Pittsburgh Penguinsi spojili su dvije pobjede nad Ottawa Senatorsima, tako da sada ponovno imaju kontrolu nad ovom serijom. Noćašnji dvoboj u glavnom gradu Kanade nije ponudio previše neizvjesnosti; domaći Senatorsi tek su nakratko oživjeli kad je Fisher odmah na startu druge trećine "poništio" vodeći pogodak Penguinsa, kojeg je već u drugoj minuti utakmice postigao Ponikarovski. Gosti iz Pennsylvanije vrlo brzo su uzvratili golovima Malkina, Crosbyja i Guerina, te povratka za Senatorse više nije bilo. Sve što je kanadska momčad do kraja uspjela napraviti bio je pogodak Cullena, za konačnih 4:2.

Za razliku od branitelja naslova, koji su napravili korak prema plasmanu u konferencijsko polufinale, njihovi protivnici iz prethodna dva finala Stanley Cupa po drugi put su pali u zaostatak u seriji protiv Phoenix Coyotesa. Dva dana poslije dojmljive 7:4 pobjede u ljepotici dosadašnjeg dijela doigravanja, kojom su "ukrali" prednost domaćeg leda, Detroit Red Wingsi istu su u nedjelju ponovno izgubili - Coyotesi su u Joe Louis Areni slavili rezultatom 4:2, čime su došli na pola puta od eliminacije velikog protivnika.

Goste je u vodstvo već u 30. sekundi utakmice u vodstvo doveo Lepisto, krajem prve trećine stvari je na početak vratio Filppula, i tih 1:1 na semaforu je stajalo sve do same završnice druge trećine, kada je Wolski pogodio za drugo vodstvo Coyotesa i veliku psihološku prednost uoči ulaska u završnih 20 minuta dvoboja. Ta prednost još je više ojačala pogotkom Pruche za 3:1 sredinom posljednje trećine, pa iako je Franzen vrlo brzo smanjio na 3:2 i vratio neizvjesnost, Red Wingsi nisu uspjeli napraviti preokret. Štoviše, sedam i pol minuta prije kraja Vrbata je smjestio još jednu pločicu iza leđa Howarda, za potvrdu pobjede koja bi se na kraju mogla pokazati i ključnom u ovoj seriji.

Kao što se i očekivalo, Philadelphia i New Jersey su noćas odigrali još jednu dramatičnu utakmicu, koja je na kraju, zahvaljujući pogotku Carcilla u četvrtoj minuti produžetka, otišla na stranu domaćina. Poslije 60 minuta igre rezultat je bio 2:2, a glavni razlog zašto Flyersi pobjedu nisu osigurali i ranije bio je sjajni Martin Brodeur na golu Devilsa, koji je neutralizirao veliku razliku u broju upućenih udaraca u korist domaćina (34-19). Pogotke za Flyerse u "regularnom" dijelu utakmice postigli su Giroux i Richards, dok je dvostruki strijelac za goste bio Rolston.

Ako smo u Philadelphiji vidjeli premoć jedne momčadi u udarcima na gol, što reći za dvoboj Colorada i San Josea u Pepsi Centru. Gosti iz Kalifornije su, naime, uputili točno tri puta više šuteva od svojih domaćina (51-17), no to im na kraju nije bilo dovoljno za pobjedu; štoviše, nisu očajni Sharksi uspjeli postići niti jedan pogodak. Nezaboravnu večer svog vratara Craiga Andersona Avs'i su okrunili odmah na startu produžetka, kada je O'Reilly zabio jedini pogodak na utakmici. Zahvaljujući sjajnom Andersonu momčad iz Denvera je, tako, po drugi puta povela u seriji s prvim nositeljem Zapadne konferencije, kojemu se još jednom "smiješi" eliminacija u prvom krugu doigravanja.

Chicago i Nashville odigrali su u nedjelju tek drugi dvoboj svoje serije. Nakon iznenađujućeg poraza u prvoj utakmici, Blackhawksi si ni u snu nisu smjeli dopustiti još jedan kiks pred svojim navijačima, tako da su odigrali maksimalno koncentrirano kroz svih 60 minuta. Favorizirana momčad iz "vjetrovitog grada" u konačnosti je slavila s čistih 2:0, pogocima Bollanda i Kanea.

NHL, rezultati, 18.4.2010:

Istočna konferencija:

Philadelphia – New Jersey 3:2 (OT) (2-1), Ottawa – Pittsburgh 2:4 (1-2)

Zapadna konferencija:

Chicago – Nashville 2:0 (1-1), Colorado - San Jose 1:0 (OT) (2-1), Detroit - Phoenix 2:4 (1-2)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.04.2010. u 02:23
    Ovi članci o NHLu su guba, ali uvijek neke čudne informacije temeljene na čistoj statistici; O'Reilly je službeno zabio gol, ali tragičar je bio Dan Boyle, O'Reilly je u biti ni kriv ni dužan ispao strijelac.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.04.2010. u 01:18
    svakom golmanu u nhl-u treba skinut kapu dolje, ali Crosby ipak zasluzuje svoju reputaciju najboljeg, čovjek svaku utakmicu igra sve bolje i bolje!!!!! GO PENS
    Obrisan korisnik
  • R. Marques19.04.2010. u 15:38
    Zasluženo je dobio onaj "standing ovation" na kraju utakmice, brutalna večer! Nije ni Nabokov bio loš, osim onoga autogola na kraju :) Dobar je gol Crosby zabio, "another beauty from 87" dere se komentator!
    R. Marques
  • dany198319.04.2010. u 11:37
    Fenomenalni Anderson!Šta je ovaj čovjek sve obranio,nevjerovatno!pogledajte sažetak na NHL.com i divite se
    dany1983